Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Marit Tingelstad (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Studenter og fagfolk ved sykepleierutdanningen i Oppland har ropt varsku om kvaliteten på sykepleierutdanningen. Praksisdelen er blitt redusert med 27 uker etter at utdanningen kom inn under høgskolesystemet.

Vil statsråden ta initiativ til å evaluere de nasjonale studieplanene slik at kvaliteten på utdanningen sikres?

Statsråd Reidar Sandal: Då ny rammeplan for sjukepleiarutdanning blei fastsett i 1987, blei omfanget av praksis redusert frå to til halvtanna år. Ved revisjon av planen i 1992 blei det fastsett at inntil eit halvt år av praksisundervisninga kunne vere praksisretta undervisning ved høgskulen. Såkalla ekstern praksis omfattar etter dette minst eitt år.

Reduksjonen av praksisundervisninga er berre delvis grunngitt i behovet for å styrkje teoridelen. Når den eksterne praksisen blei redusert i 1992, var det fordi det ikkje var mogleg å skaffe kvalitativt gode praksisplassar til dei mange nye studentane i første halvår av dette tiåret. Opptaket til sjukepleiarutdanninga er auka frå ca 2.500 i 1990 til ca 3.600 i dag.

Det er framleis store problem med å skaffe praksisplassar for å halde oppe noverande opptakskapasitet. Det har vore nødvendig å gå over til opptak to gonger i året ved mange høgskular. Ein har etablert desentraliserte utdanningstilbod delvis også som følgje av vanskane med å skaffe nok praksisplassar.

Eg er kjend med signala frå leiinga ved ein del sjukehus om at den praktiske dugleiken til nyutdanna sjukepleiarar ikkje er like god som før. Dette må bli tatt på alvor, og Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet og Sosial- og helsedepartementet har allereie bestemt at vi skal gå gjennom innhaldet i sjukepleiarutdanninga.

Hovudsiktemålet må vere å styrkje funksjonsdugleiken til kandidatane ved å betre kvaliteten på undervisninga generelt og praksisundervisninga spesielt. Eg trur dette kan gjerast ved å intensivere samarbeidet mellom høgskule og praksisfelt og ved å leggje forholda til rette for betre integrering mellom teori- og praksisundervisning.

Marit Tingelstad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg synes hadde i seg mange positive signaler om den problemstillingen jeg nå har belyst.

Jeg vil komme med noen kommentarer. Jeg setter spørsmålstegn ved vektleggingen av praksisdelen i utdanningen generelt i Norge i dag. Vi vet at en får 40 vekttall for treårig sykepleierutdanning og 60 vekttall om en går ingeniørhøgskole og driver laboratorieøvelser. Dette i seg selv bør være tungtveiende når en nå skal gå gjennom studieplanene. Jeg har fått direkte henvendelser fra lærere ved sykepleierhøgskolene som går på at vi må se på vår opplæring innad i skolen og endre studentrollen slik at studenten i stedet for å være observatør bli mer aktivt deltakende.

Jeg håper statsråden merker seg disse signalene. Jeg vil spørre om når dette arbeidet med å endre studieplanene, hvor en da særlig legger vekt på økt praksisopplegg, blir satt i gang.

Statsråd Reidar Sandal: Eg vil på representanten Tingelstad sitt spørsmål svare at arbeidet med å gå gjennom planane for sjukepleiarutdanninga allereie er sett i gang, slik som eg nemnde i hovudsvaret mitt. Det er altså eit samarbeid mellom Sosial- og helsedepartementet og Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet. Eg kan ikkje her og no seie når dette arbeidet vil vere sluttført, men prosessen er i gang.

Dei synspunkta og kommentarane som representanten Tingelstad hadde, vil eg ta med i det vidare arbeidet med saka.

Marit Tingelstad (Sp): Jeg takker igjen for svaret.

Vi er kjent med at det er et visst press for å få denne utdanningen fireårig. Det vet vi kan bli et stort problem kapasitetsmessig. Vil statsråden i stedet for den vrien vurdere om det blir nødvendig med turnusår for å øke praksisdelen? Når det er så store problemer i Helse-Norge, er det alvorlig at vi skal utdanne en hel mengde sykepleiere som skal ta seg av pasientene, men som ikke er godt nok kvalifisert til å gjøre den jobben. Da vil vi komme inn i en veldig vond sirkel. Jeg synes derfor det er svært viktig at vi legger vekt på å få oppvurdert praksisen, få den mer målrettet mot hverdagen i sykehusene i dag. Det må også sies at den hektiske situasjonen i sykehusene i dag faktisk krever enda mer av studentene og de ferdigutdannede sykepleierne.

Statsråd Reidar Sandal: Som eg har peika på, er arbeidet med å gå gjennom planane for sjukepleiarutdanninga, sett i gang.

Når representanten Tingelstad stiller spørsmål om det kan vere aktuelt å innføre eit turnusår, synest eg ikkje det er tid til å gå inn i den diskusjonen her og no. Vi har eit arbeid i gang, og det naturlege vil vere at vi får den tida som er nødvendig for å kunne gjere eit fagleg og politisk forsvarleg arbeid. Det skal vi greie. Så får vi òg ta dei resonnementa og kommentarane som representanten Tingelstad har gitt uttrykk for, med i det vidare arbeidet.

: