Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Anneliese Dørum (A): Jeg vil få stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

Gjennom pressen er det blitt kjent at NSB Gardermobanen A/S vurderer å bygge den nye jernbanen, strekningen Gardermoen - Eidsvoll, som enkeltspor i stedet for dobbeltspor som planlagt.

Vil statsråden medvirke til at det blir bygd dobbeltspor som planlagt på denne strekningen?

Statsråd Sissel Rønbeck: Samferdselsdepartementet er kjent med at NSB Gardermobanen A/S nå vurderer mulige forenklingstiltak og besparelser som ikke innvirker på kravene til en effektiv jernbanedrift og et godt trafikktilbud til de reisende. Blant annet ser selskapet på om en i første omgang skal ferdigstille 8 km av strekningen mellom Gardermoen og Eidsvoll med enkeltspor, for å utvide til dobbeltspor når trafikken tilsier det.

Det er i så fall en forutsetning for en slik løsning at det uansett skal være god sporkapasitet for den planlagte togtrafikken etter åpningen av Gardermobanen. Blant annet vil det ved en slik eventuell løsning bli bygd et tilstrekkelig langt dobbeltspor forbi Eidsvoll Verk stasjon, slik at denne stasjonen kan fungere og opereres som planlagt, og slik at tog her kan krysse i fart.

NSB Gardermobanen A/S har ennå ikke konkludert i saken, og følgelig har de heller ikke fremmet noe slikt forslag overfor departementet. Om NSB Gardermobanen A/S skulle tilrå en slik løsning, vil dette måtte forelegges Samferdselsdepartementet og deretter eventuelt bli lagt fram for Stortinget.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker samferdselsministeren for svaret, og har forståelse for at hun på det nåværende tidspunkt ikke kan gi klarere uttrykk for synspunkter i denne saken, siden den ennå ikke er forelagt Samferdselsdepartementet til behandling. Jeg vil bare få uttrykke den oppfatning at det umulig kan være så mye å spare på å unnlate å bygge det planlagte dobbeltsporet, fordi alle grunnarbeidene er gjort, hus er revet, folk har flyttet og alt står nå ferdig slik at man kan legge dobbeltspor, det er bare jernbanelegemet som nå mangler.

Jeg vil også vise til hva Stortinget sa da det behandlet denne saken. Stortinget sa at dette var et viktig prosjekt miljømessig og også for transport, næringsutvikling og økonomi i området, og dessuten vil prosjektet ha stor betydning for utnyttelsen av det bestående jernbanenett. Så jeg håper Stortinget ikke får denne saken til behandling, og at det ikke blir noe av de planene som nå er i gang.

Statsråd Sissel Rønbeck: I likhet med representanten Dørum legger jeg stor vekt på bl.a. den miljømessige siden ved dette prosjektet. Den er meget viktig. Derfor er det også avgjørende at en uansett eventuelle innsparinger gjør det slik at tilbudet til de reisende blir som forutsatt, og at det blir skikkelig godt.

: