Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 1997
Spørsmål 11
Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne stille samferdselsministeren følgende spørsmål:
Hva gjør statsråden for å følge opp Stortingets pålegg om å sikre at ny E6 gjennom Melhus sentrum ikke kommer i konflikt med det vernede vassdraget Gaula, og for å sikre at prosjektet « sparer landskapet langs elva og at elva ikke blir berørt » ?
Statsråd Sissel Rønbeck: Ved behandlingen av årets statsbudsjett uttalte samferdselskomiteen i B.innst.S.nr.14 (1996-1997) om nye E6 gjennom Melhus sentrum:
Komiteen ber om at det foretas en justering av prosjektet slik at man finner løsninger som sparer landskapet langs elva, og forutsetter at elva ikke blir berørt.
For å følge opp Stortingets ønsker vil det bli opprettet en prosjektgruppe som har fått i mandat å finne fram til en klart justert trasé for E6 gjennom Melhus sentrum.
Prosjektgruppa vil bestå av representanter fra Melhus kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, fylkesmannen og Vegvesenet. I tillegg mener jeg det er viktig at personer med erfaring fra liknende prosesser i andre fylker, og som samtidig innehar evne til idéskaping, også trekkes med i arbeidet.
Det vil være behov for å utarbeide nytt planforslag, men forslaget om justert trasé vil kunne fremmes direkte som reguleringsplan. Samtidig vil det også bli satt i gang en prosess for utarbeidelse av konsekvensutredning. Dette er viktig for å imøtekomme komiteens merknad om at framdriften i prosjektet ikke skal forsinkes vesentlig.
Øystein Djupedal (SV): Det var et svært lite presist svar statsråden gav.
Det mandat som vegsjefen i Sør-Trøndelag har foreslått, går kun ut på at naturmiljøet langs Gaula skal tas hensyn til så langt det er praktisk og økonomisk mulig. Det betyr altså at vegsjefen foreslår et mandat som er i strid med det Stortinget har vedtatt. Stortinget har enstemmig vedtatt at det vernede vassdraget Gaula skal bestå. Etter den tid har også Stortinget vedtatt at de rikspolitiske retningslinjene skal få oppgradert status. Den saken har også departementet gitt sin tilslutning til og har sagt at de vil komme tilbake i forbindelse med vassdragsloven med at de rikspolitiske retningslinjene får lovs status. Det betyr at alt dette vil være retningsgivende. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag er uenig med vegsjefen og legger vekt på helt andre forhold. Han sier at han legger vekt på de økologiske og de naturvernmessige forhold, som Stortinget har gjort.
Mitt spørsmål er: Hvordan vil mandatet se ut? Vil mandatet være i tråd med Stortingets vedtak eller med vegsjefens forslag?
Statsråd Sissel Rønbeck: Det er ikke vegsjefen i Sør-Trøndelag som gir mandat for dette arbeidet. Derimot kan vegsjefen komme med forslag. Mandat er gitt fra Samferdselsdepartementet og er i samsvar med det svar jeg gav først.
Øystein Djupedal (SV): I forslaget til mandat står det « justert trasé ». Justert trasé, som det også står i Stortingets opprinnelige vedtak, innebærer en veldig begrensning av hvilke traséalternativ som kan være aktuelle.
Det traséalternativet som veisjefen nå ønsker å gå inn for, er minst like problematisk som det tidligere traséforslaget som Stortinget enstemmig har avvist. Det vil ikke ta hensyn til elvevegetasjonen og miljøet rundt elva, som jo Stortinget eksplisitt har sagt det skal legges vekt på. Fylkesmannen tar altså til orde for at det skal være mulig for det utvalget som skal se på trasé, også å vurdere helt andre traseer som altså har enøkonomisk ramme som er større enn den økonomiske rammen som ligger i det opprinnelige forslaget.
Mitt spørsmål til statsråden er: Betyr det at statsråden vil påse at Stortingets vedtak følges opp, at elvevegetasjonen og elvelandskapet ivaretas, og at man også får anledning til å se på alternative veitraseer gjennom Melhus som i størst mulig grad ivaretar både jordvernhensyn og andre miljømessige hensyn knyttet til det vernede vassdraget Gaula?
Statsråd Sissel Rønbeck: Det mandatet for arbeidet som er gitt, forholder seg selvfølgelig til det Stortinget har sagt. Og Stortinget har sagt det skal være en justert trasé. Stortinget har også sagt at den justerte traséen skal være slik at den sparer landskapet langs elva og tar hensyn til utviklingen av Melhus sentrum. Det er utgangspunktet, og så skal man samtidig ikke forsinke prosjektet vesentlig. Det er det vi holder oss til i det mandatet som er gitt fra Samferdselsdepartementets side. Det innebærer at en også i mandatet nevner - selvfølgelig - hensynet til landskapet langs elva, utviklingen av Melhus sentrum, men også en begrensning i forhold til hensynet til jordvernet.