Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Signe Øye (A): Jeg vil få lov til å ta opp følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

Markedet etterspør stadig flere ingeniører, og arbeidsdirektøren har varslet en offensiv for å hente ingeniører fra Tyskland og Frankrike. Bare i Oslo og Akershus er 19 ingeniører med innvandrerbakgrunn langtidsledige.

Hva vil statsråden gjøre med dette?

Statsråd Eldbjørg Løwer: I enkelte bransjer er det registrert mangel på arbeidskraft. Dette gjelder også ingeniører. For å legge til rette for et effektivt fungerende arbeidsmarked og for å bidra til å motvirke lønns- og kostnadspress er det i en slik situasjon naturlig med engasjement fra arbeidsmarkedsetaten.

Arbeidsmarkedsetaten er derfor i ferd med å innkalle ledige ingeniører, også ingeniører med innvandrerbakgrunn, til avklaring og oppdatering av opplysninger. Formålet med innkallingene er i størst mulig grad å formidle ingeniører til ledige jobber. I den grad dette ikke lykkes, vil en søke å finne fram til egnede virkemidler i samarbeid med de ledige. I denne sammenheng planlegges kurs som kan tilføre de ledige ingeniørene kompetanse for å bidra til at de kommer i ordinært arbeid.

Arbeidsmarkedsetaten legger stor vekt på at ledige ingeniører med innvandrerbakgrunn skal kunne gå inn i de ledige jobbene. Flere i denne gruppen er aktuelle for forskjellige typer av kvalifisering med sikte på å tilegne seg relevante kvalifikasjoner. Blant aktuelle kurstyper er datakurs og yrkesrettet norskopplæring.

Innvandrere er en viktig ressursgruppe på det norske arbeidsmarkedet. Arbeidsmarkedsetaten er bl.a derfor blitt bedt om å styrke markedsføringen av denne gruppen overfor aktuelle arbeidsgivere.

For å kunne skaffe næringslivet den kompetansen som etterspørres, vil det i mange tilfeller være aktuelt å rekruttere fra utlandet for å supplere tilbudet av tilsvarende innenlandsk arbeidskraft.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det er bra at arbeidsdirektøren også tenker seg en oppdatering når det gjelder de ledige innvandrerne som er her i landet. Men jeg tror ikke det går på mer kurs og mer kompetanse. Når vi ser på disse 19 ingeniørene fra Oslo-området, har faktisk de toppkarakterer, de snakker perfekt norsk, de har vært her i landet i 10-15 år, og de har søkt på 250 jobber, men de får ikke respons fra arbeidslivet. Derfor tror jeg at det kanskje er andre grep som må tas nå for virkelig å gjøre en innsats for at disse som nå er ledige, og som har kompetanse, kan komme i arbeid. Jeg vil spørre statsråden: Hva annet kan statsråden tenke seg å ta fatt på?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg har i mange sammenhenger hevdet at det i dagens situasjon er dårlig bruk av menneskelige ressurser ikke å ta i bruk alle de innvandrere som er i Norge og ikke har arbeid. Derfor er jeg veldig opptatt av hvordan vi håndterer dette innenfor arbeidsmarkedsetaten, jeg er veldig opptatt av hvordan det private næringsliv nå kan bearbeides positivt for å ta i bruk innvandrerne gjennom bl.a fadderordningen i NHO, og jeg er veldig opptatt av hvordan det offentlige som arbeidsgiver i mye større grad enn i dag kan være positiv og bruke innvandrerne i sitt virke. Derfor har kommunal- og regionalministeren og jeg satt i gang et arbeid med en handlingsplan for å ta i bruk innvandrere i norsk næringsliv - i statlig virksomhet og i næringslivet generelt.

: