Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997
Spørsmål 3
Erik Solheim (SV): Jeg er lei for å avbryte denne meningsfylte tankeutveksling mellom vår visekonge og hans hoffnarr. (Munterhet i salen) Jeg går så til spørsmålet, som er noe mer saklig:
Fra mange land settes det nå i verk tiltak for å stanse forskningen på kloning av mennesker. USA har stanset alle føderale bevilgninger til slike forskningsprosjekter, mens Italia skal utarbeide lover som forbyr denne type forskning. Tyskland har foreslått et internasjonalt forbud mot forskning på kloning av mennesker.
Vil Norge støtte dette forslaget om internasjonalt forbud?
Presidenten: Presidenten burde sikkert ha grepet inn tidligere mot at vi skal bruke særdeles blomstrende uttrykk om hverandre som har lite med virkeligheten å gjøre.
Statsminister Thorbjørn Jagland: At det uttrykket som er blitt brukt, har lite med virkeligheten å gjøre, er jeg helt enig i. Det er blitt avklart her og nå.
Jeg vil svare utvetydig ja på det spørsmålet som Erik Solheim stiller, og her er prosessen heldigvis allerede i gang. Europarådets generalsekretær har understreket behovet for et internasjonalt forbud i Konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, som ble vedtatt med overveldende flertall av Ministerkomiteen 19. november 1996. Fra norsk side tas det sikte på å undertegne konvensjonen når den åpnes for undertegning 4. april i år. Konvensjonsteksten inneholder ikke noe direkte forbud mot kloning. Flere artikler inneholder imidlertid et indirekte forbud. Artikkel 1 har krav om at konvensjonens parter må beskytte alle menneskers verdighet og identitet. Artikkel 13 forbyr endring av menneskers arveanlegg dersom endringen kan videreføres til eventuelle etterkommeres arveanlegg. Artikkel 18 inneholder forbud mot fremstilling av befruktede egg for forskningsformål. Dette er en forutsetning for forskning som tar sikte på kloning av mennesker. Europarådets generalsekretær har tatt til orde for at et alleuropeisk forbud blir inntatt i en protokoll til konvensjonen som skal omhandle beskyttelse av det befruktede egg og foster. Protokollen er under utarbeidelse. Norge deltar i en arbeidsgruppe som skal utarbeide forslag til denne protokollen.
Her hjemme har Bioteknologinemnda uttalt at kloning av mennesker er etisk helt uakseptabelt og må forbys ved internasjonalt lovverk. Muligheten til å velge ut personer med bestemte egenskaper gir skremmende perspektiver og må avvises. Bioteknologinemnda har bedt om at norske myndigheter sørger for et klart lovforbud mot kloningav mennesker i Norge, som vi ikke har. Det arbeidet har helseministeren satt i gang. Nemnda har også bedt om at norske myndigheter sørger for at denne saken reises i internasjonale organer.
Etter mitt syn er det behov for et verdensomspennende forbud mot kloning av mennesker for å markere at en hel verden anser at denne type forskning overskrider grensen for livets ukrenkelighet.
UNESCO arbeider for tiden med en deklarasjon om beskyttelse av menneskers arveanlegg. Flere land har allerede tatt til orde for at denne deklarasjonen må inneholde et forbud mot kloning av mennesker. Deklarasjonen er planlagt ferdig slik at den kan vedtas i FN i 1998, 50 år etter at FN-deklarasjonen om menneskerettigheter ble vedtatt. Denne deklarasjonen vil være et viktig skritt på veien mot et folkerettslig bindende internasjonalt forbud. Utenriksministeren vil vurdere egnet oppfølging av dette spørsmålet internasjonalt i samarbeid med nærstående land.
Erik Solheim (SV): Jeg vil takke statsministeren for svaret, som selvsagt var positivt. Det er vanskelig å tenke seg et område hvor internasjonale retningslinjer er så påkrevd og hvor det i praksis vil være så lite et enkelt land kan gjøre alene. Ensidige forbud i Norge kan selvsagt ha en viss moralsk virkning, men dersom ting tillates i USA eller i store EU-land, vil ensidige norske tiltak ha i hvert fall meget begrenset virkning. Så det er bare internasjonale tiltak som kan ha den tilstrekkelige tyngde.
Jeg oppfattet statsministerens svar dithen at både utenrikstjenesten og andre som driver internasjonal virksomhet, vil gjøre hva de kan for at Norge ikke bare skal støtte opp om, men være en drivkraft i internasjonale forbud mot kloning av mennesker.
Men det er selvsagt en videreføring av dette som vi må gå dypere inn i debatten av, og det er sammenhengen mellom kloning av mennesker og kloning av høyerestående dyr, hvor teknikker utviklet på dyr vil kunne videreutvikles til mennesker og i praksis kanskje gjøre kloning av mennesker til en svært enkel affære litt inn i framtiden. Jeg vil be statsministeren bekrefte at Norge også vil gå videre på det området.
Statsminister Thorbjørn Jagland: Det kan jeg bekrefte, og jeg er også glad for at det vises interesse for det her i Stortinget, noe Erik Solheim også har gjort med beslektede temaer. Jeg syns det er svært viktig at vi har oppmerksomhet omkring dette og har diskusjon om det, og at vi også får muligheter til å diskutere det her i Stortinget, og det kommer Regjeringen til å legge fram et grunnlag for.