Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997
Spørsmål 9
Jan Simonsen (Frp): Jeg har fått æren av å stille det første spørretimespørsmålet til den nye justisministeren, og det lyder slik:
Vil justisministeren treffe tiltak for å gi studentene ved Politihøgskolen 60 vekttall godkjent på universitets- og høgskolenivå, slik studentene mener de ble lovet, eventuelt innføre en stipendieordning som gir økonomisk kompensasjon for det risikofylte politiarbeidet studentene utfører i praksisåret?
Statsråd Aud-Inger Aure: Som kjent gikk første kull med politihøgskoleutdanning ut våren 1995.
Søknad om godkjenning av denne utdannelsen på høgskole-/universitetsnivå kunne først sendes etter at utdanningen var gjennomført for ett kull.
Slik søknad ble sendt, og i brev fra Det norske universitetsråd 28. februar 1996 fikk skolen denne godkjenningen. Rådet anbefalte:
Politihøgskolen godkjennes som grunnlag for fritak for inntil 2 års normert studietid / 40 vekttall i en universitets- eller høgskolegrad. Vekttallsreduksjonen er i hovedsak begrunnet med at praksisåret har et svært begrenset teoriinnhold og at mangelfull integrering av teori og praksis ikke tilfredsstiller en profesjonsutdanning på universitets- eller høgskolenivå
Vedtaket gjelder for eksamen avlagt våren 1995 og senere. Godkjenningen innebærer at politiutdanningen kan kombineres med annen utdanning ved universitet og høgskoler. Vekttallet har i prinsippet ingen relevans i de videre kompetansegivende kurs ved Politihøgskolen eller i yrkeskarrieren. Vekttall er bare et mål i omfang, men Politihøgskolen har fått godkjent 40, som teller i en akademisk grad. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet opplyser at etter at denne funksjonen ved Det norske universitetsråd ble lagt ned, er det institusjonen selv som vurderer og avgjør hvorvidt et studium kan gi bedre vekttall.
Jeg vil se på muligheten for på noe sikt å få etablert et politifaglig hovedfag, som kan gi muligheter for en økning i vekttall i grad.
Jeg kjenner ikke til at det på noe tidspunkt er lovet studentene 60 vekttall i grad.
I « Studieplan for grunnutdanningen ved Politihøgskolen », fastsatt av Justisdepartementet den 26. mars 1992, omtales vekttall som omfang av arbeidsinnsats:
Gjennomført grunnutdanning gir til sammen 60 vekttall innenfor politiutdanningen (1 vekttall utgjør normalt 2 ukers studium).
Dette er meddelt studentene.
Det arbeides i KUF, etter pålegg fra Stortinget, med å avklare vekttall for profesjonsutdanninger. Et utkast til forskrifter har vært ute til høring. Justisdepartementet vil holde tett kontakt med KUF og komme tilbake til saken når vekttallsordningen blir avklart for andre utdanninger med betydelig innslag av praksis.
Jeg er enig med representanten Simonsen i at politiarbeidet er risikofylt. Dette er en del av hverdagen som møter studentene i praksisåret og som skal danne grunnlaget for om studenten velger politiet som sitt yrke. I praksisåret skal studenten til enhver tid være under ledelse av en erfaren polititjenestemann/-kvinne og følge fastlagte fagplaner. Det blir lagt vekt på at studenter ikke skal settes inn i spesielt risikofylte oppdrag. I det praktiske politiarbeidet er det imidlertid svært vanskelig å forutsi hvilke oppdrag som kan være risikofylte.
For øvrig er det ikke enkelt å koble økonomisk kompensasjon opp mot grad av risiko i en opplæringssituasjon. Mest avgjørende er at praksisopplæringen i en høgskolesituasjon ikke kan være lønnet arbeid. Jeg ser derfor ingen mulighet for å etablere en stipendordning knyttet til praksisopplæringen.
Jan Simonsen (Frp): Opplysningen om at det kan bli etablert et politifaglig hovedfag er en nyhet jeg tar imot med glede. For øvrig var jeg svært misfornøyd med svaret, som jo var relativt klart avvisende både til at vekttall skal telle for praksisåret og til en stipendieordning.
Jeg hadde det samme spørsmålet oppe til tidligere justisminister Anne Holt, og i svaret på et tilleggsspørsmål lovet hun å ta kontakt med studentorganisasjonen ved Politihøgskolen ganske umiddelbart for å høre studentenes vurdering av disse spørsmålene. Jeg vil derfor i det minste spørre justisministeren om også hun er villig til så raskt som mulig å ta kontakt med politihøgskolestudentenes organisasjon og få en bredere orientering om hvordan de ser på de aktuelle spørsmålene.
Statsråd Aud-Inger Aure: Av forståelige årsaker har jeg ikke rukket å sette meg inn i verken hva det er blitt spurt om før eller hva statsråder før meg har svart. Men i tråd med min holdning til dette arbeidet som jeg nå har gått inn i, ønsker jeg iallfall å skaffe meg mest mulig informasjon. Jeg kjenner ikke til at studentene er lovet 60 vekttall, slik det her er sagt, men å prøve å få til et møte med studentene for å høre hva de har å si i denne sammenhengen, ønsker jeg gjerne.
For øvrig henviser jeg til det arbeidet som er i gang, og som jeg redegjorde for i mitt første svar.