Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998
Spørsmål 7
Jon Olav Alstad (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til utviklings- og menneskerettighetsministeren:
Ifølge en artikkel i Nationen 20. februar 1998 fikk en journalist, da han kontaktet UD for å få tilgang til MAI-avtalen, oppgitt at den var unntatt offentlighet. Samme dag kunne han finne en oppdatert utgave på OECDs internettsider.
Hvordan vil utenriksministeren legge til rette for økt åpenhet omkring forhandlingene om MAI?
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Regjeringen ønsker å legge forholdene til rette for åpenhet rundt MAI-forhandlingene.
På det tidspunkt den omtalte journalist var i kontakt med departementet, forelå det i Utenriksdepartementet kun en versjon av de oppdaterte tekstforslag som var unntatt offentlighet. Tekstforslaget var unntatt offentlig fordi det identifiserte de enkelte lands forhandlingsposisjoner. En justert versjon av tekstforslagene hvor landenes posisjoner er anonymisert, ble lagt ut på Internett på OECDs hjemmeside et par dager senere. Disse tekstforslagene er tilgjengelige i Utenriksdepartementet. Departementet arbeider med å legge ut en egen hjemmeside om MAI-forhandlingene på Internett. Vi er i ferd med å oversette tekstforslagene til norsk. I tillegg til tekstforslagene er det også annen informasjon om forhandlingene på OECDs hjemmeside på Internett.
Stortinget er blitt underrettet regelmessig om forhandlingene gjennom St.prp.nr.1 for de tre seneste år. Forhandlingene er også beskrevet i den forrige Regjeringens langtidsprogram og mer utførlig i nasjonalbudsjettet for 1998. Videre har organisasjoner som LO, NHO, Bankforeningen, Rederiforbundet, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, og NGO-enes paraplyorganisasjon, Forum for Utvikling og Miljø, blitt informert om forhandlingene gjennom bl.a en referansegruppe som Utenriksdepartementet har etablert for å drøfte internasjonale investeringsspørsmål.
Det har således vært lagt til rette for en åpen drøfting av forhandlingene. Fra Regjeringens side kunne vi gjerne sett at dette hadde skjedd i større grad en tilfellet har vært til nå, men som det fremgår av det jeg allerede har sagt, ønsker vi å bidra til mest mulig åpenhet om forhandlingene.
Jon Olav Alstad (A): Jeg takker for svaret. Jeg har skjønt at det ikke er på gang en umiddelbar underskriving av avtalen, i og med at en ikke har kommet så langt at det er behov for en redegjørelse. Men jeg har også skjønt, av et tidligere svar som ble gitt fra statsråden, at her er det muligheter for å gi en del unntak. Det kunne for så vidt vært interessant å gå litt nærmere inn på hvilke unntak en ser for seg i den sammenheng.
Jeg skjønner for så vidt at det er flaut for de tre partiene som nå sitter i Regjeringen, og som i forrige periode var så opptatt av offentlighet og åpenhet, noe vi som satt her den gang, opplevde å høre, nå hemmeligstempler dokumenter som en får tilgang til via dataskjermer. Men i og med at vi har litt tid, har vi muligheter. Ifølge Nationen har myndighetene i Canada satt i gang med omfattende informasjon og offentlige høringer og lagt til rette for en god debatt. Kan Regjeringen tenke seg å gjøre noe av det samme hos oss? Eller vil det fortsatt bli gjort forsøk på å bagatellisere avtalen og fremstille den som et sosialdemokratisk styringsverktøy, som vi kjenner det fra andre debatter?
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Til det første spørsmålet fra representanten Alstad: Det norske forhandlingsmålet er å holde spørsmål vedrørende bevaring, forvaltning og utnyttelse av de levende ressurser i havet utenfor MAIs anvendelsesområde og i konsistens med Havrettskonvensjonen.
Når det gjelder investeringer i fiskebåter og/eller kvoter, kan disse sikres gjennom landspesifikke unntak, og det er det vi arbeider for.
Når det gjelder petroleumssektoren, arbeider vi, som jeg sa i et tidligere svar, for at norsk lovgivning og praksis kan videreføres under MAI, og at det derfor ikke skal være behov for unntak. Det er vår forhandlingsposisjon.
Så til spørsmålet om offentlighet: Jeg merker meg at det er Arbeiderparti-representantene som har aktivisert seg i dette spørsmålet. Jeg vil da for det første vise til at forhandlingene ble satt i gang under den daværende Arbeiderparti-regjering, og for det andre vil jeg si at offentlighetspraksis heller ikke var spesielt tilfredsstillende i den tiden. Men la meg vise til det som jeg tror det er nokså stor enighet om i denne sal, og som heller ikke andre partier har tatt til orde mot, nemlig at tekstforslag skal være unntatt offentlighet når de identifiserer de enkelte lands forhandlingsposisjoner midt under internasjonale forhandlinger.
Presidenten: Vi tek no opp spørsmål 36.