Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Flere avisartikler kan få konsekvenser for de ansvarlige i studentavisa Bulldog ved Politihøgskolen. I et brev av 4. november 1997 til Politihøgskolen ber politimesteren i Tønsberg om navnene på de « ansvarlige » for innholdet. Han sier videre at han ikke ønsker å ansette folk som har de synspunkter og holdninger som fremkommer i avisen.

Hva vil justisministeren gjøre for å sikre studentene ytringsfrihet, og for å unngå yrkesforbud for politistudenter som har kommet med ytringer som studenter i studentavisa?

Statsråd Aud-Inger Aure: Også studentene ved Politihøgskolen er sikret ytringsfrihet gjennom Grunnloven § 100. Denne ytringsfriheten gir beskyttelse både mot forutgående kontroll og mot etterfølgende sanksjoner av enhver art. Videre er studentenes ytringsfrihet heller ikke begrenset av noen lojalitetsplikt, verken overfor politi- og lensmannsetaten eller Politihøgskolen.

I forbindelse med tilsetting vil en vektlegging av forhold knyttet til uttalelser i f.eks en studentavis, være å anse som usaklige. En slik saksbehandlingsfeil kan innebære at tilsettingsvedtaket er ugyldig.

For å sikre en saklig vurdering av samtlige søkere til ledige stillinger innen politi- og lensmannsetaten er tilsettingsmyndigheten lagt til et lokalt tilsettingsråd bestående av fem likeverdige medlemmer, deriblant to representanter for tjenestemennene. Rådet avgjør hvem av søkerne som skal tilsettes, etter en helhetsvurdering av deres kvalifikasjoner i forhold til de krav som er satt i kunngjøringen. Ethvert medlem av rådet kan kreve at flere kvalifiserte søkere innkalles til intervju. Dersom det er uenighet om hvem som bør tilsettes, eller om et medlem mener det er begått saksbehandlingsfeil, kan saken kreves avgjort av det sentrale tilsettingsråd.

Det sentrale tilsettingsrådet for politi- og lensmannsetaten består av tre medlemmer der to er oppnevnt av Justisdepartementet og en av tjenestemannsorganisasjonene.

Jeg mener således at politihøyskolestudentenes ytringsfrihet i tilstrekkelig grad er i varetatt ved at de i fremtidige tilsettinger er beskyttet mot at deres uttalelser legges til grunn i kvalifikasjonsvurderingen.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker for svaret. Jeg vet at svært mange av studentene på Politihøgskolen er opptatt av uttalelsen som er kommet fra politimester Urdal. Mitt første spørsmål er: Har statsråden forståelse for at slike ytringer fra en politimester er med på å skape usikkerhet og uro i miljøet? Spørsmål nr. 2: Vil statsråden ta et initiativ overfor vedkommende politimester for å slå ettertrykkelig fast at slike ytringer, som noen med rette kaller yrkesforbud, ikke vil bli tolerert?

Statsråd Aud-Inger Aure: Det kan fra min side bekreftes at uttalelser som gir uttrykk for slike holdninger, er noe vi ikke vil akseptere, og noe vi ikke setter pris på fra departementets side. Jeg syns også det er greit i dag å kunne opplyse at vi har fått melding fra skolen om at det synes som om saken er blitt løst etter et oppklarende møte mellom studentene som var ansvarlig for artikkelen, og skolens ledelse. Vi har også fra rektor fått opplyst at politimesteren det gjaldt, skal ha moderert seg siden brevet til Politihøgskolen ble skrevet. Slik vi forstår det nå, skal denne saken være løst i forståelse og dialog med partene og med den forståelse som spørsmålsstilleren la til grunn her.

: