Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Astrid Marie Nistad (A): Eg vil få lov til å stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

7. november 1997 er styret i Posten Norge BA invitert til å vedta ei omfattande omorganisering av postterminalane i Norge. Dette vil få konsekvensar for servicen og arbeidsplassar i distrikta, mellom anna i Skien, Sogndal, Alta og Sarpsborg.

Vil samferdselsministeren som generalforsamling vurdere å stoppe nedlegging av postterminalar som er distriktsarbeidsplassar, og som vil redusere servicen til folk ute i distrikta?

Statsråd Odd Einar Dørum: Regjeringen Bondevik har som grunnlag at en ikke vil akseptere en nedgang i postservicen. Innenfor denne rammen skal Posten Norge BA etablere en nettstruktur som økonomisk og praktisk sett er mest mulig hensiktsmessig.

Jeg har derfor bedt Posten Norge BA om en særskilt redegjørelse om konsekvensene for postservicen ved et redusert antall sorteringsterminaler. Jeg avventer nå denne redegjørelsen.

Astrid Marie Nistad (A): Eg takkar for svaret, som eg oppfattar positivt. Eg ventar at det inneber at styret i Posten Norge BA er bedt om å utsette behandlinga på styremøtet alt no på fredag den 7. november. Eg òg er vel kjend med at sentrumsregjeringa i Voksenåsen-erklæringa har sagt at ein svekt postservice ikkje kan aksepterast. Då er mitt neste spørsmål: Vil statsråd Dørum vurdere å kome attende til Stortinget straks med ei melding for å få ein debatt her i huset og vurdering av det, om dei samfunnsmessige sidene er godt nok tekne vare på i Posten i dag?

Statsråd Odd Einar Dørum: Strukturen og rammene for Posten Norge BA er trukket opp av Stortingets klare flertall. Det innebærer at Posten har et ansvar for å drive innenfor de rammene som eksisterer. Jeg har ikke tatt noe initiativ overfor styremøtet den 7. november, men jeg har tatt et initiativ som styret vil være kjent med, nemlig at jeg ber om en redegjørelse for det som nå skjer i henhold til postservicen. Den redegjørelsen avventer jeg. Hva jeg da vil gjøre videre, vil bl.a være påvirket av redegjørelsen og en gjennomgang vi har startet i departementet for nettopp å vurdere endringene i Posten opp mot service og tjenesteyting. Men la meg tilføye: Posten er pålagt to hensyn som skal balanseres mot hverandre: Det ene hensynet er å overleve, å klare seg. Det krever omstillinger. Det andre hensynet er å opprettholde servicegrad og tilgjengelighet om lag som nå. Det er i denne avveiningen jeg har bedt om redegjørelsen, og jeg vil selvfølgelig følge den opp dersom jeg finner det nødvendig både i henhold til Bondevik-regjeringens grunnlag og i forhold til det representanten nå tok opp.

Astrid Marie Nistad (A): Eg er ikkje sikker på at eg er like positiv til det siste svaret i og med at statsråden ikkje har gått til styret og bedt om utsetting av forslaget.

Eg har eit tilleggsspørsmål som går på statsbudsjettet. I Arbeidarpartiet sitt forslag er det ca 900 mill. kr til kjøp av tenester og ivaretaking av postnettet der det ikkje er økonomisk eller konkurransemessig forsvarleg å drive. Vil regjeringa Bondevik behalde denne budsjettposten og bruke av statlege midlar til å gå inn og kjøpe tenester som vil hindre ei omstilling av den karakteren som vi no ser styret er invitert til å ta?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kan ikke forskuttere en tilleggsproposisjon. Men la meg likevel si følgende: Jeg deler representanten Nistads bekymring over arbeiderpartiregjeringens behandling av kjøp av såkalte ulønnsomme tjenester.