Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

Narkoflommen når nye høyder over Svinesund, Ørje og andre grensestasjoner i Østfold. Selv om de mange narko- og spritsakene krever store ressurser til Tollvesenets grensekontroll, reduseres bevilgningene til dette arbeidet. Dermed reduseres muligheten til å pågripe flere personer som er i besittelse av narkotika ved grensen.

Hva vil statsråden bidra med for å rette på de forholdene?

Statsråd Jens Stoltenberg: Bekjempelse av ulovlig innførsel av narkotika og sprit er blant de høyest prioriterte oppgavene til toll- og avgiftsetaten. Mørketallene på dette området er trolig betydelige, og det er stor usikkerhet både om mengden av ulovlig innførsel til landet, hvilke smuglingsruter som brukes, hvem som smugler, og hvordan det gjøres. Det er også sannsynlig at smuglingsruter forandrer seg etter hvert som politiet og Tollvesenet gjør beslag.

Toll- og avgiftsetaten arbeider målrettet med å forbedre sine kontrollstrategier. Spesielt arbeides det med å forbedre utvalgsmetodene for narkotikakontrollen, bl.a. ved å samarbeide med tollmyndigheter i andre land og med norske politimyndigheter.

I Østfold tolldistrikt er driftsrammen for 1997 blitt noe redusert i forhold til 1996, som følge av generelle rammereduksjoner i etatens budsjetter. Dette medfører en viss reduksjon i overtidsaktivitet og opplæringstiltak. I tillegg må noen stillinger holdes ledige. For å oppnå mest mulig effektiv ressursutnyttelse i distriktet er følgende tiltak planlagt:

  • Distriktet vil, så langt som mulig, skjerme ressursene som er avsatt til narkotikakontroll i 1997.
  • Det vil bli igangsatt et prosjekt for kartlegging av narkotikasmugling i godstransporter for å få et bedre grunnlag for å velge objekter på dette området.
  • Etaten vil prioritere informasjonsutveksling med svenske tollmyndigheter

Jeg kan forsikre representanten Hedstrøm om at Tollvesenet også i 1997 vil prioritere arbeidet for å hindre ulovlig innførsel av narkotika og sprit.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg ikke var fornøyd med. Jeg er sikker på at Tollvesenet i Østfold gjør en god innsats, men når de får langt mindre midler å jobbe med, er det klart at da blir også aktiviteten mindre.

Det er riktig som statsråden sier, at man forsøker å skjerme enkelte områder, bl.a. ved stikkprøvekontroll og kvelds- og nattkontroll, når det gjelder narkotika. Men jeg forstår ikke dette, for selv om man snakker om samarbeidet med Sverige og andre ting i virksomheten, er det jo helt klart at flere millioner kroner mindre til denne virksomheten vil ha en negativ effekt. Det blir ikke anledning til å reise ut på kvelds- og nattetid så mye som ellers hvis det varsles om muligheter for smugling av narkotika.

Det er mangel i logikken her fra statsrådens side, og jeg vil gjerne ha en reell begrunnelse for hvorfor man reduserer disse bevilgningene.

Statsråd Jens Stoltenberg: Representanten Hedstrøm spør om en begrunnelse for hvorfor man reduserer disse bevilgningene. Fremskrittspartiet, sammen med de andre borgerlige partiene, tvang Regjeringen til å redusere bevilgningene, fordi de borgerlige partiene vedtok en reduksjon i rammene for de ulike departementene med 59 mill. kr i tillegg til de rammereduksjonene som Regjeringen opprinnelig hadde foreslått. Det er den reduksjonen som vi ikke hadde foreslått, men som stortingsflertallet fikk stemt igjennom, som er den direkte årsaken til at man også må redusere innenfor tolletaten.

Representanten Hedstrøm tilhører et parti som generelt sett mener at det er for mange offentlige ansatte. Derfor har de stemt for en rekke kutt i rammene til de offentlige budsjettene. Det må også ramme direktorater som Toll- og avgiftsdirektoratet - dessverre.

Øystein Hedstrøm (Frp): President! Jeg ber om ordet til en åpenbar misforståelse.

Presidenten: Presidenten akter ikke å gi ordet til en åpenbar misforståelse under spørretimen. Presidenten har adgang til å gi ordet til åpenbare misforståelser dersom dette har betydning for den videre debatt - og det anser ikke presidenten er tilfellet nå.

: