Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 39

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernminister Guro Fjellanger:

Statens forurensningstilsyn har gitt Sønsterud Planteskole i Hedmark fylke et varsel om pålegg om oppgraving av en gammel søppelfylling. Her ble det tidligere tømt jordmasser med rester av plantevernmiddelet DDT. Det er her snakk om ca 4.000 m3 som må oppgraves og trolig transporteres til utlandet for rensing.

Vil kost-nytte-verdien stå i forhold til dette?

Statsråd Guro Fjellanger: Søppelfyllingen på Sønsterud Planteskole i Hedmark med rester av plantevernmiddelet DDT er ett av mange eksempler på hvordan tidligere tiders feildisponering av spesialavfall i dag representerer en kilde til forurensning. Slike fyllinger omtales gjerne som « gamle synder ». I St.prp.nr.1 (1996-1997) ble det lagt fram en framdriftsplan for arbeidet med disse såkalte gamle syndene. Planen viser at arbeidet er meget omfattende, med svært mange enkeltsaker.

Det er SFT som har ansvaret for arbeidet med oppfølging av denne planen, behandlingen av enkeltsaker og forvaltning av tilskuddsposten for utgifter som er knyttet til gamle synder. Utgangspunktet for dette arbeidet er at kostnadene ved undersøkelser og tiltak skal bæres av den ansvarlige for forurensningen, dvs. forurenser eller grunneier. Ved valg av tiltak skal miljøgevinsten veies opp mot kostnadene. Dette er i samsvar med prinsippene i forurensningsloven.

I samarbeid med Landbruksdepartementet gjennomfører SFT for tiden en landsomfattende kartlegging av alle DDT-deponier ved skogplanteskolene. Hensikten er å få en samlet oversikt over DDT-innholdet i fyllingene og forurensningsfaren dette representerer, og på denne bakgrunn lage forslag til tiltak for å hindre forurensning.

Ved Sønsterud Planteskole viser kartleggingen at fyllingen inneholder ca 930 kg DDT med langvarig lekkasje i lave konsentrasjoner til omgivelsene. Det eneste tiltak mot forurensningen som er foreslått i forbindelse med undersøkelsene, er tildekking. Dette medfører kostnader i forbindelse med overvåking i mange år fremover og rådighetsbegrensninger på eiendommen. SFT har funnet det riktig å få utredet også tiltak som omfatter utsortering og sluttbehandling. De siste årene har det vært en sterk utvikling i behandlingsmetoder og tiltaksløsninger innen dette fagområdet. SFT anser det derfor ikke for å være behov for transport til utlandet ved slike løsninger.

Spørsmålet om eventuelt pålegg om tiltak vil bli vurdert av SFT når Sønsterud Planteskole har fått anledning til å kommentere SFTs varsel. Det vil da bli vurdert om miljøgevinsten ved tiltaket står i forhold til kostnadene. Eventuelt pålegg om tiltak vil kunne påklages til Miljøverndepartementet.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker for det positive svaret fra statsråden.

Midlet DDT, som ble brukt i ca 30 år, var et lovlig middel som ble brukt etter godkjente regler. Det kan være vanskelig å se fornuften i at Sønsterud Planteskole, som overholdt datidens regler, nå i ettertid, senest 15. januar 1998, får beskjed om at de må regne med å fjerne 4.000 m3 for rensing. Dette vil selvfølgelig være svært kostbart og ressurskrevende. Muligens må jorda transporteres helt til f.eks Danmark. Dagens rensepriser ligger ofte på ca 25 kr pr. kilo. 4.000 m3 med en egenvekt på 500-600 kg vil si 2.400.000 kg. Selv om man får en stor rabatt, vil denne prosessen koste flere titalls millioner og vil kanskje føre til økonomisk ruin for enkelte, hvis ikke staten betaler hele prosessen. Jordforsk, som har fulgt med i nevnte fylling i flere år, sier i sine rapporter at det beste er at fyllingen blir liggende, med enkelte sikringsmetoder. Man må også huske på at det er ca 40 tilsvarende planteskoler som kan være berørt av samme problem.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg er kjent med både omfanget og problemene som er knyttet til denne type gamle synder. Det er heller ikke tvil om at dette er ting som har opparbeidet seg over lang tid, og som også har oppstått i tider da regelverket var noe annerledes.

Som sagt regner ikke SFT med, ut fra det vi i dag har av tilgjengelige metoder, at det skal være nødvendig å transportere dette til utlandet, selv om svaret blir noe annet enn at man bare skal dekke det til. Og som jeg understreket i mitt første svar: En av de tingene som det er viktig at SFT vurderer, og som ligger der nå, er nettopp å sette kost-nytte-verdien opp mot miljøeffekten.

Presidenten: Spørsmål 40, fra Jan Tore Sanner til miljøvernministeren, vil bli tatt opp av representanten Jan Johnsen. Hr Johnsen er ikke til stede i salen. Vi går derfor videre til spørsmål 41.

: