Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 1997
Spørsmål 14
Rita H Roaldsen (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:
Jeg viser til ombudsmannens uttalelse i klagesak (sak 96-0873 og 96-1242), den såkalte bomtrålsaken.
Mener statsråden fortsatt det er riktig at disse dokumentene skal unndras offentlighet?
Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Saken gjelder begjæring om innsyn i to interne notater i Fiskeridepartementet vedrørende den såkalte bomtrålsaken fra en person som er part i saken, samt fra en avis.
Departementet fant å måtte avslå begjæringene under henvisning til henholdsvis forvaltningsloven § 18 annet ledd og i medhold av offentlighetsloven § 5 første og annet ledd bokstav a under henvisning til at de dokumenter som det var begjært innsyn i, er interne saksdokumenter.
Saken ble senere brakt inn for Sivilombudsmannen.
Sivilombudsmannens avsluttende uttalelse ble oversendt Fiskeridepartementet i brev av 12. mars d.å. og er nå til endelig behandling i departementet. Ombudsmannen har bedt departementet vurdere begjæringen om innsyn fra vedkommende som er part i saken, på nytt når det gjelder ett av dokumentene. Dette gjelder unntaksbestemmelsen i forvaltningsloven § 18 tredje ledd som gir en part rett til innsyn i de deler av et dokument som inneholder faktiske opplysninger, selv om det er snakk om interne saksdokumenter. Sivilombudsmannen har ikke funnet grunnlag for å rette innvendinger mot departementets standpunkt om å unnta det andre dokumentet, da dette ikke inneholder faktiske opplysninger som en part har krav på innsyn i. Det samme gjelder klagen fra avisen.
Sivilombudsmannen har likevel bedt departementet vurdere å praktisere meroffentlighet overfor de to klagerne, selv om det altså er adgang til å unnta hele eller deler av de dokumenter som det er begjært innsyn i.
Jeg tar sikte på å få saken ferdig behandlet innen kort tid.
Rita H Roaldsen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er svært bekymringsfullt at denne bomtrålsaken har pågått siden 1988 uten en endelig avklaring. Det er også bekymringsfullt at Sivilombudsmannens uttalelse har blitt liggende i departementet siden begynnelsen av mars, uten at den er blitt behandlet eller at man har kommet med en avgjørelse i saken.
Det er derimot gledelig at dette spørsmålet i spørretimen har vitalisert saken på nytt, og at fiskeriministeren i sitt svar slår fast at denne saken vil bli ferdigbehandlet i løpet av kort tid. Spørsmålet blir da om fiskeriministeren mener at hovedprinsippet i offentlighetsloven om at enkeltpersoner skal ha krav på innsyn i egne dokumenter i saker som er behandlet av det offentlige, bør følges i denne saken, så saken kan få en lykkelig slutt for alle parter.
Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: La meg umiddelbart være enig med representanten Roaldsen i at behandlingen av bomtrålsaken har tatt for lang tid. Derfor er det min klare intensjon at denne saken bør avsluttes så snart som mulig.
Representanten har videre spurt om man vil følge prinsippene i forvaltningsloven og offentlighetsloven. Mitt utgangspunkt er at man skal følge norsk lov. Men jeg vil vurdere om det er grunnlag for mer offentlighet i dette spørsmålet enn det som loven strengt tatt pålegger i den sak som jeg for tiden har til vurdering. Denne saken dreier seg imidlertid også om å konkludere når det gjelder departementets egen behandling av denne saken for snart ti år tilbake. Jeg tar sikte på at også denne konklusjonen skal foreligge innen kort tid.
For øvrig må jeg få minne representanten Roaldsen og presidenten om at jeg ikke har vært statsråd hele denne tiden, kun i den avsluttende tid, etter Sivilombudsmannens framlegg. Jeg føler at vi nå bør få avklart også den siden av saken.
Rita H Roaldsen (Sp): Det er jo rett som fiskeriministeren sier, at denne saken har overlevd flere fiskeriministre, og vi håper at han nå kan ta en endelig avgjørelse i den. Han slår også fast i sitt innlegg at det skal ta kort tid å avgjøre saken i departementet. Men hva innebærer « kort tid » på departementsnivå?
Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: I denne sammenheng innebærer det før dette stortinget går fra hverandre.