Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Arild Hiim (H): « Når og hvordan er de 200 mill. kroner som Stortinget 8. april 1997 bevilget til politiet, fordelt? »

Statsråd Gerd-Liv Valla: Tilleggsbevilgningen på 200 mill. kr til politi- og lensmannsetaten ble fordelt ved brev av 13. mai i år. Bevilgningen er fordelt til alle politidistriktene og særorganene som blir budsjettert under kap. 440 Politi- og lensmannsetaten.

For meg har det i denne prosessen vært viktig å ha nær kontakt med de ansattes organisasjoner og representanter for politisjefene. Etter at det var klart at det kom en tilleggsbevilgning, hadde jeg møter med både landsdelspolitimestrene og de ansattes organisasjoner, henholdsvis den 3. og 4. april, for å diskutere en del overordnede prinsipper omkring tildeling av midler. Og jeg gav der uttrykk for at tildelingen skulle være klar i løpet av en måneds tid.

Under politisjefmøte 22. april orienterte jeg alle politisjefene om at tilleggsbevilgningen ville bli fordelt slik at alle skulle få minst like stor andel variable midler som i 1996, i henhold til departementets beregninger. Den 12. mai hadde departementet drøftingsmøte med organisasjonene om den konkrete fordelingen av bevilgningen. Som jeg innledet med, ble altså bevilgningen formelt og i brevs form fordelt den 13. mai.

Når det gjelder hvordan midlene er fordelt, har vi fulgt prinsippet om at alle politidistrikt skulle få variable midler minst på 1996-nivå. 149 mill. kr er fordelt direkte til politidistriktene og særorganene. I tillegg til dette beløpet kommer arbeidsgiveravgift på 22 mill. kr som håndteres sentralt, men jo forbrukes lokalt. De resterende midlene går bl.a. til å styrke det forebyggende arbeid, til effektiviseringsprosjekter og en reserve for å møte uforutsette hendelser - jeg understreker det siste. I tildelingsbrevet har jeg lagt vekt på at innsatsen innen forebyggende og oppfølgende arbeid for barn, unge og eldre skal styrkes. Jeg har i tillegg valgt å øremerke 4 mill. kr til Oslo politikammers innsats mot narkotika. Dette skal både dekke narkotikabekjempelse i Oslo og Oslos bistand til andre politidistrikt. Forøvrig er det ikke gitt noen øremerkede bevilgninger, men kun styringssignaler, i tråd med etatsstyringsprinsippet som vi følger i politi- og lensmannsetaten.

I arbeidet med tilleggsbevilgningen og i kontakten med politiet og de ansattes organisasjoner har det vært viktig for meg å presisere at tjenesteordninger og andre forhold i etaten må effektiviseres, slik at vi får mest mulig og best mulig polititjeneste for de bevilgninger som fordeles. Dette konstaterer jeg med glede at det er stor enighet om i etaten.

Jeg har, som nevnt, lagt vekt på å trekke inn både de ansattes organisasjoner og representanter for politisjefene i diskusjonen om både tildelingsprinsipper og tidsrammer for når de forskjellige ting her skulle skje, og det som nå har skjedd, er i tråd med de signaler som jeg har gitt underveis.

Arild Hiim (H): Jeg må erklære meg rimelig tilfreds med svaret. Det var vel en tilfeldighet at spørsmålet ble innlevert omtrent samme dag som denne fordelingen ble besluttet i departementet.

Stortinget var meget opptatt av å få behandlet dette så kjapt som man overhodet kunne, og til og med få antydet overfor etaten før påske at det var midler nok til å gjøre jobben, og jeg er også litt opptatt av hvilke signaler som ble gitt av departementet underveis, hvor man altså fikk forståelse av at dette ville komme, slik at man ikke skulle måtte gjennomføre slike innstramninger som vi bl.a. ble kjent med fra pressen.

Dernest må jeg si at dette rundskrivet som er sendt rundt, gir nesten all ære for saken til departementet. Det er f.eks. ikke nevnt at departementet foreslo et mindre beløp, og det er ikke nevnt at det var en stortingsrepresentants eget forslag som Stortinget sluttet seg til. Departementets ble vedlagt protokollen.

Statsråd Gerd-Liv Valla: 14. mars gikk Regjeringen ut med et forslag om en tilleggsbevilgning på 150 mill. kr. Det var et beløp som det var enighet om mellom departement, de ansattes organisasjoner og politimestrenes representanter, fordi det var det beløpet som manglet i forhold til å gi en innsats på samme nivå som i 1996 med hensyn til variable midler. Allerede da, 14. mars, var altså det signalet gitt. Så plusset flertallet i Stortinget på 50 mill. kr. Og det ble klart - hvis ikke jeg husker feil - rett før påske. Rett over påske, 3. og 4. april, hadde jeg møter med de ansattes organisasjoner og politisjefene, hvor vi hadde en god dialog om hvordan dette skulle fordeles.

Så var det en avis som spurte meg her for to uker siden: Er det ikke slik at kassene nå er tomme ute i politidistriktene? Det er med respekt å melde nokså - får jeg lov å si - tøvete. Det var 30 % som manglet i variable midler i forhold til fjorårets nivå. Hvis kassen hadde vært tom allerede i februar, ut fra et slikt regnestykke, ville jeg blitt alvorlig bekymret. Men det har den ikke vært. Og alle signaler har vært gitt på et så tidlig tidspunkt at alle kunne ha planlagt.

Presidenten: Presidenten vil seie at omgrepet « tøvete » ikkje er eit godt parlamentarisk omgrep.

Arild Hiim (H): Jeg merker meg at statsråden mente å ha fulgt opp intensjonen om å legge til grunn samme innsats som i 1996. Men nå hadde altså Stortinget ved budsjettbehandlingen høsten 1996 - for 1997 - planlagt en forsterket innsats ved å øke bevilgningen på disse postene med 50 mill. kr. Og hvis man legger dette sammen, ville - i hvert fall etter min oppfatning - Regjeringens forslag ha vært utilstrekkelig til å imøtekomme Stortingets intensjoner. Så jeg må presisere at den bevilgningen Stortinget la opp til, var for å imøtekomme Stortingets forventninger om å opprettholde politiinnsatsen i 1997, og jeg hadde faktisk regnet med at statsråden også hadde forsøkt å henholde seg til den målsettingen som et storting ganske klart gav uttrykk for.

Jeg syns vi har en justisminister som på mange måter er åpenhjertig og ærlig i sitt arbeid, og jeg vil derfor igjen tilbake til at jeg syns man da kunne velge å gi honnør der hvor honnøren skulle gis. I dette tilfellet var det altså Stortinget som sørget for at bevilgningen ble tilstrekkelig.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg takker for komplimenten. Jeg synes jeg har hatt mange gode diskusjoner med Hiim også, men jeg er litt opptatt av at vi tar diskusjonene på de feltene hvor det faktisk er reell uenighet. I denne saken har jeg sett det slik at det viktigste var at det beløpet som Regjeringen først kom med, var det beløpet som det var enighet med de ansattes organisasjoner om manglet i forhold tilå opprettholde et 1996-nivå. Jeg sa i Stortinget at jeg tok til etterretning at Stortinget bevilget 50 mill. kr til, og de pengene har vi selvfølgelig fordelt. Men nå er det ikke sånn at vi i tildelingsbrevene skriver hvem som har gjort hva. Det tror jeg både politisjefene og de ansattes organisasjoner har fått med seg. Det som er det viktige for oss, er: Hvordan brukes disse pengene? Og jeg har sagt at vi ikke driver med øremerking av midler. Vi har et etatsstyringsprosjekt. De får samme variable midler som for 1996, men vi synes det er viktig at innsatsen overfor barn og unge, overfor eldre og overfor narkotikabekjempelse prioriteres. Det er signalet vi gir.

: