Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997
Spørsmål 2
Erik Solheim (SV): Jeg skal få stille dette spørsmål til miljøvernministeren:
Statens Forurensningstilsyn har nylig slått fast at Oslo-lufta er verre enn antatt. 125.000 Oslo-borgere utsettes for helseskadelige konsentrasjoner av nitrogendioksid. Nye undersøkelser tyder på at svevestøv er langt farligere enn tidligere antatt. Næringslivet taper årlig 100 mill. kroner på sykefravær som følge av dårlig luft. Hovedkildene til forurensningen er svevestøv fra biler og utslipp fra biltrafikk og fyring.
Hvilke tiltak vil bli satt i verk for å bedre Oslo-lufta?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Tall fra NILU, Norsk institutt for luftforskning, viser at Statens forurensningstilsyn og Folkehelsas anbefalte luftkvalitetskriterier overskrides i Oslo-området. I en artikkel i Statistisk sentralbyrås Økonomiske analyser nr. 3 1997 hevdes det å være sammenhenger mellom sykefravær og svevestøvkonsentrasjonen i lufta. Artikkelen bekrefter at det koster å ikke ta miljøhensyn. Det gir kostnader for bedrifter og samfunn og er til skade for de enkeltpersoner som rammes. Episoder med høye svevestøvkonsentrasjoner i Oslo-området skyldes i stor grad bruken av piggdekk.
Fra Regjeringens side er det en helt klar målsetting at piggdekkbruken, særlig i de største byene, skal reduseres kraftig. Regjeringen har inntil videre valgt å ikke gripe direkte inn, f.eks. med nye avgifter, forå få redusert piggdekkbruken i de største byene. Vi vil imidlertid følge utviklingen framover nøye. Dersom den nødvendige reduksjon i piggdekkbruken ikke oppnås gjennom frivillig overgang til piggfrie dekk, vil vi vurdere mer direkte tiltak.
For å følge opp Stortingets vedtak fra behandlingen av St.meld.nr.32 (1995-1996) har Regjeringen i den nylig framlagte St.meld.nr.37 (1996-1997) , Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007, sagt at arbeidet med en plan for forsert utbygging av kollektivtrafikken i Oslo-området skal prioriteres. Arbeidet er satt i gang i nært samarbeid med lokale myndigheter i Oslo og Akershus. Trafikksaneringstiltak gjennomført som ledd i samarbeidsprosjektet Miljøbyen Gamle Oslo vil føre til en miljøforbedring for beboerne i dette området.
Regjeringen vil med det første vedta en ny forskrift til forurensningsloven med grenseverdier for lokal luftforurensning og støy. Forskriften vil være en oppryddingsforskrift for eksisterende miljøproblemer og retter seg særlig mot transportforurensning. Forskriften vil få grenseverdier for bl.a. nitrogendioksid og svevestøv som er noe strengere enn gjeldende krav innenfor EU. Forskriftens krav er ikke ment å uttrykke noe mål for tilfredsstillende luftkvalitet fra Regjeringens side, men er ment som et første skritt på vegen mot en nødvendig opprydding. Det er imidlertid kommunene som har hovedansvaret for å sikre tilfredsstillende luftkvalitet for befolkningen. Det er nødvendig at berørte kommuner tar initiativ overfor vegmyndighetene for å få gjennomført konkrete oppryddingstiltak lokalt.
Odd Eriksen hadde her overtatt presidentplassen.
Erik Solheim (SV): Jeg vil takke statsråden for svaret. Undersøkelsene viser at det er alvorlige helseplager i tre områder i Oslo - på Skøyen, på Bryn og i Gamlebyen - og at vi også har store helseplager i andre deler av byen, stort sett på hele østkanten, fra sentrum til Høybråten. I bunn og grunn skyldes dette i all hovedsak biltrafikken,og da er det to ting som ville hjelpe. Det ene er en betydelig utbygging av kollektivtrafikken, slik at folk kunne parkere bilen mer. Det andre er å gripe tøffere inn mot piggdekkbruk, slik at vi fikk en mer fornuftig biltrafikk. Og mine spørsmål til miljøvernministeren blir: Er det ikke nå på tide med et krafttak for kollektivtrafikken? Det har vært snakket og snakket i mange tiår, men svært lite har blitt gjort. Antall biler øker. Vil Regjeringen nå legge opp til et skikkelig krafttak og bidra med tilstrekkelige midler til at Oslo kan bygge ut kollektivtrafikken? Og dernest: Når vil vi få et piggdekkforbud i byene? Hvor lenge skal Regjeringen se på og utrede og vurdere det folk gjør selv?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Når det gjelder de mer transport- og samferdselspolitiske tiltakene, vil jeg nødig gå inn på samferdselsministerens områder. Men jeg vet at det er under vurdering forskjellige typer tiltak for å styrke muligheten for en forsert utbygging av kollektivtrafikken i byene. Det er diskusjoner om kanskje å bruke større deler av bompengeinntekter til finansiering av kollektivtrafikktiltak og andre typer tiltak for å begrense bilbruken, og også selvfølgelig i samme forbindelse styrke kollektivtrafikken. En del av dette er det jo redegjort for både i Norsk veg- og vegtrafikkplan og i Norsk jernbaneplan, for her dreier det seg om kommunale tiltak sammen med de tiltakene som staten skal sette i verk, bl.a. i forhold til jernbanen. (Presidenten klubber.)
Får jeg bare si ett ord om piggdekk, president - eller blir ikke det tillatt siden det er sommeren nå, og man har gått over til sommerdekk?
Presidenten: Det er ikke tillatt.