Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Ellen Chr Christiansen (Uav):

Fylkesmannen i Vestfold krever ifølge Vårt Land at hvert enkelt medlem i trossamfunn utenom statskirken skriftlig må bekrefte sitt medlemskap. Samtidig får statskirken bruke folkeregisteret som basis for å utarbeide sitt kirkemanntall.

Mener justisministeren en slik forskjellsbehandling av trossamfunn er rimelig, eller vil hun ta initiativ til at også statskirken skal be om bekreftelse fra sine medlemmer skriftlig?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Statskirken og trossamfunn får statlige tilskudd etter svært ulike kriterier. Til statskirken bevilges det årlig midler i forbindelse med behandlingen av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett. Det er ikke antall medlemmer i statskirken som bestemmer bevilgningens størrelse, men forhold som antall stillinger, kirkebygg, driftsutgifter m.v.

Det statlige tilskuddet til det enkelte trossamfunn beregnes etter antall registrerte medlemmer, og departementet skal kunne føre kontroll med at midlene nyttes etter forutsetningene.

Jeg finner det således ikke urimelig at kontrollen av medlemstall i trossamfunn er forskjellig fra kontrollen av medlemstallet i statskirken. Jeg finner derfor heller ingen grunn til å ta noe initiativ i forhold til statskirken.

Justisdepartementet er imidlertid kjent med at det er avdekket uregelmessigheter ved medlemslistene i enkelte trossamfunn, bl.a. dobbeltføringer. Dette fremkommer også i en rapport fra Statskonsult, som nylig har gjennomgått og evaluert tilskudd til tros- og livssynssamfunn. Rapporten kritiserer fylkesmennene og Justisdepartementet for manglende kontroll og oppfølging med antall medlemmer det søkes om tilskudd for fra det enkelte trossamfunn. Jeg antar at dette er bakgrunnen for at fylkesmannen i Vestfold har bedt om at medlemmer bekrefter sitt medlemskap overfor trossamfunnene.

Justisdepartementet arbeider for tiden med å utarbeide nye forskrifter til lov om trudomssamfunn av 13. juni 1969 nr. 25. I denne forbindelse vil departementet se på flere forhold knyttet til forvaltningen av trossamfunnsloven, bl.a. kontrollen med trossamfunnenes medlemslister.

Ellen Chr Christiansen (Uav): Jeg takker justisministeren for svaret, selv om jeg har behov for å si at jeg faktisk også kjenner til at det er ulike tilskuddsmåter.

Men et av poengene er jo at antall medlemmer i statskirken brukes for å beregne tilskuddet som skal gis til trossamfunnene, fordi man tar antall kroner som gis til statskirken, og deler på antall medlemmer i statskirken, og så finner man ut hvor mye de andre trossamfunnene skal få. Det betyr at jo flere medlemmer statskirken har registrert, jo lavere blir tilskuddet til andre trossamfunn. Det henger derfor sammen uansett.

Men som tilleggsspørsmål er jeg litt mer opptatt av personvernet i denne sammenheng, for ifølge Kirkens egne tall er det rundt 100.000 personer som aldri har vært medlem i Den norske kirke, som faktisk må melde seg ut til høsten fra det nye kirkemanntallet for å slippe å bli registrert som medlem av statskirken, fordi statskirken har fått lov til å bruke Folkeregisteret. Synes ikke statsråden det er et problem at man åpner en mulighet for statskirken til å registrere medlemmer som fører til at nær 100.000 mennesker blir registrert i et register de aldri har bedt om å stå i og ikke har stått i tidligere?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg har i forbindelse med dette spørretimespørsmålet vært spesielt opptatt av de andre trossamfunnene og det jeg nå har fått innsyn i når det gjelder Statskonsults arbeid, og hva man gjør i forhold til disse trossamfunnene for at dette skal gå for seg på en ordentlig måte og på en måte som ivaretar personvernaspektet. Det har jeg tidligere sagt fra denne talerstolen at jeg er opptatt av, og det vil jeg være i forhold til dette området også.

Jeg vil ta med meg det som representanten her la fram, og så vil jeg gå litt dypere inn i den problematikken enn det jeg har hatt mulighet til i forbindelse med dette spørretimespørsmålet.

: