Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 37

Grete Knudsen (A): Jeg vil stille statsråden følgende spørsmål:

Av Avisa Tromsø går det frem at Tromsø indremisjon starter egen nattverd for homofilimotstandere og andre konservative kristne.

Hva er statsrådens mening om dette?

Statsråd Jon Lilletun: Med lov av 25. juli 1913 nr. 1 § 2 vart det fastsett at « Kirkeritualet av 25. juli 1685 kap. V, Norske Lovs 2-5-2, reskript av 7. januar 1741 og andre bestemmelser, som maatte gjøre nadverdforvaltning ved lægfolk til en ulovlig handling, eller som er til hinder for, at nadverden inden statskirken kan forvaltes utenfor kirkehuset, sættes ut av kraft ».

Det er altså snart 85 år sidan forbodet mot privat nattverd vart oppheva, og soga seier at sjølv den gongen var det vanskeleg - for ikkje å seie umogleg - å få domstolane til å straffe nokon for brot på forbodet.

Eg meiner at ein av omsyn til religionsfridomen ikkje bør innføre forbodet mot privat nattverd på nytt.

Grete Knudsen (A): Jeg har mange ganger hørt statsråden snakke om den retten Kirken har til å diskriminere og også den retten andre kirkesamfunn har til å være intolerante. Det har vi opplevd i disse dager ved at en biskop som møter opp i Kautokeino, møter bare fire personer. De andre vil ikke møte ham fordi han er tolerant! Det er i tilfelle det han har gjort ved å være tolerant, de er imot.

Jeg spurte ikke hva statsråden ville gjøre, fordi jeg tror ikke han vil gjøre noe som helst som vil virke som et korrektiv overfor en kirke som på en del områder nå synes å bli mer og mer intolerant. Jeg spurte faktisk hva statsråden selv mente. Han mente ingenting, og ut fra det har jeg heller ikke noe oppfølgingsspørsmål.

Presidenten: Statsråd Jon Lilletun vil svare på eit spørsmål som ikkje er stilt.

Statsråd Jon Lilletun: I byrjinga av dette århundret var det sterk strid om lekfolk og andre kyrkjesamfunn skulle ha rett til å forrette nattverd. Den retten vart innvilga. Eg oppfattar at Tromsø indremisjon - på linje med det som mange indremisjonsforeiningar og andre foreiningar i mange år har praktisert - har fri nattverd. Det skal ikkje vere diskriminerande arrangement, men det er eit nattverdssyn som er i samsvar med eit lågkyrkjeleg nattverdssyn. Eg vil ikkje ha nokon innvendingar mot at slike foreiningar forrettar nattverd. Det er mi haldning til det.

: