Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Etter mange forsinkelser er nå voldsalarmforsøket igangsatt. Aftenposten rapporterer nå at kun 9 alarmer er utplassert i løpet av de første 3 måneder. Behovet er tidligere dokumentert til å være langt større.

Hva vil statsråden gjøre for at flere kvinner får et slikt tilbud?

Statsråd Aud-Inger Aure: Voldsalarmprosjektet er et samarbeid mellom Sosial- og helsedepartementet, Barne- og familiedepartementet og Justisdepartementet. Det ble i iverksatt 1. september og hadde vært i drift i én måned, ikke i tre, da Aftenposten fikk sine opplysninger om at bare ni alarmer var utplassert. Pr. 22. oktober var 15 alarmer utplassert - altså et stigende antall.

Anslaget på 140 voldsalarmer var basert bl.a på erfaringer fra Sverige, der voldsalarmer har vært i bruk i lengre tid. Erfaringene fra Sverige viste også at det tok noe tid før utplasseringen av voldsalarmer hadde nådd et forventet nivå. Det er derfor rimelig å tro at antall voldsalarmer i bruk vil stige jevnt i tiden som kommer.

Tildeling av voldsalarm er ikke knyttet opp til at det er levert anmeldelse. Dette er gjort for å gjøre tilgangen så enkel som mulig samt for å sikre at behovet for voldsalarm ikke begrenses av formelle hindringer. Både politiet, andre offentlige instanser og den trusselutsatte selv kan ta initiativ til å få tildelt voldsalarm.

Politidistriktene er på flere måter blitt informert om voldsalarmen og motivert til å bruke den, senest på politisjefmøtet i oktober. Saken har også fått god dekning i mediene, noe dette spørsmålet viser. Allmennheten burde derfor også ha fått kunnskap om voldsalarmen.

Departementet har klare ønsker om at det ikke skal være ulike praktiske hindringer i veien for at det nødvendige antall voldsalarmer blir utplassert. Men dersom det viser seg at det vil være behov for ytterligere informasjon, vil vi selvfølgelig vurdere nødvendige tiltak.

Erna Solberg (H): Foregående justisminister lovet i sin første spørretime i forbindelse med et spørsmål om akkurat samme tema for bortimot seks måneder siden, at prosjektet skulle bli igangsatt før sommeren. Dette er en sak som egentlig har pågått siden 1995. Det har tatt veldig lang tid å få igangsatt prosjektet. Allerede Grete Faremo gjorde for ett og et halvt år siden på en større pressekonferanse oppmerksom på at hun ville igangsette prosjektet. Det tar lang tid, til tross for at man altså har hatt en ganske grundig undersøkelse for å se om behovet eksisterer. Vi vet at vold mot kvinner ofte ikke får samme oppmerksomhet i rettsvesenet og ved politikamrene som problemet fortjener. Vi vet også at det er et annet viktig prosjekt som det har tatt lang tid for politikamrene å gjennomføre, nemlig å kunne ilegge voldsutøvere oppsøkingsforbud når det gjelder voldsutsatte kvinner. Jeg skulle ønske statsråden ville ta et aktivt initiativ til at man faktisk gjennomgikk de anmeldelser som har vært, og gikk ut med et direkte tilbud til de kvinner dette kan gjelde, og ikke ventet at politikamrene passivt skal forholde seg til spørsmålet.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg deler spørsmålsstillerens syn på at det ennå er en del igjen å gjøre før kvinner kan føle den nødvendige trygghet i samfunnet. Men jeg vil også minne om at dette prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom tre departement, og det kan kanskje være forklaringen på at dette har tatt noe lengre tid enn mange kunne ha ønsket.

Det er også rett å minne om at dette er et forsøksprosjekt, og hvis det viser seg at det av ulike grunner er behov for et klart større antall alarmer enn det som blir brukt, vil det bli tatt opp til vurdering hva vi kan gjøre for å forbedre ordningen etter at vi har høstet en del erfaringer med saken.

Erna Solberg (H): Jeg er redd for at passivitet kan bidra til at forsøket kan vise seg å være mislykket i den forstand at man faktisk ikke avdekker et behov. Derfor er mitt konkrete spørsmål til statsråden: Vil hun kunne ta et initiativ til at man rundt omkring på politikamrene gjennomgår de tilfellene av voldsanmeldelser som man har hatt i disse to årene, og med det som utgangspunkt går ut med et direkte tilbud om voldsalarm til de kvinner som har vært i situasjoner som voldsalarmen kunne ha avhjulpet?

Statsråd Aud-Inger Aure: Spørsmålsstilleren kommer her inn på et område som jeg ville sagt var en naturlig del av en evaluering etter en viss prøvetid. Men det er klart at hvis behovet her viser seg ikke å bli dekket med det systemet som vi skal kjøre nå, skal jeg ikke være uvillig til å ta imot det jeg ser på som et godt råd, og vurdere om dette er nødvendig å sette i gang på et tidligere tidspunkt.

: