Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997
Spørsmål 14
Marit Tingelstad (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Ifølge oppslag i media viser det seg at kvinnene er de store taperne i omstillingsprosessen i Telenor. I løpet av to år ble 34 % av de kvinnelige ansatte presset ut av Telenor, mens 13 % av mennene måtte gå.
Er statsråden enig med LO-leder Yngve Hågensen i at det er de dårlig lønnede kvinnene som har betalt regningen i forbindelse med omstillingen, og hva vil statsråden gjøre for at kvinner ikke kommer dårligere ut enn menn i forbindelse med omstillingsprosessen i Telenor?
Statsråd Sissel Rønbeck: La meg aller først få understreke at dette er en problemstilling jeg er svært opptatt av, og jeg synes det er positivt at det rettes et søkelys mot den.
Når det er sagt, registrerer jeg også at Telenor selv mener at den omtalte forskningsundersøkelsen, som jeg går ut fra at det henvises til, ikke er dekkende for de faktiske forholdene. Telenor mener at avgangen av kvinner og menn relativt sett er likt fordelt.
Jeg vil ikke her og nå ha noen bastante oppfatninger om de faktiske forholdene, men ettersom saken er svært viktig, forutsetter jeg at Telenor tar opp problemstillingen i den årlige § 10-planen, som skal legges fram for generalforsamlingen til sommeren. Dette er som kjent en strategiplan som skal omhandle viktige prinsipielle spørsmål for selskapet.
Jeg forutsetter at Telenor i den neste planen - som altså kommer til sommeren - redegjør for tiltak for å rekruttere kvinner, både til nye stillinger og til lederstillinger.
Marit Tingelstad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og er svært glad for at hun er opptatt av dette saksområdet. Men jeg merket meg at Telenor på en måte betviler rapportens innhold. Jeg kan ikke forholde meg til noe annet enn det jeg har lest. Jeg vil imidlertid videre si at Arbeiderpartiet jo stadig framholder betydningen av å ha en helhetlig politikk, og det skulle vel også gjelde i dette tilfellet. Når det står å lese i Aftenposten at direktør Tormod Hermansen, som jeg betrakter som en mektig mann, uttaler at en ikke alltid kan la likestillingshensyn stå i forgrunnen, er jo det et ganske sterkt signal. Jeg var derfor glad for å høre at dette vil stå sentralt på den samlingen som statsråden her nevnte.
Og så vil jeg til slutt nevne at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i Aftenposten uttrykker nettopp dette at det er kvinnene som lider når det blir omstillingsprosesser, særlig de med de dårligste lønnsforhold.
Statsråd Sissel Rønbeck: For ordens skyld må jeg få lov å gjøre oppmerksom på at direktøren i Telenor ikke uttaler seg på vegne av Det norske Arbeiderparti.
Det norske Arbeiderparti og Regjeringen har selvfølgelig en helhetlig politikk også på dette området. Det er bl.a. derfor jeg har funnet det helt naturlig å signalisere at jeg forutsetter at Telenor har strategier og planer når de skal utarbeide sin § 10-melding til generalforsamlingen, for bl.a. å kunne rekruttere tilstrekkelig mange kvinner til nye stillinger og til lederstillinger. Det er altså her ikke bare snakk om et møte, det er snakk om å legge fram en årsplan, og det er i den årsplanen jeg også forventer strategier for likestilling.