Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 1997
Spørsmål 1
Anne Enger Lahnstein (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at netto utflytting fra Nord-Norge er den høyeste siden 1969. Den forrige kommunalministeren kalte Arbeiderpartiets og Regjeringens distriktspolitikk for « verdens beste distriktspolitikk ».
På hvilke områder mener finansministeren at Regjeringen har tatt feil i distriktspolitikken, og hvilke tiltak vil Regjeringen foreslå for å motvirke den utvikling som nå finner sted?
Presidenten: Dette spørsmålet frå representanten Anne Enger Lahnstein til statsministeren, vil verta svara på av finansministeren på vegner av statsministeren.
Statsråd Jens Stoltenberg: Den distriktspolitikken vi har ført til nå, har ikke vært feilslått. Tvert imot kan vi vise til svært gode resultater på en rekke områder, som f.eks. utvikling i antall arbeidsplasser, utbygging av infrastruktur - veier og annen infrastruktur - utdanningstilbud og ikke minst utjevning av velferdstilbudene. Men distrikts- og regionalpolitikken må hele tiden endres i forhold til de utfordringene vi ser framover.
Til tross for dette ser vi nå en økning i nettoutflyttingen fra Nord-Norge. Regjeringen er enig i at utviklingen i Nord-Norge er bekymringsfull, særlig fordi Nord-Norge ikke lenger har det store fødselsoverskuddet som tidligere balanserte utflyttingen fra landsdelen. Utflyttingen fra distriktene til sentrale strøk ble også tatt opp av den forrige kommunalministeren i hans regional- og distriktspolitiske redegjørelse for Stortinget 8. oktober i fjor. Hans svar på dette problemet var:
Det er derfor en utfordring å fremme utviklingen av konkurransedyktige bedrifter i områder som er truet av utflytting.
Kommunal- og arbeidsdepartementet er i ferd med å sluttføre arbeidet med en stortingsmelding om distrikts- og regionalpolitikken. Den holdningen som lå bak kommunalministerens svar i den regional- og distriktspolitiske redegjørelsen, har også vært en hovedlinje i kommunalministerens arbeid med meldingen og kommer til å bli fulgt opp i meldingen som snart legges fram for Stortinget. Vi må legge bedre til rette for utvikling av arbeidsplasser i et konkurransedyktig næringsliv i distriktene, samtidig som velferdstilbudet til befolkningen sikres. Med dette utgangspunktet vil Regjeringen i den nevnte stortingsmeldingen gjennomgå de regional- og distriktspolitiske virkemidlene.
Anne Enger Lahnstein (Sp): Jeg er dypt uenig i finansministerens beskrivelse av situasjonen. Det er en feilslått politikk som Arbeiderpartiet har stått for, og fått støtte fra Høyre for å gjennomføre. Vi kan konstatere at det er en villet utvikling som nå skjer. Man har bygd ned infrastrukturen systematisk, man har lagt om primærnæringene - fiskeripolitikken, landbrukspolitikken og næringspolitikken. Og nå sier man altså at denne politikken også skal ligge til grunn for den meldingen om regionalpolitikken som kommer.
Vi har sett at Arbeiderpartiet systematisk har satset på markedsliberalistisk tenkning og forlatt det som må være grunnlaget for en harmonisk utvikling både i by og land, nemlig at markedskreftene korrigeres. Jeg må utfordre finansministeren når det gjelder dette: Ønsker man å opprettholde en stabil bosetting? Det er viktig ikke bare for dem som bor i utkantene, men også - ikke minst - for dem som nå bor i pressområdene, hvor man rammes av andre problemer enn i utkantene.
Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er helt enig i at markedskreftene bør korrigeres. Det er det Regjeringen hele tiden driver med i sin økonomiske politikk og sin distriktspolitikk, og det er grunnen til at vi har oppnådd en lang rekke gode resultater, og at vi fra 1987 til 1995 faktisk hadde en økning i befolkningen i Nord-Norge, mens det var en nedgang de årene Senterpartiet satt i regjeringsposisjon. Da var det en kraftig fraflytting og nedgang i befolkningen i Nord-Norge.
Det er ikke riktig at det har vært noen nedbygging av infrastruktur. Tvert imot, det har vært en kraftig utbygging av veier og kommunikasjoner over hele landet, ikke minst i Distrikts-Norge. Samtidig har vi bygd ut den offentlige sektoren, velferdstilbudene og utdanningstilbudene, ikke minst i Distrikts-Norge. Det gir både bedre velferd og et stort antall nye arbeidsplasser, ikke minst for kvinner, i Distrikts-Norge. Dette er et uttrykk for at vi styrer økonomien og bruker de redskapene vi har.
Anne Enger Lahnstein (Sp): Mitt utgangspunkt er at tall fra Statistisk sentralbyrå viser at sentraliseringen nå er så sterk som den var på 1960-tallet, og så kommer statsråden opp her og beskriver situasjonen som nærmest utmerket og sier at man korrigerer markedet. Her skjer det en systematisk omlegging som skaper større forskjeller, og som har skapt en sterk sentralisering, og det er ikke rart fordi denne regjeringen, med Høyres støtte, systematisk har lagt opp til at markedet skal bestemme mer og mer.
Når det gjelder nedbygging av infrastruktur, kan jeg nevne post- og teletjenester. Jeg kan nevne fylkesveiene, som Arbeiderpartiet ikke har råd til å vedlikeholde. Jeg kan nevne at Arbeiderpartiet stemmer mot lik bensinpris i hele landet osv. Problemet i byer og sentrale strøk er at man får press på miljøet, press på boligmarkedet, press på jorda osv. Jeg må si jeg er ganske skuffet over at Arbeiderpartiet ikke engang er interessert i og villig til å erkjenne problemet. Finansministeren erkjenner ikke problemet når han beskriver situasjonen som han gjør her nå.
Statsråd Jens Stoltenberg: Regjeringen erkjenner problemet. Det er derfor vi i nær framtid skal legge fram en stortingsmelding om distriktspolitikken. Der vil vi gjennom mange sider - det er et omfattende dokument - gå gjennom alt det vi mener om regional- og distriktspolitikken.
Men det jeg dristet meg til å påpeke, var at vi ikke behøver å gå tilbake til 1960-tallet for å finne sist gang det var fraflytting fra Nord-Norge. Vi kan gå tilbake til den perioden Senterpartiet satt i regjeringen. Da var det en årlig fraflytting som var vesentlig større enn den fraflyttingen vi har hatt siden Arbeiderpartiet overtok regjeringsmakten i 1986. Det må være et problem for Senterpartiet når de nå med så stor tyngde og så stor indignasjon kritiserer oss for distriktspolitikken, der vi har problemer, der ikke alt lykkes, men der vi har lykkes vesentlig bedre enn Senterpartiet gjorde da de hadde kommunalministeren og ansvaret for distriktspolitikken.