Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998
Spørsmål 21
Bjørn Hernæs (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til justisministeren:
En forutsetning for at politiet skal kunne utføre de oppgaver samfunnet pålegger, er et minimum av respekt for den enkelte polititjenestemann. Ifølge Aftenposten 27. februar 1998 øker nå volden mot politiet fra organiserte gjenger. Volden blir stadig råere og mer utspekulert, og det er særlig innvandrergjenger som tyr til vold.
Er statsråden enig i beskrivelsen, og hva vil hun i så fall gjøre med saken?
Statsråd Aud-Inger Aure: Det er helt nødvendig at politiet blir respektert i sin tjenesteutførelse. Derfor er det også viktig at politiets personell ikke utsettes for unødig fare, trusler og vold. Hvert tilfelle av vold mot politiet er ett for mye og må derfor tas alvorlig.
På bakgrunn av oppslaget i Aftenposten 27. februar har jeg kontaktet politimesteren i Oslo, som opplyser at hver enkelt sak med vold mot politiet følges grundig opp. Antallet registrerte tilfeller av vold mot politiet i Oslo politidistrikt økte fra 131 i 1996 til 148 i 1997. I Aftenpostens oppslag blir situasjonen ved Sentrum politistasjon spesielt omtalt. Ved denne stasjonen er det registrert en økning på fire voldstilfeller fra 1996 til 1997.
Politimesteren i Oslo opplyser at voldstilfellene som er registrert i 1997, vil bli grundig analysert og vurdert. Denne gjennomgangen av sakene skal gi svar på hvilken type vold det er tale om, hvem som utøver volden, hvor og til hvilken tid den skjer og om vi kan vite noe om årsaken til at det skjer. Bare gjennom en slik gjennomgang vil det være mulig å sette i verk adekvate tiltak for å bekjempe denne kriminaliteten og for å beskytte polititjenestemennene. Arbeidet vil være ferdig i nær framtid.
Stortingsrepresentant Bjørn Hernæs viser i sitt spørsmål til Aftenpostens omtale av volden mot politiet som stadig råere og mer utspekulert, og at det særlig er innvandrergjengene som tyr til slik vold i organisert form. Oslo politidistrikt har over lengre tid arbeidet for å bekjempe kriminaliteten som begås av slike gjenger, som for øvrig sjelden er rene innvandrergjenger eller rene norske gjenger. Dette er gjenger sammensatt av så vel norsk ungdom som av ungdom med innvandrerbakgrunn. Arbeidet har vært intensivert de siste månedene og vil fortsette med full styrke i tiden framover.
Når vi av erfaring vet at mesteparten av volden mot politiet skjer når folk setter seg til motverge ved pågripelser og ved innsettelser i arrest, samtidig som vi har intensivert arbeidet overfor disse ungdomsgruppene, medfører dette også en større eksponering for vold mot politiet. Det er likevel grunn til å ta alvorlig at polititjenestemenn i Oslo mener at volden som utøves mot politiet, er grovere enn før. Likeledes er det alvorlig at politiet observerer at det er vold utøvet av uorganiserte gjenger som forekommer hyppigst. Før jeg kan ta endelig stilling til den beskrivelsen representanten Hernæs gir, vil jeg imøtese den gjennomgangen som politimesteren i Oslo har satt i gang. Før dette tallmaterialet er ferdig gjennomgått og analysert, kan det imidlertid ikke bekreftes at dette inntrykket er korrekt.
Når det foreligger resultater fra dette tallmaterialet, vil departementet ta kontakt med politimesteren i Oslo, som opplyser at analysen av volden mot politiet vil bli fulgt opp omgående fra Oslo politikammers side.
Bjørn Hernæs (H): Hvis statsråden trenger enda mer tallmateriale, vil vi selvfølgelig kunne avvente det. Men jeg forutsetter at vi får en rapport om saken, slik statsråden antyder, og at det skjer innen forholdsvis kort tid.
Nå er det ikke noe stort poeng for meg hvorvidt dette gjelder innvandrergjenger eller blandede gjenger. Poenget er å få en bekreftelse på at denne volden blir tatt på alvor. Jeg synes fortsatt statsråden var litt vag i forhold til hvilke tiltak man kan bruke for å få stoppet volden.
Et av de viktigste punktene er hvordan påtalemyndighetene reagerer. Kunne statsråden nå tenke seg å gi et signal om at straffeloven § 127 om vold mot offentlig tjenestemann bør brukes i større utstrekning? Bruk av denne paragrafen fører nesten alltid til ubetinget fengsel, mens det er en tendens til at man i stedet tiltaler folk for legemsfornærmelse, som gir en langt svakere straffereaksjon.
Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg føler meg ganske overbevist om at påtalemyndigheten kjenner de paragrafene man kan ta i bruk, og finner ikke at det er min oppgave som justisminister å instruere påtalemyndigheten.
Jeg vil imidlertid gjerne bekrefte at både departementet og Oslo politikammer tar dette veldig alvorlig. Oslo politikammer har vært forbilledlig rask til å sette i gang tiltak og til å prøve å angripe ondet ved roten. Om det er tilstrekkelig til å redusere volden eller iallfall hindre en økning, er vanskelig å vite, men jeg kan forsikre om at vi vil fortsette det nære samarbeidet mellom Oslo politikammer og Justisdepartementet og gjøre vårt ytterste for å motvirke dette.