Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Erling Folkvord (RV): Eg vil stille følgjande spørsmål til utanriksministeren:

18 av medlemmene i den valgte ledelsen i det baskiske partiet Herri Batasuna er blitt arrestert. De risikerer å bli holdt fengslet på ubestemt tid. Den spanske staten prøver å knuse det baskiske partiet gjennom fengsling og annen forfølgelse. Norge har betydelig samkvem med Spania og har mulighet til å si ifra.

Hva gjør Den norske regjeringa for å markere at Spania krenker grunnleggende menneskerettigheter i sin behandling av den valgte ledelsen i det baskiske partiet?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Spanske myndigheter antar at partiet Herri Batasuna har tilknytning til den baskiske terroristorganisasjonen ETA. ETA er som kjent svært aktiv og har stått bak drap på nærmere 900 folkevalgte, polititjenestemenn, universitetsfolk, funksjonærer osv. i tillegg til vilkårlige attentater mot sivile.

På bakgrunn av bl.a. ETAs virksomhet har spansk straffelovgivning særlige bestemmelser rettet mot samarbeid med væpnede terroristorganisasjoner. Herri Batasuna er anklaget for å ha drevet slikt samarbeid, og medlemmene av partiets sentralstyre ble derfor fengslet i februar i år. De ble løslatt mot kausjon 16. april. Det foreligger ikke dom i saken.

Anklagene behandles av det spanske rettsvesenet i henhold til spansk lovgivning. Jeg har ikke noe grunnlag for å hevde at denne lovgivningen eller behandlingen strider mot Spanias internasjonale forpliktelser, herunder respekten for grunnleggende menneskerettigheter. Den norske regjering har derfor ikke til hensikt å ta opp denne saken med spanske myndigheter.

Erling Folkvord (RV): Herri Batasuna arbeider for baskiske kulturelle nasjonale rettar med lovlege metodar, har folkevalgde på mange nivå og er dessutan ein organisator av motstanden mot Europa-unionen sin politikk for Spania. Når sentralstyret i det partiet blir fengsla, og det først vart stilt kausjonsvilkår som det var umogleg å innfri, står vi overfor ein type undertrykking og menneskerettskrenking av akkurat same slaget som den tyrkiske staten bruker mot kurdarvennlege parti i Tyrkia. Den tyrkiske staten gjer det sjølvsagt med heimel i tyrkisk lovgiving og tyrkisk konstitusjon. Men når ei sånn gruppe enkeltpersonar blir fengsla og forfølgd ikkje på grunn av kriminelle handlingar, men fordi dei har tillitsverv i eit politisk parti, bør ein norsk utanriksminister reagere.

Eg vil derfor oppfordre utanriksministeren til å seie frå at Noreg ikkje godtar at Spania gjennomfører vilkårleg fengsling på politisk grunnlag, sjølv om det har heimel i unntaksprega spansk lovgiving.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jeg vet ikke hvilket grunnlag representanten har for å slå fast at det er foretatt vilkårlige fengslinger. Vi har ikke noe grunnlag for å si det. Vi har selvsagt ikke innsikt i det som ligger til grunn for spanske myndigheters håndtering av den saken, men jeg finner det påfallende at representanten Folkvord er fullstendig uberørt av at ETA, som står dette partiet meget nær, står for omfattende terrorhandlinger. Det burde være en kilde til bekymring, tror jeg, for alle representanter i denne sal, uavhengig av den konkrete problemstilling, men her hører vi altså ingenting.

Erling Folkvord (RV): Eg skulle gjerne ved høve også gå inn i ein diskusjon om einigheit eller ueinigheit i forhold til dei metodane som ETA har brukt i sitt politiske arbeid. Eg er sikker på at det ville vise at det er ein del av ETA sitt arbeid som eg ikkje er politisk einig i, og anna som eg er politisk einig i.

Men det som den norske utanriksministeren burde føle eit ansvar for, er å seie frå til sin spanske kollega at Noreg vil oppfordre Spania og den spanske regjeringa til å gå inn i ein dialog med dei baskiske organisasjonane for å finne ei fredeleg politisk løysing på det baskiske spørsmålet. Press utafrå, frå allierte statar, er viktig for å få den spanske regjeringa til å velje dialogen i staden for fengsling og statleg terror.

: