Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

Regjeringen har bebudet en ny organisasjonsmodell for Likestillingsrådet. Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen har flere ganger uttalt seg om saken, senest i B.innst.S.nr.2 (1996-1997), at det kan være behov for en omorganisering.

Når vil statsråden fremme saken for Stortinget?

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Likestillingsrådets framtidige rolle og organisering ble bl.a. drøftet av Stortinget i forbindelse med behandlinga av St.meld.nr.70 (1991-1992), Likestillingspolitikk for 1990-åra.

Som følge av debatten i Stortinget tok departementet initiativ til et utredningsarbeid med sikte på å få fram forslag til alternative organisasjonsformer. Det resulterte som kjent i Hatland-utvalgets innstilling. Utvalget foreslo å nedlegge selve rådet, mens sekretariatets kompetanse og virksomhet skulle videreføres og utvikles til et kompetansesenter for likestilling. Dette var et forslag som fikk bred støtte fra høringsinstansene.

En departementsnedsatt arbeidsgruppe har så videreutviklet denne ideen i en rapport fra i fjor. Arbeidsgruppa foreslo da bl.a. at forskningsformidlingsoppgavene som i dag ligger i Sekretariatet for kvinneforskning i Norges forskningsråd, skulle overføres til det nye kompetansesenteret.

Begge utredningene foreslår at det nye senteret bør organiseres som et forvaltningsorgan, men med faglig uavhengighet og selvstendighet i forhold til departementet.

Departementet har gjennomgått og vurdert begge utredningene, og er nå i ferd med å sluttføre et forslag til ny organisering. En slik omorganisering vil selvfølgelig kreve endring av likestillingslovens § 9, og forslaget vil derfor bli lagt fram for Stortinget i en odelstingsproposisjon. Jeg tar sikte på at forslaget vil bli fremmet i løpet av inneværende sesjon.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker for svaret. Det var en grei redegjørelse statsråden gav i saken, og jeg synes også det er positivt at den vil komme til Stortinget i løpet av denne sesjonen.

Det som skjedde, var at det ble litt turbulens rundt det siste forslaget som ble sendt ut til høring, hvor man ville koble forskningssenteret inn mot et såkalt KLOK-senter og lage det som et forvaltningsorgan. Det var på denne bakgrunn flertallet i komiteen uttalte seg om saken, og flertallet gav ikke sin tilslutning til den siste delen som var ute på høring, der det kom mange innspill. Det er riktig at dette er et viktig arbeidsområde. Jeg vil da spørre statsråden: Har hun lagt seg på sinne det som flertallet i komiteen skrev, slik at man nå ikke vil koble forskerne inn mot dette politiske virkeområde?

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Jeg er kjent med det et flertall i stortingskomiteen har sagt omkring saken. Når det gjelder min konklusjon i saken, skal jeg som sagt komme tilbake til Stortinget med den så snart som overhodet mulig. Jeg skal bl.a. komme med en likestillingspolitisk redegjørelse i løpet av noen uker, så da får vi se hva konklusjonen blir i forbindelse med den.

: