Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997
Spørsmål 24
Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til barne- og familieministeren:
En rekke kvinner opplever etter lange ekteskap, hvor de har prioritert arbeid med hjem og familie, at ekteskapet bryter sammen og at mannens pensjonsrettigheter ikke ansees som en del av felleseiet ved skilsmisse. Stortingets flertall har på bakgrunn av et initiativ fra Høyre vedtatt at ekteskapsloven bør endres slik at det blir lettere å få tilkjent ektefellebidrag over lengre tid for å kompensere mangelen på deling.
Når vil Regjeringen følge opp dette?
Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Barne- og familiedepartementet har i samarbeid med Justisdepartementet langt på veg klart et utkast til odelstingsproposisjon med forslag til endringer i ekteskapsloven § 61 og § 81. Endringsforslagene samsvarer med de synspunkter som fremkom på sidene 208-211 i St.meld.nr.35 (1994-1995) - velferdsmeldinga - og som Stortinget i 1996 gav sin tilslutning til.
Forslaget til endring i ekteskapsloven § 61, som er Justisdepartementets ansvarsområde, innebærer at det ved skilsmisse etter langvarig ekteskap skal kunne gis økonomisk kompensasjon til den ene ektefellen ved skifte av fellesboet. Slik kompensasjon skal kunne gis dersom vedkommende vil bli urimelig dårlig stilt som følgeav at den andre ektefellen har opparbeidet pensjonsrettigheter som kan unntas fra deling ved skifte.
Forslaget til endring i ekteskapsloven § 81, som er Barne- og familiedepartementets ansvarsområde, innebærer lovfesting av at når det fastsettes ektefellebidrag ved skilsmisse etter langvarige ekteskap, skal bidraget som hovedregel fastsettes for lengre tid eller uten tidsbegrensning.
Regjeringa har ikke tatt endelig stilling til når saken kan fremmes, men jeg tar sikte på å gjøre det så snart som overhodet mulig.
Erna Solberg (H): Jeg er jo glad for å få det positive svaret tilbake at saken kommer. Jeg synes jo at saken bør komme slik at Stortinget kan få behandlet den i inneværende stortingssesjon.
Denne saken har jo hatt en lang behandling i Stortinget - den startet akkurat etter forrige stortingsvalg, hvor fire representanter fra Høyre fremmet et Dok.nr.8-forslag. Stortingets flertallssyn har altså vært klart svært lenge. Det ville derfor være positivt hvis vi også kunne bli ferdig med behandlingen innenfor denne stortingsperioden. Dette gjelder en rekke kvinner som kommer meget dårlig ut i pensjonssystemet.
Jeg har et oppfølgingsspørsmål knyttet til spørsmålet, for én ting er å få gjort de to lovendringene i §§ 61 og 81, men like viktig er det å sørge for at premissene blir så klare at man ikke nødvendigvis må gå til full rettsbehandling for å få fastsatt rettsstatus på dette området. Vil departementet sørge for at det blir så klare kriterier for når man kan få tildelt dette, at det vil legge ennorm for behandlingen av sakene, som like godt kan gjennomføres uten domstolsbehandling av de enkelte sakene?
Statsråd Sylvia Brustad: La meg først få si, som jeg sa i det første svaret mitt, at vi tar sikte på å legge fram saken så snart som overhodet mulig, og det skal selvfølgelig ikke være meg imot hvis Stortinget også rekker å behandle den før sommeren. Vi arbeider så raskt vi overhodet kan.
Når det så gjelder premissene og kriteriene, at de skal være klare osv., så prøver vi å legge opp til at det skal de være. Men i realiteten vil jo dette være å gjeninnføre en tidligere rett, som vil innebære en skjønnsmessig adgang for skifteretten eller andre som administrerer boet, til å gi et beløp som kompensasjon til den ektefellen som kommer dårligere ut. Stortinget vil jo få rikelig anledning til å diskutere det videre, men det er selvfølgelig helt klart at vi prøver å gjøre dette så klart og greit som overhodet mulig.