Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg tillater meg å melde følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Gjennom « Næringsstrategier for Nord-Norge » la regjeringen Jagland opp til å utvikle transporttilbudet i Sør-Varanger som ledd i utviklingen av Sør-Varanger som et nasjonalt brohode i satsingen mot Nordvest-Russland. Det ble blant annet varslet en utbygging av flyplassen. Nå vurderer luftfartsmyndighetene å utsette utbyggingen.

Vil regjeringen Bondevik stå fast ved den satsingen som regjeringen Jagland varslet i Sør-Varanger?

Statsråd Odd Einar Dørum: Luftfartsverkets dimensjoneringskriterier for ekspedisjonsbygg samt nåværende bygningstekniske standard og plassering i forhold til banesystemene tilsier at det bygges nytt ekspedisjonsbygg på Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen. I tillegg er det etter Luftfartsverkets syn ønskelig å forlenge rullebanen ved Kirkenes lufthavn fra 1.800 m til om lag 2.000 m.

Luftfartsverket har tatt sikte på å gjennomføre større investeringer ved Kirkenes lufthavn allerede i første del av inneværende luftfartsplanperiode, dvs. i årene fram til 2001. I tråd med dette har Luftfartsverket arbeidet med prosjektering av nytt ekspedisjonsbygg på Kirkenes lufthavn siden våren 1997, og forprosjekt med kostnadsoverslag planlegges framlagt i løpet av 1998.

Rekkefølgen av investeringene og endelig tidsplan er ikke fastsatt, og det foreligger således ikke grunnlag for å snakke om utsettelser. Luftfartsverket skal i nærmeste framtid styrebehandle sin infrastrukturplan og med det gjøre sine prioriteringer. Jeg vil avvente dette. De endelige investeringsbeslutningene skal på vanlig måte tas i forbindelse med Stortingets behandling av Luftfartsverkets budsjetter, der investeringsrammene fastsettes.

Jeg kan forsikre representanten Schjøtt-Pedersen om at Regjeringen har en aktiv holdning til satsingene i Sør-Varanger.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): I de såkalte næringsstrategier for Nord-Norge anbefalte den administrative styringsgruppen at det arbeides videre med aktuelle infrastrukturprosjekter som kan synliggjøre brohodekonseptet både nasjonalt og internasjonalt. Dette fikk tilslutning fra styringsgruppen, hvor en rekke statsråder, inklusiv statsministeren, var representert.

I Innst.S.nr.289 (1995-1996) om omstillingen i Sør-Varanger, uttalte flertallet at de ser det

som særlig viktig å bedre infrastrukturen i området. En snarlig utbedring av hamna, vegnettet herunder vegsambandet over til Nordvest-Russland og flyplassen, mener flertallet er en forutsetning for å bygge opp Kirkenes-området og Sør-Varanger som et « brohode » mot nordvest.

Jeg registrerer at det er kjent at luftfartsmyndighetene har under vurdering å skyve investeringene ut i tid. Kan jeg forstå statsrådens svar her i dag slik at uavhengig av de anbefalinger som kommer fra Luftfartsverket og Luftfartsverkets styre, vil statsråden stå fast ved den raske framdrift som ble lagt til grunn fra regjeringen Jagland?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg holder fast ved det jeg sa, at det ikke er grunnlag for å snakke om utsettelse nå. Det skal vedtas og framlegges et infrastrukturprogram, og jeg vil vurdere det i forbindelse med budsjetter. Jeg gjentar at jeg har et aktivt engasjement for forholdene i Sør-Varanger. Jeg er selvfølgelig også kjent med alle de forhåpninger og incitamenter som ligger i synspunktet på Barentshavregionen.

: