Stortinget - Møte onsdag den 4. juni 1997
Spørsmål 3
Per-Kristian Foss (H): Jeg tillater meg da å rette følgende spørsmål til justisministeren:
På tross av gjentatte løfter og forsikringer har Regjeringen valgt å ikke fremme meldingen om offentlighet i forvaltningen i løpet av mai som lovet. Den ble sist varslet oversendt i løpet av mai 1997 til Stortinget i liste C nr. 8 den 16. mai 1997.
Kan justisministeren love at meldingen blir fremmet før utgangen av Stortingets vårsesjon?
Statsråd Gerd-Liv Valla: Bakgrunnen for arbeidet med stortingsmeldingen om offentlighetsprinsippet er Stortingets vedtak 19. juni 1995, hvor Regjeringen i punkt 3 ble bedt om å legge fram en stortingsmelding som grunnlag for en bred drøfting av offentlighetsprinsippet og behovet for større åpenhet og innsyn i forvaltningen.
I tillegg til dette har Stortinget oversendt Regjeringen til sammen sju Dok.nr.8-forslag vedrørende offentlighetsprinsippet, til utredning og uttalelse: Dok.nr.8:33 (1993-1994), Dok.nr.8:37 (1994-1995), Dok.nr.8:54 (1994-1995), Dok.nr.8:87 (1994-1995), Dok.nr.8:15 (1995-1996), Dok.nr.8:19 (1995-1996) og Dok.nr.8:26 (1995-1996).
Gjennom Innst.O.nr.34 (1995-1996) og Innst.S.nr.236 (1995-1996) har Stortinget bedt Regjeringen vurdere ytterligere to spørsmål med tilknytning til offentlighetsprinsippet.
Regjeringen finner det naturlig å se oversendelsene fra Stortinget i sammenheng med det som ellers tas opp i den kommende stortingsmeldingen, og tar derfor sikte på en samlet behandling der. I en del av de oversendte forslagene er det for øvrig uttrykkelig bedt om at de drøftes nærmere i meldingen.
På bakgrunn av dette sier det seg selv at arbeidet med stortingsmeldingen har vært og er svært omfattende og tidkrevende. Forberedelsene har pågått kontinuerlig siden høsten 1995, og arbeidet med meldingen har kommet svært langt.
Regjeringen har imidlertid kommet til at det ikke er hensiktsmessig å fremme stortingsmeldingen i vårsesjonen.
Meldingsarbeidet har gjennomlevd et regjeringsskifte og tre statsråder i den nye regjeringen, inkludert settestatsråden som måtte ta over ved Anne Holts sykdom. Dette må selvfølgelig ha konsekvenser for et slikt arbeid. Som representanten Foss vet, har det også på mange andre måter vært en svært turbulent tid i Justisdepartementet.
Regjeringen har funnet grunn til også å ta hensyn til Stortingets arbeidssituasjon i innspurten av vårsesjonen. Det er Regjeringens mål at meldingen skal gi grunnlag for en omfattende og prinsipiell debatt om offentlighetsprinsippet i forvaltningen. Regjeringen har vurdert det slik at den trenger noe mer tid for å kunne få dette arbeidet så grundig som nødvendig for å få en sånn debatt. Jeg har derfor i dag sendt brev til Stortinget og meddelt at stortingsmelding om offentlighet i forvaltningen likevel ikke blir fremmet i vårsesjonen.
Per-Kristian Foss (H): Av og til må man trekke på smilebåndet. Man kan kanskje si at det er befriende at ens justisminister også kan spøke litt, men jeg tror det var utilsiktet her, når hun sierat man har valgt å ta hensyn til Stortingets arbeidssituasjon. Det er jo slett ikke det man har gjort. Man har faktisk latt være å ta hensyn til Stortinget på ethvert tidspunkt. Jeg minner om at statsminister Jagland så tidlig som etter sin tiltredelse sa at meldingen ville bli lagt frem våren 1997. Det var etter at den var forsinket ett år i den foregående regjering.
Det er riktig at det er oversendt flere forslag underveis som gjelder offentlighet i forvaltningen. Men det er jo gjort nettopp ut fra tillit til at Regjeringen holder sine løfter - ikke at det skulle bety henleggelse. Det var faktisk Stortingets ønske at disse forslag ble sett i en sammenheng, og det er ut fra tillit til det at man har sendt slike forslag til Regjeringen.
Jeg må bare konstatere at Regjeringen ikke viser vilje til å meddele seg til Stortinget, for så sent som i den liste som ble oversendt for en uke siden, stod dette dokumentet til avgivelse i mai.
Statsråd Gerd-Liv Valla: Grunnen til det er at Regjeringen har jobbet med det siktemål å legge denne meldingen fram.
Når jeg trakk fram hensynet til Stortingets arbeidssituasjon, vil jeg bare presisere at det ikke har vært noe sterkt moment i denne sammenhengen - jeg gir representanten Foss rett i det. Men det som var situasjonen, var at når dette ville ha kommet så sent fra Regjeringen som det måtte gjøre, var det ut fra vurderingen av den totale arbeidssituasjonen kanskje et moment at det muligens kunne bli kort tid for Stortinget. Men det er selvsagt opp til Stortinget selv å vurdere akkurat det.
Per-Kristian Foss (H): Jeg konstaterer at Regjeringens arbeidsform iallfall har umuliggjort at offentligheten før valget kan få innsyn i Regjeringens holdning til slike spørsmål, så langt jeg tolker justisministeren. Det er også en mangel på respekt for offentlighet.
Jeg minner om at saken har en spesiell bakgrunn. I 1995, under den såkalte brevsaken, var det Regjeringens redningsplanke at den skulle fremme en slik stortingsmelding. Det har nå gått to år, og Regjeringen har valgt å være såpass arrogant overfor Stortinget at den har latt være å fremme noe som helst. Jeg må også si at etter så mange forsikringer fra så mange statsråder og to statsministre er i hvert fall det en klar avdekking av én ting: Denne regjering er i en åpenbar beslutningskrise.
Statsråd Gerd-Liv Valla: Det er ikke uttrykk for arroganse overfor Stortinget og heller ikke overfor offentligheten. Det er heller ikke uttrykk for at vi ikke er opptatt av offentlighet. Jeg går selv igjennom mitt eget departement og den praktiseringen som der foregår av offentlighetsloven. Men vi er så opptatt av dette at vi vil gjøre et grundig arbeid. Dessverre - til representanten Foss - har det ikke vært mulig å få dette fram på en måte som jeg har funnet forsvarlig.