Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

Gunnar Mathisen (A): Jeg tillater meg å stille dette spørsmål til justisministeren:

En styrking av redningsberedskapen på Svalbard har lenge vært ansett som nødvendig.

Hvordan henger dette sammen med Telenors planer om å avbemanne/fjernstyre Svalbard Radio, og hva vil statsråden foreta seg for å sikre redningsberedskapen, for eksempel på Svalbard?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Som ansvarlig minister for samordning av norsk redningstjeneste er jeg svært opptatt av at vi har en godt fungerende redningstjeneste. Redningstjenesten på Svalbard er i de senereår blitt styrket ved at Sysselmannen er tilført et redningshelikopter. Den store norske redningsinnsatsen på Frans Josef Land lille julaften, hvor et russisk fly havarerte, er et eksempel på en aksjon som ikke ville vært mulig uten Regjeringens styrking av redningsberedskapen på Svalbard.

En god redningstjeneste er avhengig av tilfredsstillende kommunikasjonstilgang. En viktig ressurs i denne sammenheng er kystradioene. I dag har vi ni bemannede kystradioer i Norge, herunder én på Svalbard. Bruk av mobiltelefon og kommunikasjon over satellitter har gradvis medført en reduksjon i den kommersielle trafikken til kystradioen. Nøds- og sikkerhetstjenesten er derfor blitt kystradioens primæroppgave.

Telenor opplyser at med dagens teknologiutvikling er det fullt mulig å drive hele kystradioen fra kun to betjente kystradioer og automatisering/fjernstyring av de resterende. Kravene til pålitelig nøds- og sikkerhetstjeneste vil være tilfredsstilt. Telenor opplyser videre at Norges forpliktelser gjennom internasjonale konvensjoner vil være oppfylt ved en slik struktur.

Jeg har registrert bekymringene som er kommet fra Sysselmannen og Hovedredningssentralen i Nord-Norge vedrørende signalene om avbemanning av Svalbard radio. Justisdepartementet har derfor tilskrevet Telenor via Samferdselsdepartementet og meddelt Sysselmannens og Hovedredningssentralens innvendinger. Telenor opplyser at de for tiden ikke har planer om nedbemanning av kystradiostasjonen på Svalbard.

Gunnar Mathisen (A): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg vil uttrykke tilfredshet med det.

Jeg vil bare kort gjøre oppmerksom på at Svalbard omfatter tallrike øyer på til sammen 62.000 km2. Det tilsvarer et areal som Norge sør for Dovre.

Svalbard radio er i dag den eneste bemannede stasjonen i vårt arktiske område i og med at Bjørnøya radio allerede er automatisert. Statsråden nevnte selv en av de redningsaksjoner vi har hatt i området, men jeg vil gjøre oppmerksom på at vi har hatt flere vellykkede redningsaksjoner, f.eks. « Maxim Gorkij », som ble vellykket fordi operatørene har en lokalkunnskap som er unik, og man har god oversikt over trafikken i området. Store deler av året driver også norske og utenlandske fiskefartøy fiske i Svalbard-området. Besøk av turistskip er sterkt økende. Den økte trafikken medfører også økt behov for en styrking av beredskapen og ikke det motsatte.

Stortinget har ved flere anledninger behandlet redningsberedskapen på Svalbard, med det resultat at det er plassert ut redningshelikopter, som statsråden nevnte. Jeg er derfor glad for statsrådens svar om at det ikke foreligger planer om å nedlegge Svalbard radio.

: