Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Ågot Valle (SV): Nok et spørsmål vedrørende samferdsel i Hordaland til samferdselsministeren:

I media er det blitt stilt kritiske spørsmål vedrørende den relativt dyre driften av aksjeselskapet som har driftsansvaret for Askøybrua. Vegdirektoratet ser at det brukes mye penger på administrasjon.

Vil statsråden sørge for at driften av Askøybrua blir overdratt til offentlige vegmyndigheter?

Statsråd Odd Einar Dørum: Statens vegvesen er tillagt ansvaret for å følge opp at bompengeselskapene opptrer i henhold til de forutsetninger som er gitt ved stortingsbehandlingen av de enkelte bompengeprosjekt, og avtalen mellom staten og selskapet. Blant annet skal de påse at bompengeselskapet opptrer slik at det ikke påfører trafikantene unødvendig høye utgifter. Vegvesenet går gjennom selskapenes regnskap og årsberetninger og gir tilbakemelding.

Jeg kan bekrefte at Vegdirektoratet i forbindelse med gjennomgang av regnskapene for Askøybrua A/S flere ganger har påpekt at det synes som om selskapet totalt har høye drifts- og administrasjonskostnader.

Samferdselsdepartementet bad Vegdirektoratet i november i år om status og en vurdering av de avtalemessige aspekter. Det har nylig vært et møte mellom representanter fra styret i selskapet og Vegdirektoratet, hvor bl.a driftskostnadenes størrelse ble drøftet. Vegdirektoratet vil innhente ytterligere opplysninger, og Samferdselsdepartementet vil etter dette vurdere hvordan saken skal håndteres.

Ågot Valle (SV): Ja, det er riktig at både Vegdirektoratet og andre har stilt mange spørsmål ved driftskostnadene, at det er så store forskjeller i driftskostnadene mellom f.eks Nordhordlandsbrua, som fylkeskommunen har ansvaret for, og Askøybrua, der Askøybrua A/S har ansvaret. I media har det også vært stilt en del spørsmål. I Bergens Tidende f.eks har det vært undring rundt det faktum at da Askøybrua A/S skulle utrede kjøp av nytt automatisk innkrevingssystem, gikk deler av oppdraget til konsulentfirmaet til daglig leder uten vurdering av andre leverandører. Det har også vært stilt en del kritiske spørsmål rundt størrelsen på honorar.

Nå hører jeg at samferdselsministeren vil be om videre opplysninger fra Vegdirektoratet, og det er altså grunn til å la uhildede personer komme inn og se på drifta.

Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren: Dersom det nå viser seg at Askøybrua ikke har en kostnadseffektiv drift, eller det er andre ting ved drifta som det er grunn til å se videre på, vil samferdselsministeren vurdere om Vegdirektoratet eller en annen offentlig etat kan ta over drifta av Askøybrua?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har ikke her tenkt å trekke noen konklusjon av det jeg tidligere har sagt, nemlig at saken skal vurderes i departementet. Men jeg kan selvfølgelig føye til at dersom avtalen mellom staten og selskapet ikke blir fulgt opp fra selskapets side, ligger det i sakens natur at avtalen da også kan sies opp.

: