Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998
Spørsmål 2
Gunnar Halvorsen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:
NRK2 har utvikla seg til eit TV-alternativ som mange ønskjer og føler at dei er med og betalar for. Det er dessverre berre i sentrale strøk av landet NRK2 kan takast inn.
Kva for planar har statsråden for utbygging av omformarar i Distrikts-Norge?
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg minner innledningsvis om at utbyggingen av NRK2 har skjedd i samsvar med Stortingets forutsetninger om at NRK2 primært skal være en satellittkanal og med en viss tilleggsdekning fra bakkesendere. Da Stortinget behandlet saken, ble det lagt til grunn at en full utbygging av bakkesendere ikke var forsvarlig, av økonomiske og frekvensmessige grunner. En full utbygging av bakkesendere ville dessuten langt på vei umuliggjøre utbygging av et digitalt sendernett. Stortinget forutsatte en dekningsgrad på nær opptil 80 % av seerne. Om lag 80 % av befolkningen har i dag muligheter til å ta inn NRK2. Dette er således i samsvar med Stortingets forutsetninger.
Jeg har likevel i samsvar med vanlig praksis bedt NRK om å redegjøre for hvilke planer NRK har for videre utbygging av bakkesendere for NRK2. NRK opplyser at det ikke er aktuelt å etablere flere bakkesendere for NRK2. Ifølge NRK vokser likevel antallet som kan ta imot kanalen. Dette har sammenheng med at kabelfjernsynsnettene bygges ut, og at flere skaffer seg satellittmottakere.
Jeg konstaterer derfor at NRK2s dekning er i samsvar med Stortingets forutsetninger.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for svaret, som jeg for så vidt synes var skuffende. Folk i Distrikts-Norge må da fremdeles kjøpe seg parabol til 4.000-5.000 kr, og ikke nok med det: For å få inn NRK2 må de også betale et kort som koster 400 kr. Det er faktisk dyrere for folk i Distrikts-Norge å få inn NRK2 enn det er for folk i sentrale strøk. Vil statsråden gjøre noe med det?
En dekningsprosent på 28, som er det faktiske forholdet for bakkebaserte sendere, er for dårlig. Jeg synes at NRK2 har utviklet seg svært positivt til en kulturkanal. At en skal vente på den såkalte digitale sendingen, er et dårlig svar. Det er ikke blitt europeisk standard på den digitale sendingen ennå. Svenskene er så vidt kommet eller kommer snart i gang. Å skylde på frekvenser synes jeg er for dårlig.
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg kunne svart at her skal 100 % av befolkningen få inn NRK2 umiddelbart. Men det er faktisk en del problemer knyttet til det som jeg også må ta på alvor. Stortingets forutsetning var 80 %. Jeg tror heller ikke det er riktig når representanten Halvorsen sier at det er distriktene som rammes. Det er nok litt ulike vurderinger av det. Den videre utbygging av det analoge sendernettet vil bli urimelig dyrt. Samtidig vil en slik videre utbygging skape problemer i forhold til mulighetene for å bygge ut et digitalt sendernett for fjernsyn. Digitalisering av fjernsyn er en sak som Stortinget har bedt meg komme tilbake med hit, og det skal jeg selvfølgelig gjøre, og det arbeider vi med.
Ellers er jeg enig med representanten Halvorsen i at NRK2 har utviklet seg positivt og er blitt en kulturkanal, en alternativ kanal, og jeg er derfor også fornøyd med at NRK1 sender mange programmer fra NRK2 i reprise.