Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997
Spørsmål 7
Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla nærings- og handelsministeren følgjande spørsmål:
Etter at CSM overtok Malaco skal dropsproduksjonen ved Freia leggjast ned frå 1. juli 1997.
Vil nærings- og handelsministeren, med heimel i konsesjonsvilkåra frå 1993, gripa inn mot nedlegging av dropsproduksjonen ved Freia?
Statsråd Grete Knudsen: Sukkervaredelen av Freia-konsernet, som ligger i Malaco-selskapene, er solgt til det nederlandske selskapet CSM. Salget er behandlet av departementet i henhold til lov om erverv av næringsvirksomhet - som er årsaken til at vi kommer inn i slike saker - og ble 25. februar i år godkjent etter nærmere prøving. Ervervet omfatter salgs-, markedsførings- og distribusjonsapparat for Malaco, sukkervarerproduktene. Overdragelsen omfatter derimot ikke produksjon av sukkervarer i Norge. Det ble inngått en avtale mellom CSM og Freia om at Freia inntil 1. juli i år skal produsere drops for CSM. Etter dette tidspunktet vil dropsproduksjonen ved Freia legges ned.
Ved salget av Malaco til CSM ble det lagt vekt på at dette fremstår som det beste for virksomheten i Malaco. Dette synet deles også av de ansatte i Malaco, som hele tiden har gått inn for dette salget og også vært positive til ervervet.
Når det gjelder Freia, har departementet en løpende vurdering av selskapet og dets eiere i forhold til vilkår og forutsetninger i konsesjonen fra 1993. Hvordan salget av Malaco forholder seg til konsesjonen, er et av de forholdene som departementet fremdeles vurderer. Denne vurderingen er ennå ikke klar.
Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret, men eg vil gjera merksam på at dei tilsette på Freia seier seg leie for salet, men tek avgjerda til etterretning. Berre så det er sagt.
Kraft General Foods har heilt sidan overtakinga av Freia i 1993 synt at dei ikkje tek konsesjonsvilkåra alvorleg på fleire felt. Dette gjeld både nedlegging og utflagging av arbeidsplassar og utflytting av hovudkontor. Statsråden skreiv den 16. april i år i eit svarbrev til meg om denne saka følgjande:
Departementet har en løpende vurdering av Freia og dets eiere i forhold til vilkår og forutsetninger i konsesjonen fra 1993. Avviklingen av dropsproduksjonen ved Freia er et forhold som departementet også vurderer i forhold til denne konsesjonen.
Når er grensa nådd for at statsråden vil gripa inn?
Statsråd Grete Knudsen: Hva mener egentlig Senterpartiet? Skal staten drive sjokoladebutikk? Er det det Senterpartiet mener med å stille meg spørsmålet om vi skal gripe inn? Vi har grepet inn i forbindelse med at vi har hatt meget tett kontakt både med konsernledelsen og de ansatte - sett fra den amerikanske siden, den nordiske og den norske siden - gjennom et langvarig, systematisk arbeid der akkurat salget av Malaco er tatt til etterretning av de ansatte ved Freia.
NNN har nettopp gjennomført sitt landsmøte, der også Freia-saken var oppe som et tema. Og det er helt klart, som også ledelsen der fremholdt som et meget godt faglig politisk arbeid, at vi nå synes å få konsernledelsen i Kraft til å skjønne at de har ansatte de må ta hensyn til i sitt videre arbeid. Men hvis Senterpartiet mener at vi skal drive sjokoladebutikk og at staten skal overta den, er ikke det aktuelt.
Unn Aarrestad (Sp): Eg ser at statsråden går til angrep når det er vanskeleg å svara.
Etter eigarskiftet har bedrifta vorte strippa for arbeidsplassar og verdiar bygde opp gjennom generasjonar. I alt har no mellom 300 og 400 arbeidsplassar gått tapt. Og no følgjer dei nye eigarane i CSM opp i det same sporet med nedlegging av 50 arbeidsplassar.
Handlingar som dette er avgjerande for om Freia på lang sikt vil ha ei framtid som produksjonsbedrift i Oslo og i Noreg. Denne øydelegginga av ein svært viktig arbeidsplass i Oslo må stoppast. Det er me i Senterpartiet opptekne av, nemleg!
Kor lenge vil statsråden venta med å gjera noko overfor CSM og Kraft General Foods her, og kor mange av arbeidsplassane må vera nedlagde før noko skjer?
Statsråd Grete Knudsen: Virksomheten ved Freia fortsetter, men den får en noe annen karakter. Når Senterpartiet sier at vi skal gripe inn, er det ikke så mange andre måter å gripe inn på enn at i tilfelle staten skal overta Freia, hvis det ikke er slik at vi kan gå sammen med de ansatte og bedriften og få til både skikkelige rutiner og at bedriften blir så konkurransedyktig at den klarer seg. Det som bl.a. var med i forutsetningene, var at man f.eks. skulle legge om en del Twisten, den skulle få et litt annet utseende. Alt dette er nå gjort, og den selges også på utenlandske markeder. Så det som lå i intensjonene, jobber man nå medå følge opp, og man har også fulgt opp med midler. Men ved en inngripen er det altså ikke så mange andre måter å gjøre det på enn at staten skal overta. Og det tror jeg ikke noe på !