Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Jørgen Holte (Sp): Eg vil stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

Gjennom avisene er ein blitt kjend med at Telenor har planar om å legge ned ei rekkje betalingstelefonar i distrikta.

Kva er bakgrunnen for ein slik avviklingspolitikk, og kva vil statsråden gjere forå hindre at mange bygder blir utan telefonkiosk?

Statsråd Sissel Rønbeck: Et av de viktigste målene for telepolitikken er å sikre et landsdekkende tilbud av grunnleggende teletjenester. Telenor er i henhold til konsesjon forpliktet til å gi et godt og likeverdig tjenestetilbud over hele landet. Dette gjelder også tilgang til betalingstelefoner på offentlige steder. Utplasseringen skal være tilpasset leveringsstedet og trafikkgrunnlaget. Det følger av dette at betalingstelefoner ikke bør legges ned på steder hvor behovet er stort nok. Det er i tilfeller hvor bruken av kiosken er liten og kommunikasjonsbehovet like lett kan dekkes på alternative måter, at det vil være aktuelt å vurdere avvikling.

Telenor har i dag utplassert totalt 13.300 betalingstelefoner i Norge, hvorav ca 2.500 i såkalte utkantstrøk. Utviklingen av nye tjenestetilbud, bl.a. den sterke veksten i mobiltelefondekning, reduserer imidlertid behovet for betalingstelefoner.

Telenor vurderer fortløpende betalingstelefonenes lønnsomhet og plassering, og eventuell endring skjer etter en dialog med den enkelte kommune.

I løpet av 1997 må Telenor skifte ut et stor antall eldre mynttelefoner på grunn av Norges Banks myntreform og innføring av ny 1-krone i september 1997. Utskiftningen av disse mynttelefonene vil foregå over hele landet. I denne sammenheng vil det også bli foretatt en vurdering av plassering mv. Telenor vil samarbeide med kommunene om disse spørsmålene. Man vil også tilby alternative løsninger med salg eller utleie av betalingstelefoner. I mange tilfeller vil det kun være tale om en omplassering som vil gi et bedre tilbud til publikum.

Dersom det er aktuelt med større endringer i tjenestetilbudet, skal saken i samsvar med gjeldende retningslinjer forelegges Samferdselsdepartementet.

Jørgen Holte (Sp): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg må seie at det vi no er blitt vitne til, som er skjedd i t.d. mitt eige fylke, Møre- og Romsdal, er veldig uverdig. Her reiser Telenor bygdene rundt og rykker ut betalingstelefonane utan samtale med kommunane slik at ein kunne bli einige om kor omplasseringa skal skje. Parallelt med dette løyver vi bygdeutviklingsmidlar og satsar på infrastruktur for å halde oppe busetnaden i bygdene. Vi er også kjende med at Telenor satsar stort i utlandet - eg er kjend med at det blir satsa milliardar på telesatellittar osv. Eg synest at dette står lite i samsvar med det vi no er vitne til, at Telenor rykker ut telefonane og reduserer tenestetilbodet i bygdene og samtidig satsar stort i utlandet.

Eg vil spørje statsråden: Vil ein sikre at ikkje noko distrikt og inga bygd skal få redusert tenestetilbodet som Telenor gir via betalingsautomatar?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg syns vi skal være glade for og stolte over at vi i Norge har et selskap som Telenor, som er i stand til å konkurrere internasjonalt, og som også viser seg på viktige områder, som satellitt, å ligge langt fremme teknologisk. Hadde det ikke vært for det, ville vi også vært i den situasjonen at vi ville hatt dyrere og dårligere tilbud også som forbrukere fra Telenors side i Norge. Så det er ikke slik at det er noe motsetningsforhold mellom det som skjer internasjonalt fra Telenors side, og det vi får av tilbud som forbrukere i Norge. Jeg vil ikke gå for en strategi som innebærer det helt motsatte, nemlig å etablere dyrere og dyrere og mer og mer museale ordninger i Norge, inklusive i Distrikts-Norge.

Jørgen Holte (Sp): Eg takkar for svaret. Mitt ærend var i kva grad statsråden vil stå ved det som Regjeringa uttalte i St.meld.nr.21 (1995-1996), Om Telenor AS:

Telenor er forpliktet til å opprettholde en telefontjeneste fra samtaleautomater (som ikke er en del av konkurranseområdet (jf. St.prp.nr.13 (1989-1990)), dvs kort-/myntautomater på offentlig grunn med ordinær (dvs minimum) taksering. Dette gjelder også der slik tjeneste ikke er lønnsom som følge av liten trafikk, lite sentral beliggenhet eller andre særlige forhold.

Kan eg forvente at statsråden vil stadfeste at dette står ved lag også i dag, etter at Stortinget i Innst.S.nr.132 (1995-1996) har slutta seg til Regjeringa sitt syn?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg tror vi gjør klokt i ikke å være veldig bastante og statiske i våre vurderinger. Jeg ser for meg at vi i løpet av årene som kommer, i mindre og mindre grad bruker mynt, så myntautomater vil det være lite klokt å være en garantist for sett i et mellomlangt perspektiv, for å si det på den måten.

Det jeg kan garantere, er at det skal være mulig for folk i Distrikts-Norge - ja i alle deler av Norge - å kunne telefonere også fra andre steder enn sin egen stue. Det skal vi helt sikkert få til.

Bjørg Hope Galtung hadde her teke over presidentplassen.

: