Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. juni 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille eit spørsmål til samferdselsminister Sissel Rønbeck som er viktig for dei som kjem til å reise til og frå Gardermoen til neste haust:

Planane for persontransporten til storflyplassen på Gardermoen har misvisande vorte framstilt som eit storstila miljøtiltak.

Kva slags metodar har samferdselsminsteren tenkt å bruke for å få folk til å reise med tog til og frå Gardermoen, når jernbanebilletten blir meir enn dobbelt så dyr som dagens bussbillett, og så dyr at Oslo Taxi meiner dei kan konkurrere på pris?

Statsråd Sissel Rønbeck: Det er beregnet at totalt 8,6 millioner passasjerer vil reise med tog til og fra Gardermoen i 1999. Av dette vil i underkant av 6 millioner være flypassasjerer. Det vil si at vel 50 % av flypassasjerene vil bruke tog.

De nye flytogene og de av NSBs tog som skal benytte Gardermobanen, vil gi både de flyreisende og de som skal arbeide på flyplassen, et omfattende og godt kollektivtilbud. Flytogene vil ha avgang hvert 10. minutt, og de vil ha en reisetid mellom Oslo S og Gardermoen på 19 minutter.

Det er prisnivået for disse flytogene som nå er offentliggjort. Som sagt vil NSB i tillegg kjøre ordinære tog på Gardermobanen. Prisnivået for disse togene vil bli offentliggjort senere.

Det angitte prisnivået for flytoget er basert på analyser over hva folk faktisk er villig til å betale for den høye kvaliteten som flytoget har. Jeg minner om at en vesentlig gruppe her vil være forretningsreisende. NSB Gardermobanen AS vil senere offentliggjøre en mer detaljert prisstruktur, hvor det bl.a. vil inngå rabattsystemer for arbeids- og fritidsreiser.

Hva prisene for flytaxi vil bli, er ikke kjent ennå, men ordinær taxipris ligger langt over flytogprisene. For mange av de reisende vil dessuten flytoget framstå som attraktivt også fordi det unngår rushtrafikken, og det går dobbelt så raskt som buss og bil.

Erling Folkvord (RV): Eg får takke for eit svar som eg synest gjekk utanom hovudproblemet. Det er greitt nok å ha analysert kva forretningsdrivande som ikkje betaler billetten sin sjølve, er villig til å betale for å reise med toget. Men det spesielle med Gardermobanen er jo at både køyrevegen - altså skjener og sviller - og jernbanemateriellet er lånefinansiert, sånn at det er meininga at alt saman skal betalast over billetten.

Så vidt eg veit, er det vanskeleg å finne noka anna jernbanestrekning i Europa som er prøvd bygd ut på den måten. Det er eit finansieringsopplegg for at jernbanen skal prise seg ut og tape. Er statsråden einig i at det er nødvendig å ta eit grep med å forandre finansieringsmåten for sjølve jernbaneprosjektet, slik at jernbanen kan konkurrere på pris med dei andre alternativa?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg må få gjøre oppmerksom på at det er hele markedsgrunnlaget som er analysert, ikke bare gruppen forretningsreisende, men de utgjør som kjent en ganske stor del av de flyreisende og er ganske interessante i forhold til det totale markedet.

Jeg ser ingen grunn i det hele tatt nå til å vurdere finansieringsmåten for Gardermobanen, og vil understreke at konkurranseforholdet mellom bane og det som går på vei her, dreier seg om pris, ja, men i veldig høy grad også om tid. Og for svært mange vil det siste komme til å være utslagsgivende slik vi ser det, og slik analysene viser det.

For øvrig, når det gjelder prisnivået på flytogene, er ikke det verre enn at det ligger omtrent på det nivået som en drosjetur fra sentrum i Oslo og opp til mitt bosted ville koste. Relativt sett synes jeg det er en rimelig pris for å komme seg helt fra Oslo til Gardermoen.

Erling Folkvord (RV): For den som er rik nok, er jo kvar ein pris rimeleg, og blir det berre mange nok av forretningsreisande som ikkje betaler billetten sin sjølve, er det sikkert mange slags inntekter som Gardermobanen A/S kan få.

Det Raud Valallianse er opptatt av, er å få til ein reisemåte og ein transportmåte som er slik at det er økonomisk mogleg også for den som ikkje er rik, å kunne bruke denne banen, som ein må rekna med er den miljømessig beste reisemåten. Frå RV si side er vi iallfall heilt overtydde om at det no er nødvendig å endre på dei gale vedtaka som er gjorde om lånefinansiering av heile utbygginga av Gardermobanen, slik at ein kan få prisen ned på eit nivå som er slik at også den som berre har ein alminneleg økonomi, men som reiser oftare til dagleg, kan velje å reise med jernbanen.

Statsråd Sissel Rønbeck: Min vurdering er at slik prisnivået nå er lagt i forhold til flytoget, vil det være økonomisk mulig for tilstrekkelig mange å oppnå det målet som er satt fra Stortingets side om at vel 50 % av flypassasjerene skal bruke flytog.

For øvrig vil jeg gjenta det jeg sa i mitt første svar. Det kommer også til å gå en del andre tog på samme bane, og i forhold til prisnivået der vil NSB komme tilbake til det om ikke så lenge. Dessuten vil det når det gjelder flytogene, også bli utarbeidet en mer detaljert prisstruktur med rabattsystemer. Det vil jeg tro er interessant, ikke minst for arbeidsreisende, men muligens også for såkalte ferie- og fritidsreiser.

: