Stortinget - Møte onsdag den 23. april 1997
Spørsmål 5
Eva R Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Samferdselsministeren har uttalt ønske om å benytte makeskifte for grunneiere som er berørt av Gardermoutbyggingen. Tilsagn fra Statskog om bruk av Lundberg skog til makeskifte ble gitt 8. september 1995.
Vil statsråden nå sørge for at makeskifte blir gjennomført?
Statsråd Sissel Rønbeck: Det har vært et ønske både fra tiltakshaverne for Gardermoprosjektet og berørte grunneiere at Lundberg skog - som eies av Statskog - skulle brukes som makeskifteareal ved jordskiftet i tillegg til andre innkjøpte arealer. Betingelsene Statskog satte for å selge arealet, var imidlertid for omfattende til å kunne avklares innen tidsrammen for gjennomføring av jordskiftesaken. Tiltakshaverne har imidlertid tilbudt grunneierne andre arealer for makeskifte.
Odd Eriksen hadde her overtatt presidentplassen.
Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det var et svar som jeg ikke var særlig glad for - tvert imot. Statskog sa seg i 1995
villig til å forhandle om salg ... av Lundberg statsskog til bruk i makeskiftet for Gardermobanen dersom det gjennom avtale kan konkretiseres tilfredsstillende erstatningsarealer fra staten v/Forsvarsdepartementet
Statsråd Opseth sa i 1994:
Samferdselsdepartementet og Luftfartsverket har gitt arbeidet med makeskifte høy prioritet slik at en i dag har tilstrekkelige makeskiftearealer for Gardemo-området.
Hva har skjedd i mellomtiden? Hvilke områder har vært tilbudt Statskog som erstatning? Hva har samferdselsministeren gjort for å forsøke å få en avtale med Statskog, slik at man kunne benytte Lundberg skog som makeskifteareal for grunneierne på Gardermoen?
Statsråd Sissel Rønbeck: Som representanten Finstad sikkert er klar over, forholder det seg faktisk slik at Statskog er et eget statsforetak. Det betyr at samferdselsministeren aller minst, men heller ikke landbruksministeren kan gå inn og styre i detalj hva Statskog skal foreta seg i forbindelse med f.eks. en sak som den vi nå snakker om. Jeg antar at Statskog i denne som i andre saker har operert på en slik måte at de bl.a. tar hensyn til de overordnede styringsretningslinjene som er lagt fra staten om at de også skal drive forretningsmessig. Utover det er det kanskje landbruksministeren som er rette vedkommende til å svare på mer i detalj hva Statskog gjør og ikke gjør i en sak som denne.
Eva R Finstad (H): Jeg takker for svaret. Jeg er selvfølgelig klar over Statskogs stilling - de skal drive næringsmessig og forretningsmessig. Men det som slår meg her, er at Samferdselsdepartementet på en måte gjør mindre for å prøve å få til en ordning med Statskog enn med den private eier. Det jeg antar har skjedd her, er at Statskog er tilbudt de områdene som Forsvaret tidligere har brukt på Gardermoen, og har sagt nei til det. Men de samme områdene er nå tilbudt grunneiere på Gardermoen som en erstatning, så da forventer man at grunneierne på Gardermoen skal godta det Statskog ikke ville godta. Det er det jeg ser som et stort problem. Det er lettere å forholde seg til den lille mann enn det er å forholde seg til Statskog som en stor næring. Så jeg tror det kan være grunn til det samferdselsministeren sier, at dette bør gå videre til landbruksministeren for å høre hvordan han har stilt seg til de forhandlingene som har vært.