Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997
Spørsmål 4
Bent Hegna (A): Jeg skal stille kulturministeren følgende spørsmål:
For første gang har Norsk kulturråd tildelt midler til frie profesjonelle grupper etter ny ordning. Det viser seg at tildelingen i særdeles sterk grad dreier mot prosjektstøtte. Det undergraver muligheten til profesjonelt og kontinuerlig kunstnerisk arbeid. Omleggingen skulle etter Stortingets behandling av kulturmeldingen gi frie grupper mer rimelige og forutsigbare vilkår.
Hva vil statsråden gjøre med dette?
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Støtteordningen for fri scenekunst er en del av Kulturfondet og blir administrert av Norsk kulturråd. Tidligere ble det gitt driftsstøtte og produksjonsstøtte.
Det har skjedd stor ekspansjon på området fri scenekunst siden støtteordningen i sin tid ble etablert. Mange nye grupper og prosjekter har kommet til, noe som har ført til at en stadig større del av driftsstøtten har blitt bundet opp i tilnærmet faste tilskudd til en del grupper. Stadig færre midler er derved blitt stående til disposisjon for nye tiltak, noe som førte til klager fra danse- og teatermiljøet og krav om endringer. Scenekunstutvalget i Norsk kulturråd fremmet derfor i 1995 forslag om en justering av retningslinjene som passet bedre med dagens scenekunstlandskap. Kulturdepartementet sendte forslaget på høring til alle berørte instanser. Saken ble også drøftet med en rekke involverte på møter i departementet. Etter å ha vurdert de innkomne høringssvar, bad departementet Kulturrådet foreta enkelte justeringer i det opprinnelige forslaget. Vedtak om ny ordning ble deretter fattet på Norsk kulturråds rådsmøte i oktober 1996, og de nye retningslinjene får virkning fra 1. januar 1998.
Forslaget om en omlegging fra drifts- og produksjonsstøtte til prosjektstøtte betyr en større vektlegging av det kunstfaglige innholdet i de prosjekter som får støtte. Formålet med ordningen er ikke å sikre fast statlig driftsstøtte til nye teaterinstitusjoner, men å gi støtte- og utviklingsmuligheter for teatervirksomhet utenfor de faste institusjonene. En viktig side ved Kulturrådets arbeid er derfor å inspirere til nyskaping, nye kunstneriske møter og samarbeidsformer. En sementering av ordningen slik at utvalgte grupper får fast støtte, vil ødelegge hele støtteordningen for fri scenekunst.
Halvparten av midlene i den nye støtteordningen kan bindes for prosjekt med varighet opptil fire år. Gode kunstneriske prosjekter som strekker seg over tid, har derved full mulighet til støtte, samtidig som det er rom for mer kortvarige prosjekter. Jeg er derfor ikke enig med representanten Hegna i at støtteordningen undergraver muligheten til profesjonelt og kontinuerlig kunstnerisk arbeid.
La meg også si at Kulturrådet har fått inn 142 søknader, med en samlet søknadssum på vel 80 mill. kr. Den samlede bevilgning for 1998 er på 27,1 mill. kr. Etter første søknadsomgang er 19 mill. kr fordelt i støtte til 61 prosjekter. I denne utvelgelsen ligger en faglig vurdering. Jeg har stor tiltro til Kulturrådets faglige kompetanse, og jeg har derfor ingen planer om å legge om den nye ordningen nå.
Bent Hegna (A): Jeg får takke statsråden for svaret, men at ordningen på en måte ikke undergraver profesjonalitet, tror jeg det er litt delte meninger om.
En av de gruppene som er hardest rammet av årets tildeling, er Grenland Friteater. De har drevet i 20 år og fått stadig økt støtte, mens de i år opplever et kutt på 40 %. Årets tildeling viser en sterk tendens til at stadig mer går til grupper som holder til i de fire største byene. Jeg får ikke det helt til å rime med Senterpartiets holdning til distriktene, for også i Telemark har Senterpartiet engasjert seg sterkt for Grenland Friteater. Jeg vil gjerne høre om statsråden nå kan love at hun skal gjøre det hun kan for fortsatt å holde liv i Grenland Friteater, som den fantastiske teatergruppen det er.
Dersom det er politisk vilje til det i departementet, er det mulig å finne en ordning.
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg er glad for det engasjementet som representanten Hegna her legger for dagen. Dette er noe jeg støtter fullt og helt opp om, og selvfølgelig skal jeg gjøre det jeg kan.
Det jeg redegjorde for i mitt svar på hovedspørsmålet, er at her har vi fått et nytt regelverk på plass, og det kan ikke være sånn at hver gang det kommer nyordninger og man ikke er fornøyd med resultatet av en faglig vurdering, skal det ankes direkte inn til departementet.
Grenland Friteater har lenge vært en av de mest sentrale, frie gruppene, og det er klart at det er viktig å opprettholde det høye kunstneriske nivået der. Men la meg også minne om - og det er egentlig hovedsvaret mitt - at bevilgningene til fri scenekunst for 1998 er økt med 7 mill. kr, til 27 mill. kr og vel det. Av disse er som nevnt, 19 mill. kr fordelt i første søknadsomgang. Det gjenstår således 8 mill. kr, som skal fordeles innen 1. september. (Presidenten klubber.)
Det er også slik - hvis jeg får føye til det, for jeg tror det vil være viktig for representanten Hegna at jeg får gitt uttrykk for det - at det her er en ankeadgang. Det er rådsmøte i Kulturrådet allerede den 29. januar, og dersom klageren ikke får medhold der, vil saken bli behandlet av Kulturdepartementet, som fatter endelig vedtak.
Jeg opprettholder det jeg sa. Kulturrådet har kunstnerisk faglig kompetanse, og vi har nye retningslinjer som må prøves ut, men her er det også muligheter for å se på hvordan de utnyttes.