Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998
Spørsmål 14
Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille fylgjande spørsmål til justisministeren:
Føresetnaden for å kunne ha eit vernepliktsbasert forsvar i Noreg er at denne plikta vert praktisert likt for alle, med dei unntak som er fastlagde i lova.
Kva er att av dette likskapsprinsippet etter at Regjeringa no har friteke Frederic Hauge?
Statsråd Aud-Inger Aure: Frederic Hauge ble ved kgl.res av 13. februar 1998 benådet for den straff av fengsel i 90 dager som han ble ilagt ved Oslo forhørsretts dom av 5. desember 1994. Hauge ble i medhold av den militære straffelov domfelt for å ha unnlatt å møte til beordret militær førstegangstjeneste.
Benådning er ment å være en sikkerhetsventil i det strafferettslige reaksjonssystemet. Gjennom benådning skal man hindre at straff blir fullbyrdet når dette vil være urimelig eller uheldig på grunn av særlige omstendigheter som har inntruffet etter rettskraftig dom, eller som domstolen ikke hadde kjennskap til ved domsavsigelsen. Enhver søknad om benådning undergis en konkret og skjønnsmessig helhetsvurdering.
Det ble ved avgjørelsen lagt betydelig vekt på den lange tiden som hadde gått siden søknaden ble fremmet, og at søkeren i denne sammenhengen ikke var å bebreide.
Regjeringen fant etter en helhetsvurdering at det var tilstrekkelig grunnlag for å benåde Hauge for den idømte fengselsstraffen og gjøre denne betinget med en prøvetid på to år.
Det er viktig å understreke at Regjeringen ved å benåde Hauge ikke har fritatt ham fra å avtjene militær verneplikt. Benådning kan kun gis for de hovedstraffer som følger av straffeloven § 15, det vil i dette tilfellet si fengselsstraffen. Det er ved benådningen heller ikke tatt stilling til hvorvidt de grunner Hauge påberoper seg, er tilstrekkelige til å bli fritatt fra å avtjene militær førstegangstjeneste.
Ingvald Godal (H): Eg takkar statsråden for svaret.
I mellomalderen var det slik at adelen slapp å avtene verneplikt. Det inntrykket som mange sit att med etter dei oppslaga som har vore i media om denne saka, er at kjendisane i dagens Noreg er i ferd med å få dei privilegia adelen hadde i mellomalderen.
På bakgrunn av det svaret eg no har fått frå statsråden, har eg lyst til å spørja: Kva betyr det at denne straffa er « betinget med en prøvetid på to år »? Betyr det at Hauge må innfinne seg til militær verneplikt i løpet av to år, elles vil han måtte sone den straffa han er dømd til?
Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg vil benytte anledningen til å understreke at Regjeringen ikke har fritatt Hauge fra å avtjene militær verneplikt. Det vi oppdaget da vi fikk denne saken på bordet, var at det var gått ganske lang tid siden søknaden var fremmet, og vi fant derfor grunn til å bruke benådningsinstituttet. Men det er ingenting i veien for at Hauge på nytt kan innkalles for å avtjene militær verneplikt. Det vil være opp til de militære myndigheter å kalle ham inn på nytt. Hvis det skulle skje, vil han på vanlig måte kunne fremme søknad om fritak fra militærtjeneste.
Så er det bare å tilføye at vernepliktloven § 12 sier at enhver militær eller sivil tjenesteplikt bortfaller hvis tjenesten ikke er påbegynt innen utløpet av det året mannskapet fyller 33 år. Det fyller Hauge i august 1998.