Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

John I Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede justisminister følgende spørsmål:

Det er antydet i media at det arbeides med et forslag i Justisdepartementet om å tilby metadonbehandling for innsatte narkomane i norske fengsler.

Kan justisministeren avkrefte at departementet jobber med et slikt forslag, og i tilfelle ikke, mener virkelig statsråden at innsatte narkomane skal få metadon i fengslene?

Statsråd Aud-Inger Aure: Som kjent foreslo Sosial- og helsedepartementet i St.meld.nr.16 (1996-1997) , Narkotikapolitikken, at metadonassistert behandling skulle etableres som et permanent tilbud på landsbasis til tungt belastede opiatmisbrukere. Stortinget sluttet seg til forslaget. Sosialkomiteen stilte seg kritisk til kravet om ingen uoppgjorte straffesaker ved inntak til denne type behandling. Konsekvensen av det vil være at metadon må gjøres tilgjengelig for de aktuelle misbrukerne også under varetektsfengsling og ved eventuell soning av fengselsstraff.

Det er helsemyndighetene som har ansvaret for helsetjenesten i norske fengsler. Hva slags medisiner og behandlingstilbud den enkelte innsatte skal få, avgjøres av helsetjenesten, ikke av fengselet. Fengselsmyndighetene kan verken styre eller begrense helsefaglige og medisinske beslutninger.

Det er etablert et godt praktisk samarbeid mellom helsetjenesten i fengslene og fengselsadministrasjonen. Det er viktig at medisinering og andre tiltak ikke fører til redusert sikkerhetsnivå i anstaltene, eller at unødige risikosituasjoner oppstår.

Fra Justisdepartementets side vil vi ta kontakt med helsemyndighetene for å få diskutert hvilke situasjoner knyttet til metadonbehandling som kan komme til å oppstå, og hvordan vi i tilfelle skal tilrettelegge for det praktiske samarbeidet i fengslene mellom helsetjenesten og administrasjonen. Vi vil overlate til helsemyndighetene å ta de faglige vurderinger av ulike behandlingsvirkemidler, herunder prosedyrer for søknadsbehandling og inntaks- og eksklusjonskriterier for metadonutdeling i fengsel for de tyngst belastede opiatmisbrukere.

John I Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg er mildest talt rystet over det. Er det noe sted i denne verden hvor det ikke skulle være behov for metadonbehandling, og hvor man kunne « tørke opp » narkomane, måtte det være i norske fengsler, hvor narkotika ikke skal forekomme. Jeg syns det er uhørt at de knappe ressurser som vi har til rådighet for metadonbehandling, skal brukes på denne type klienter. Disse ressursene må vi etter mitt skjønn bruke på de ulykkelige narkomane som går på gata, og ikke på dem som sitter trygt og godt inne i et norsk fengsel.

Det er riktig at inntakskriteriene tidligere var at man ikke måtte ha uoppgjorte saker med rettsvesenet, men de er nå myket opp. Vi kan nå risikere, hvis dette blir en virkelighet, at narkomane begår forbrytelser for å komme i fengsel og få metadon, fordi inntakskriteriene ellers er meget strenge og det er svært få som får dette tilbudet. Er justisministeren enig i dette?

Statsråd Aud-Inger Aure: På spørsmålet om justisministeren er enig i dette, må jeg svare at jeg ikke er enig i problemstillingen som reises her. Metadonbehandling i fengsel er en konsekvens av et vedtak i Stortinget. En eventuell metadonbehandling i fengsel vil selvfølgelig være undergitt akkurat de samme faglige krav til undersøkelse og vurdering som for vanlig metadonbruk. Vi vet at dette er sett på som en siste mulighet for folk som har fått prøvd alle tenkelige virkemidler før, for å kunne hjelpe i den misbrukssituasjon som disse er kommet i.

Dette er ingen lettvint vei til å få tilgang på narkotika - spørsmålsstilleren setter saken på spissen.

John I Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret.

Det er ikke hold i det justisministeren sier, at Stortinget har gjort vedtak om at man skal tillate metadon i norske fengsler. Jeg kjenner ikke til et slikt vedtak og har aldri vært med på det.

Jeg må si at det må være en fallitterklæring for norsk fengselsvesen hvis de ikke greier å holde sine innsatte fri for narkotika. Det burde være noe for justisministeren å ta fatt i å sørge for at fengslene blir fri for narkotika. Da får man ta i bruk de midler som det er praktisk mulig å bruke for å få et fengselsvesen fritt for narkotika, og for å unngå importering av narkotika på ulike måter.

Statsråd Aud-Inger Aure: Det Stortinget gjorde, var å gi en generell adgang til å bruke metadon i behandlingen av de tyngste rusmisbrukerne. Det er ikke gjort noe unntak for fengsel. Det er det vi forholder oss til.

Spørsmålsstilleren kopler dette sammen med at det burde vært naturlig å kjempe mot narkotikamisbruk i fengslene, og det er det som gjøres. Det jobbes med en tiltaksplan nettopp for å bekjempe misbruk av narkotika i fengslene. Men vi må forholde oss til at her er det tale om to ulike ting, og så lenge vi ikke har fått noen klarhet med hensyn til at det skal være unntak for fengsel, må vi selvfølgelig forholde oss til det ordinære regelverket som finnes.

: