Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Asmund Kristoffersen (A): Jeg skal få stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:

Drifta ved en av de få gjenværende fabrikker i tekstilbransjen i Norge, Berserk Fabrikker A/S i Kristiansund og Eide kommuner, er i ferd med å opphøre. Dette er ei mellomstor bedrift med høy kompetanse i et distriktsområde med høy arbeidsledighet og få kvinnearbeidsplasser.

Hvilke eventuelle hindringer er i veien for at Regjeringa kan bidra til en helhetlig tiltakspakke som kan sikre drifta for denne bedriften, og kan statsråden legge inn virkemidler som bidrar til ei positiv løsning?

Statsråd Lars Sponheim: Departementet ble orientert om situasjonen i bedriften under et møte i departementet 13. januar i år. Av orienteringen gikk det fram at styret har vedtatt å legge ned virksomheten. Ifølge pressemelding fra bedriften av 27. januar, altså i går, har styret vedtatt å innlede forhandlinger med Aalesund Oljekledefabrikk A/S med tanke på videre drift i Kristiansund. Det kan her bli tale om cirka 20 arbeidsplasser. Aalesund Oljekledefabrikk har ikke planer om å opprettholde videre aktivitet i Eide. Det forhandles med FG Eiendom om overtakelse av deler av selskapets eiendomsmasse.

Slik saken nå står, tar jeg den til etterretning.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg takker for svaret. Jeg må nok si at jeg generelt sett mener det skulle være mulig å gjøre mer fra sentralt politisk hold for å sikre bedrifter i Distrikts-Norge. I tillegg er den bedriften vi nå snakker om, en av de få gjenværende tekstilbedrifter i Norge. Kristiansund-området er et område med høy arbeidsledighet og få kvinnearbeidsplasser. Denne fabrikken, Berserk Fabrikker, har produkter som i all hovedsak er ettertraktet i markedet. Mitt tilleggsspørsmål til statsråden må da, med bakgrunn i svaret, bli: Er det slik at Regjeringen fraskriver seg enhver mulighet til å være med og bidra aktivt til å redde bedrifter, enkeltbedrifter og i denne saken spesielt Berserk Fabrikker?

Statsråd Lars Sponheim: Som representanten Kristoffersen vet godt, er det slik at det gode og sunne i bedrifter ikke vedtas, det skapes i bedriftene fortløpende, og sentrale politiske vedtak vil ikke kunne gjøre noe med løpende underskudd år etter år i en bedrift som denne. Men når bedriftene trenger hjelp på ulike måter fra det offentlige, har det offentlige en rekke ordninger. Nærings- og handelsdepartementet har ikke for egen del - og det vet representanten sikkert veldig godt fra flere års budsjettbehandling - egne budsjettposter til å gå inn i konkrete bedrifter. Men det er et sett av ulike virkemidler som vi rår over. Og nå vet vi at nettopp den situasjonen som er oppstått - det offentlige har ikke sprunget på plass med en gang - har åpnet for at flere private interessenter ser på bedriften. Og, som jeg sa i mitt svar, det er nå innledet forhandlinger med en interessent, en eventuell ny eier, som bør kunne skape ny virksomhet. Det er en sak som sentrale myndigheter vil følge nøye, og vi har god tro på at dette vil private interesser kunne ordne opp i.

: