Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Harald Tom Nesvik (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

I Dagsavisen Arbeiderbladet kan man 12. desember 1997 lese at Sørum kommune har brukt midler som er øremerket psykiatrien til å « bli kvitt » en kommunalt ansatt. Når øremerkede midler til dette viktige formålet blir misbrukt, må man stille spørsmål om kommunen er i stand til å ivareta sine oppgaver på en forsvarlig måte.

Hva vil kommunalministeren foreta seg overfor Sørum kommune for å hindre at denne typen misbruk av øremerkede midler gjentar seg?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Det ble i 1996 overført 68,7 milliarder kr fra staten til kommuneforvaltningen. Av dette gjelder 42,7 milliarder rammeoverføringer, mens 26 milliarder er øremerkede tilskudd. Tilskudd til særskilte formål, eller « øremerkede tilskudd » utgjør altså bare 15 % av kommunesektorens samlede inntekter.

« Økonomireglementet for Staten » ble fastsatt ved kgl.res 26. januar 1996 og trådte i kraft 10. januar 1997. Reglementet stiller krav om styring med at statlige midler blir brukt i tråd med Stortingets vedtak. Jeg viser til økonomireglementet § 3.2, der den instans som fordeler tilskuddet er pålagt å gjennomføre kontroll tilpasset den enkelte tilskuddsordning. Det er derfor det enkelte departement hvor tilskuddet er bevilget, som vil ha ansvaret for forvaltningen av tilskuddsordningen.

Kommunaldepartementet driver ikke noen regelmessig kontroll med at øremerkede tilskudd, som ikke er bevilget under Kommunaldepartementets budsjett, blir brukt i tråd med forutsetningene.

Representanten Nesvik viste til bruk av øremerkede tilskudd til psykiatri i kommunene. Slike tilskudd blir altså bevilget over Sosial- og helsedepartementet. Dette departementet har derfor ansvar for at nødvendige kontrolltiltak, i tråd med kravene i økonomireglementet, blir iverksatt.

Et forhold som vanskeliggjør kontroll med øremerkede tilskudd generelt, er at de fleste tiltak i kommunene er samfinansiert av skatteinntekter, rammetilskudd, brukerbetaling og øremerkede tilskudd. Jeg ser det derfor som mindre interessant å følge øremerkede tilskudd krone for krone, da kommunene på de fleste tiltak bruker mer penger enn de mottar som øremerkede overføringer fra staten. Å sammenligne hvor mye tjenester som blir produsert i kommunene i forhold til de ressurser som blir satt inn, er etter mitt syn langt viktigere. Derfor legger Kommunaldepartementet stor vekt på å bedre informasjonen om kommunal økonomi og tjenesteproduksjon gjennom å utvikle generelle rapporteringsordninger. Jeg viser i den forbindelse til det pågående utviklingsprosjektet for kommune-stat-rapportering (KOSTRA), hvor målet er å gi bedre og mer sammenlignbar informasjon om økonomi og tjenesteproduksjon i kommunene.

La meg til slutt få presisere at når det gjelder spørsmålet som representanten tar opp, har Sosial- og helsedepartementet den 15. desember 1997 tilskrevet fylkeslegen i Akershus og bedt om at fylkeslegen undersøker nærmere de forhold i Sørum kommune som er beskrevet i Dagsavisen Arbeiderbladet den 12. desember. Og inntil denne undersøkelsen er foretatt, finner jeg det vanskelig å kommentere enkeltsaken nærmere.

Harald Tom Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg må si meg direkte misfornøyd med det svaret som kom. Statsråden sier at man ikke føler det så viktig å følge opp hva øremerkede midler går til. Da er vel egentlig intensjonen med øremerkede midler borte. Kommunen som det blir vist til her, har brukt 716.000 av 773.000 kr av øremerkede midler til noe helt annet enn det som var intensjonen, og det føler jeg at det må gjøres noe med.

Jeg har et oppfølgingsspørsmål til statsråden: Hva vil man gjøre nå for å få et bedre samarbeid mellom departementene slik at man unngår at den ene bevilger og den andre skal følge opp - og dette da helt tydelig ikke blir gjort?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg tror jeg må presisere en gang til det jeg svarte, at ifølge økonomireglementet § 3.2 er det den instans som fordeler tilskuddet, som er pålagt å gjennomføre kontroll. Det vil si at det er de departementene som bevilger de øremerkede tilskuddene, som er pålagt å følge opp med kontroll. Det har vi ingen planer om å endre på.

Det er altså ikke slik at det er en instans som bevilger, og en annen som skal føre kontrollen, slik representanten sa.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 9.

: