Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

I Telemark er det satt i gang et pionerprosjekt for å hjelpe narkomane tilbake til normalt liv. « Sluseprosjektet » er et samarbeidsprosjekt mellom trygdekontor, fengselsvesen, arbeidsmarkedsetat, kriminalomsorg i frihet og skoleverket. Det startet opp i april 1996, og er således fortsatt i en startfase. Nå står dette prosjektet i fare for å bli lagt ned fordi departementet bare vil gi tilskudd til prosjektet for første halvdel av 1997.

Hvorfor vil ikke departementet bidra til gjennomføringen av dette pionerprosjektet?

Statsråd Reidar Sandal: Som ei oppfølging av Regjeringa sin handlingsplan « Trygghet og nærhet i hverdagen » inviterte Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet i 1994 fylkeskommunane til å søkje om midlar til prosjekt der utdanning skulle gå inn i eit ettervernopplegg for tidlegare straffedømde. Det blei lagt vekt på at prosjektet skulle involvere fleire samarbeidande instansar. Tidsramma for prosjektet var tre år.

Telemark fylkeskommune leverte i 1995 ein søknad om å sette i gang eit oppfølgingsprosjekt i samsvar med intensjonane i Regjeringa sin handlingsplan. Følgjande institusjonar hadde samarbeidd om søknaden: Fylkesarbeidskontoret i Telemark, Klosterskogen videregående skole, Kriminalomsorg i frihet i Telemark, sosialavdelinga i Skien kommune og Skien kretsfengsel.

Innanfor den årlege ramma på 1,5 mill. kr som er avsett til slike prosjekt, har Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet i 1995, 1996 og 1997 tildelt 400.000 kr årleg til prosjektet.

Med tildelingane for 1997 har Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet tildelt 1,2 mill. kr til « Sluseprosjektet ». I tildelingsbrevet til fylkeskommunen er det ikkje sagt noko om at pengane gjeld 1. halvår av 1997. Dette er ei årleg løyving. Telemark fylkeskommune er også orientert om at departementet tenkjer å vidareføre midlar til slike prosjektfor 1998 med vanleg atterhald om at dette er ei budsjettsak.

Det kan nemnast at Kriminalomsorg i frihet i Telemark har ei halv stilling som skal dekkje fritidsdelen i prosjektet, og at fylkesarbeidskontoret gir kurspengar til elevane etter gjeldande satsar. Dei andre samarbeidspartane er viktige støttespelarar med omsyn til planlegging av ymse slag. Det er ikkje komme signal om at dette blir trekt tilbake.

Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet har tildelt midlar til prosjektet i tre år og har signalisert vilje til vidareføring i 1998. Departementet har aktivt hjelpt til med gjennomføringa av prosjektet.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som når det gjaldt prinsipper og holdning til prosjektet, var veldig positivt. Det bør tyde på at vi her kan finne en løsning som gjør at dette prosjektet ikke blir stanset.

Saken er jo at de pengene som er blitt bevilget, har blitt brukt i 1996 og 1997 fordi prosjektet ikke kom i gang før i 1996. Det ble således ikke brukt 400.000 kr i hvert av de tre åra, men 800.000 kr i 1996 og altså 400.000 kr i 1997. I praksis betyr det at hvis det ikke blir tilført mer penger i det året vi er inne i nå, klarer ikke « Sluseprosjektet » å opprettholde det nivået som det hadde i 1996, som følge av at det da brukte oppsparte midler fra et tidligere år. Så kan en ha en del formelle innvendinger mot det osv. Faktum er at det er satt i gang et prosjekt i Skien og Telemark som er veldig bra, som fungerer, og som går inn i den handlingsplanen som statsråden sjøl refererte til, og som nå er avhengig av at staten bidrar til at prosjektet skal bli gjennomført. Hvis ikke, opplever vi det som jeg var inne på i mitt første spørsmål, at det blir stoppet halvveis i året. Og jeg må utfordre statsråden litt mer konkret og spørre hvilke muligheter han kan se for å klare det siste halvåret i 1997, når han sier at han ønsker å fortsette dette i 1998.

Statsråd Reidar Sandal: Eg takkar representanten Riis-Johansen for vurderinga av det svaret som blei gitt. Eg konstaterer at vi har samanfallande synspunkt når det gjeld verdien av dette prosjektet, som Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet aktivt har gitt økonomisk bidrag til tre gonger.

La meg få lov å understreke at det er viktig at dette prosjektet no får ei framtid, slik departementet har prøvd å bidra til. Eg vil syte for at problemet blir tatt opp med samarbeidspartane i prosjektet for å drøfte med dei kva som kan gjerast. Men eg vil få lov å understreke at vi frå departementet si side har vore ein svært aktiv økonomisk bidragsytar.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg må igjen få takke statsråden for svaret.

Jeg syns statsråden viser en konstruktiv holdning til det problemet som nå er oppstått. Jeg vil da bare oppfordre statsråden og departementet til aktivt å bidra til at det også blir en løsning på det som nå blir tatt opp i samarbeid mellom de partene som opererer i « Sluseprosjektet », og departementet, som statsråden her var inne på. Så det er veldig bra. Jeg håper og trur at vi da kan se en løsning når det gjelder dette prosjektet, at prosjektet ikke blir stanset høsten 1997, ikke minst fordi det også er gitt signaler om at det er mulig å fortsette i 1998.

: