Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille justisministeren følgende spørsmål:

I interimsperioden etter EU-forhandlingene og fram til folkeavstemninga i 1994 var hemmeligholdet i EU-saker dramatisk. De fleste journalførte dokumenter ble holdt hemmelig, og tusenvis av EU-dokumenter ble ikke engang journalført. Utenriksministeren beklaget dette i etterkant og lovet bot og bedring. Nå viser det seg at Regjeringa fører samme hemmeligholdslinje i Schengen-saka.

Hvorfor nekter Regjeringa offentligheten innsyn i dokumentene under Schengen-avtalen?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Det representanten Riis-Johansen kaller « dokumentene under Schengen-avtalen », forstås gjerne som det samlede Schengen-regelverk. Mesteparten av dette er offentlig. Dokumentene utgjør samlet fem permer som ble gjort tilgjengelig for offentligheten i fjor høst. De resterende dokumenter, som bl.a. er knyttet til den praktiske gjennomføringen av grensekontrollen og politisamarbeidet, er unndratt allment innsyn. Offentliggjøring av slike dokumenter vil kunne skade den kontrollen som er en del av Schengen-samarbeidets målsetting. Men som kjent ble også disse dokumentene framlagt for den utvidede utenrikskomite 18. desember i fjor. Når stortingsproposisjonen om ratifikasjon av samarbeidsavtalen skal behandles, vil derfor Stortinget ha full tilgang til samtlige av disse dokumentene under Schengen-avtalen.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg takker for svaret, som ikke på noen måte var tilfredsstillende. Her er det en tilbakevendende problemstilling som jeg og andre i Stortinget har tatt opp ved gjentatte anledninger. Det har vært et problem for Stortinget, det har vært et problem for media. De sakene som statsråden nå refererer til, er saker som har blitt offentliggjort etter en lang kamp. Schengen-aquis hadde vi faktisk mange runder på i Stortinget. Deler av det ble forsøkt hemmeligholdt helt fram til runden i den utvidede utenrikskomiteen, som statsråden her viste til. Faktum er at det har vært et problem hele tida. Det som vi nå har sett, er at også media har problemer. Konkret har vi sett at Dagens Næringsliv har fått ut noen titalls prosent av det de har forsøkt å få tilgang på, og så vidt jeg kan bedømme, er det svært lite av det som man har forsøkt å få tak i her, som er av vanskelig karakter og som truer rikets sikkerhet på noen som helst måte.

Mitt spørsmål til statsråden er om det er dokument 4A i Schengen-aquis, som påbyr hemmelighold av en del dokumenter, som nå begynner å gjøre seg gjeldende for Norge også, og at vi faktisk har en Schengen-tilpasning også når det gjelder hemmelighold av dokumenter som i utgangspunktet er norske.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Det er helt normalt i internasjonale forhandlinger at de enkelte lands posisjoner i en forhandlingsprosess ikke offentliggjøres løpende. Internasjonale forhandlinger ville fortbli umulig hvis ethvert synspunkt skulle flagges offentlig til ethvert tidspunkt. Dette er ikke spesielt for Schengen-samarbeidet. Det er litt vanskelig for meg nå å gå inn på de ulike dokumentene som ligger under dette, men jeg forutsetter at vi i vår praktisering følger det lov- og regelverket som er for Norge.

Presidenten: Sak nr. 1 på dagens saksliste er ferdigbehandla.

: