Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997
Spørsmål 20
Svein Ludvigsen (H): Jeg har også et spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
Stortinget bad for snart to år siden, i juni 1995, Regjeringen utrede mulighetene for å opprette tannlegestudium i Tromsø. Behovet for stabilitet i tannhelsetilbudet er minst like stort nå som for to år siden, og det er derfor voksende utålmodighet for hva Regjeringen vil foreslå.
Når kan man forvente at utredningen er ferdig, og at Regjeringen legger saken frem for Stortinget?
Statsråd Reidar Sandal: Ved behandlinga av St.meld.nr.50 (1993-1994), helsemeldinga, gjorde Stortinget følgjande vedtak, jf. Innst.S.nr.165 (1994-1995):
Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for å opprette tannlegestudium i Tromsø, der den offentlige tannhelsetjenesten vektlegges i undervisningsopplegget.
Samtidig bad Stortinget i særskilt vedtak den 7. juni 1995 Regjeringa leggje fram ein handlingsplan for utdanning av helsepersonell. Arbeidet med handlingsplanen vil bli sluttført av Sosial- og helsedepartementet i løpet av juni månad. Generell vurdering av behovet for tannhelsepersonell vil gå inn i denne handlingsplanen, like eins kva for ulike tiltak det kan vere tenleg å setje i verk. Når desse vurderingane ligg føre, vil ein ha eit godt grunnlag for å greie ut spørsmål knytte til tannlegestudium i Tromsø.
Syver Berge hadde her teke over presidentplassen.
Svein Ludvigsen (H): Dette dreier seg om - holdt jeg på å si - en skikkelig tannpine i Nord-Norge, for det vi ser, er at det kun er tannlegeoverskuddet i Sverige som forhindrer at man har en krisesituasjon når det gjelder å få tannlegestillingene besatt i den nordlige landsdelen. Det har da selvfølgelig som konsekvens at stabiliteten er dårlig, det er et kvalitetsmessig problem, et økonomisk problem og ikke minst et arbeidsmiljømessig problem. Tannhelsetjenesteetaten i Troms fylkeskommune kan fortelle at man nå har en turnover på tannlegestillingene på 37 %. I tillegg er det for dem som er ryggraden i tannhelsetjenesten, i ferd med å bli en gjennomsnittsalder som er særdeles høy. Det betyr at man har et dårlig grunnlag for å takle problemene, som blir enda mer fremtredende om fem - ti år når en rekke av tannlegene går av med pensjon.
Mitt spørsmål til statsråden er da om vi kan forvente at denne handlingsplanen resulterer i tiltak i budsjettproposisjonen som kommer til høsten - så sant det er denne regjeringen som legger den frem, da.
Statsråd Reidar Sandal: Eg konstaterer at representanten Ludvigsen har reservasjonar i forhold til den politiske situasjonen til hausten. Eg håpar at den reservasjonen er totalt ugrunna.
Til det spørsmålet som representanten stilte, vil eg få lov å streke under at det er nødvendig å sjå dei to oppdraga som Stortinget har gitt, i samanheng - både at ein ber Regjeringa « utrede muligheten for å opprette tannlegestudium i Tromsø », og å utarbeide ein handlingsplan for utdanning av helsepersonell. Dette arbeidet er i god gang, og eg meiner det er heilt nødvendig at vi ser resultatet av handlingsplanen før vi kan trekkje konklusjonar om eit mogleg tannlegestudium i Tromsø, som representanten Ludvigsen stiller spørsmål om. Eg er innstilt på at ein ikkje skal bruke unødig tid på dette. Eg vil ikkje her og no konkret ta stilling til kva tid saka kan få si endelege vurdering i Regjeringa, men eg er opptatt av at vi skal få ei så rask behandling som det er sakleg grunnlag for.