Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne på vegne av representanten Kristin Krohn Devold få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:

I B.innst.S.nr.4 (1997-1998) uttaler en samlet justiskomite at narkotikaforebyggende organisasjoner må sikres bidrag blant annet fra Rusmiddeldirektoratet, og videre merker komiteen seg spesielt det arbeidet Narkotikapolitiforeningen gjør for å forebygge narkotika.

Vil statsråden sikre at Narkotikapolitiforeningen og andre narkotikaforebyggende organisasjoner får statlig medvirkning og støtte til drift av virksomheten?

Statsråd Aud-Inger Aure: Justisdepartementet er opptatt av narkotikaforebyggende tiltak. Forebyggende tiltak er en viktig del av den totale narkotikabekjempelse og er for øvrig et flerdepartementalt ansvar. Departementene samarbeider nært for å komme fram til de tiltak som kan gi den beste effekt. I den forbindelse må det foretas prioriteringer. En viktig del av den innsats som gjøres i samfunnet for å forebygge narkotikamisbruk, utføres av frivillige organisasjoner og foreninger. Den helhjertede innsats - og mangfoldet - ofte utført uten økonomisk vederlag, er meget betydningsfull.

Norsk Narkotikapolitiforenings aktiviteter er kjent og respektert. Jeg mener at det er prisverdig at polititjenestemenn benytter sin fritid til å engasjere seg mot dette alvorlige samfunnsproblem.

Departementet har oppfattet det slik at utdanningskonferansen for medlemmene er foreningens viktigste tiltak. Med i underkant av 1.500 medlemmer fordelt over hele landet er det forståelig at en konferanse over tre dager vil være kostnadskrevende.

Justisdepartementet har siden 1993 årlig gitt økonomisk støtte til foreningens utdanningskonferanse. Årets konferanse, som er planlagt avviklet i løpet av høsten, har også mottatt støtte. Vi har valgt å øremerke disse midlene til utgifter til forelesere.

Hvert år mottas en rekke søknader om støtte fra organisasjoner og foreninger som har eller ønsker å iverksette narkotikaforebyggende tiltak. De tiltak som støttes av departementet, skal oppfylle visse kriterier. Det må vises til en viss historikk og resultater, dessuten bør godkjent regnskap for siste driftsår vedlegges. Jeg vil til slutt poengtere at det ikke primært er Justisdepartementet som besitter ressursene til narkotikaforebyggende tiltak av denne art.

I den grad departementet har midler til disposisjon for forebyggende tiltak, vil bruken være gjenstand for en prioritering ut fra tidligere nevnte kriterier.

Bjørn Hernæs (H): Dette er et svar som føyer seg inn i rekken av svar som ikke har noe konkret innhold, slik man av og til dessverre får. I avslaget fra Rusmiddeldirektoratet skrives det at de mener at Justisdepartementet burde være rette instans, mens justisministeren nå sier at det primært ikke er Justisdepartementet man burde rette henvendelsen til. Dette blir en sirkelargumentasjon som det ikke er lett for organisasjoner å forholde seg til. Jeg vil tillate meg å si at jeg synes Narkotikapolitiforeningen er i en særklasse i forhold til en del andre organisasjoner, i tillegg til at en samlet justiskomite gav uttrykk for at denne foreningen burde støttes. Det må ikke bli slik at de som gjør den største frivillige innsatsen, skal bli avspist med minst midler.

Derfor blir mitt oppfølgingsspørsmål: Vil statsråden sørge for at man får koordinert mellom Rusmiddeldirektoratet og Justisdepartementet hvem som bør støttes, og i så fall hvordan støtten skal kunne loves?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg vil bare vise til at Helse- og sosialdepartementet, KUF og Justisdepartementet samarbeider om en rekke prosjekter av forebyggende art, og vi har veldig nær kontakt med disse organisasjonene.

Det er riktig, som det blir sagt, at en rekke organisasjoner søker om midler i flere departement samtidig. Derfor har det kanskje vært litt problemer. Vi har også noen aktører i markedet som gjør at vi må være veldig forsiktige, men jeg er klar over at det ikke gjelder Narkotikapolitiforeningen. Den har fått 50.000 kr for 1998 etter søknad. Men det er også folk som representerer organisasjoner som bruker opptil 80 % av sine inntekter på administrasjon, og jeg er sikker på at spørreren er enig med meg i at dem bør vi ikke støtte.

Den interesseforeningen det her er snakk om, mener vi gjør et verdifullt arbeid. I den grad det er behov for den koordineringen som representanten etterlyste, skal jeg undersøke hvordan det er med det, og så får vi sette oss ned, de tre departementene imellom, og prøve å forhindre at man blir sendt ut på en runde som vanskeliggjør en videre oppfølging og støtte til de mest seriøse organisasjonene.

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne takke statsråden for svaret. I den utstrekning jeg ikke gjorde det i sted, gjelder det også det første svaret. Jeg synes unektelig dette svaret var bedre enn det første. Vi fikk trukket nok et departement inn, slik at her er det åpenbart behov for en samordning.

Når statsråden henviser til organisasjoner som bruker 80 % av sine utgifter på administrasjon, gjelder det ikke Narkotikapolitiforeningen. Det tror jeg er meget galt i forhold til denne foreningen, som gjør nesten alt arbeidet på frivillig basis.

Spørsmålet blir om jeg kan tolke statsråden dithen at Narkotikapolitiforeningen nå kan skrive en ny søknad til Justisdepartementet, og så vil Justisdepartementet sørge for en koordinering med de direktorater og de departementer som måtte være involvert, og så vil det komme tilbake med et svar som bedre samsvarer med den føringen som justiskomiteen gav i budsjettinnstillingen.

Statsråd Aud-Inger Aure: Som jeg sa, er det en hel rekke organisasjoner som søker om støtte. Det er klart at Regjeringen ønsker å følge opp de signalene som Stortinget gir, men vi må også være klar over at det er mange målgrupper, og det er mange måter å støtte dette arbeidet på. Her må vi foreta en vurdering. Men oppfordringen om å koordinere skal jeg følge opp.

I den grad man mener at det er riktig å sende en søknad på nytt, har selvfølgelig enhver anledning til det. Den skal bli behandlet på skikkelig og grundig måte, som vanlig er.

Kirsti Kolle Grøndahl hadde her gjeninntatt presidentplassen.

: