Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

Det foregår en omfattende omstrukturering av bussnæringa gjennom omfattende oppkjøp. SND har aktivt gått inn i Norgesbuss Invest AS, som er en av de store aktørene som blant annet konkurrerer med NSBs busselskap, som er heleid av staten.

Finner statsråden det rimelig at SND støtter opp om en av aktørene i markedet, og at det blant annet skjer på bekostning av statens eget busselskap?

Statsråd Grete Knudsen: Ved omorganiseringen av SND ble det satt avkastningskrav til egenkapitalordningen, noe som Stortinget sluttet seg til. Dette innebærer at SND går inn i prosjekter hvor det er realistiske forventninger om fremtidig lønnsomhet. SND kan imidlertid ikke gå inn i selskaper slik at staten får en eierandel på over 49 %. NSBs busselskap, hvor staten allerede eier 100 %, faller derfor utenfor de rammene som er lagt for bruk av denne ordningen.

Innen bussbransjen skjer det nå en deregulering av markedet. Konkurransen fra utenlandske selskaper er økende. I en slik sammenheng blir det viktig å utvikle også sterke nasjonale aktører innen kollektivmarkedet. SNDs engasjement i Norgesbuss Invest AS må ses i en slik sammenheng, at dereguleringen allerede er et faktum.

Aktiviteten må imidlertid skje innenfor rammer som sikrer at en nasjonalt ikke får uheldige konkurransevridninger. Jeg finner at SNDs engasjement i saken er innenfor rammene som er trukket opp for virksomheten til egenkapitaldivisjonen, og - for å gjenta det - det har også Stortinget sluttet seg til.

Inge Myrvoll (SV): Ja, det foregår en omstrukturering innenfor bransjen, og det kan man like eller mislike. Det skal jeg ikke ta opp som tema her. Jeg har heller ikke hatt noen tvil om at det formelt sett ikke er noe ukorrekt som foregår når SND går inn i Norgesbuss Invest AS. Men jeg går også ut fra at statens eget redskap i området skal vise sunt omdømme. Jeg må si at jeg er litt forundret over at det er et sunt omdømme som ligger til grunn når SND går inn som konkurrent til statens eget busselskap, som staten har full kontroll over og er heleier av. Jeg syns at svaret var et svar på de formelle tingene og ikke på om dette er uttrykk for et godt omdømme fra SNDs side.

Statsråd Grete Knudsen: Jeg vil gjenta at dereguleringen er et faktum, og at det i den sammenheng er viktig å utvikle også gode og kompetente nasjonale bedrifter. Her vurderer SND det på samme måte som når man vurderer å gå inn i andre prosjekter. Det er jo nettopp det vi har avtalt at også SND skal ha en anledning til.

Nå vil vi få en eierskapsmelding i juni måned fra Regjeringen, der man diskuterer også statens rolle i en ny situasjon, som ikke minst liberalisering og deregulering er, og en globalisering der Norge også er en helt naturlig aktør. Og da vil man også se at SND, der SND er eier, mange ganger også vil være konkurrent til noe av det som tidligere har vært etablerte ordninger.

Inge Myrvoll (SV): Jeg takker for svaret. Jeg er enig med statsråden i at det er viktig å ha en nasjonal kontroll over store aktører. Og man har en svært god nasjonal kontroll over NSBs busselskap, som staten eier 100 %. Kan statsråden, ut fra at SND nå har gått inn i Norgesbuss, gi noen form for garanti om at utenlandske aktører som er aktive i markedet, ikke kan kjøpe seg inn der og faktisk få en relativt stor eierandel og kontroll med Norgesbuss? Det kan vi gjøre i forhold til det statlige busselskap. I denne sammenhengen styrker SNDs handlinger Norgesbuss i konkurransen med NSBs busselskap, som er den beste sikringa for en nasjonal kontroll og et statlig eierskap.

Statsråd Grete Knudsen: I de selskapene hvor SND er inne som en viktig investor og faktisk da også en konkret eier, er det klart at man har langt mer hånd om virksomheten enn om man ikke skulle være inne. Og igjen: Dereguleringen er et faktum.

: