Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Unn Aarrestad (Sp):

I Næringslivets Ukeavis 24. januar 1997 uttalar informasjonssjef Øystein Singsaas i Næringsdepartementet at Regjeringa ikkje tek sikte på å leggja fram næringsmeldinga før til hausten.

Kvifor vert ikkje meldinga lagt fram nå i februar, som tidlegare planlagt?

Statsråd Grete Knudsen: Regjeringen Harlem Brundtland varslet i nasjonalbudsjettet 1997 at vurderinger fra ulike næringspolitiske utvalg ville bli fulgt opp i langtidsprogrammet for perioden 1998-2001 og i en egen stortingsmelding om næringspolitikk. Stortingsmeldingen om næringspolitikk vil gi en mer konkret og utfyllende gjennomgang av næringspolitikken enn hva som er mulig i langtidsprogrammet. Næringsmeldingen vil derfor naturlig bli lagt frem etter langtidsprogrammet. Det fremgår av nasjonalbudsjettet at meldingen ble planlagt fremmet i vår - altså denne våren. Men som ansvarlig nå for både de nasjonale og internasjonale virkemidler, gir dette grunnlag for en nærmere vurdering av helheten og også muligheter for å samordne og gjøre både de nasjonale og de internasjonale virkemidlene mer smidige når vi nå ser dem under ett.

Høringsprosessen, knyttet til det næringspolitiske utvalget, nemlig Henriksen-utvalget, avsluttes i disse dager. De siste uttalelsene leveres inn til Nærings- og handelsdepartementet i løpet av et par uker. Høringsprosessen har avdekket et bredt og sterkt engasjement, og Regjeringen har derfor behov for en grundig gjennomgang av de til dels meget omfattende høringsuttalelsene. Jeg kan også nevne at Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon har gitt uttrykk for at deres område bør få større oppmerksomhet enn det som har vært fremme i Henriksen-utvalget. Dette er også til vurdering.

På den bakgrunn har Regjeringen funnet det hensiktsmessig å legge frem stortingsmeldingen om næringspolitikken høsten 1997.

Når det gjelder SND, vil det på bakgrunn av Stortingets vedtak bli fremmet en egen melding nå i vår, og jeg gjentar: De næringspolitiske utviklingslinjer på de spesielle innsatsområdene fra Regjeringen vil bli fremmet i langtidsprogrammet.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret, men bakgrunnen for spørsmålet mitt er at dei som skulle arbeida ut grunnlaget for næringsmeldinga, fekk veldig korte fristar på seg. Småbedriftsutvalet la fram sin rapport i april i fjor etter berre å ha fått tre månader på jobben, for dette hasta det nemleg med! Henriksen-utvalet kom jo med si innstilling i august i fjor, og då må eg seia at den høyringsfristen burde ha vore lang nok tidlegare. Det skulle dermed ha vore god tid til å leggja fram ei stortingsmelding i vår - i alle fall for ein statsråd som eg trudde ville vera handlekraftig og uredd for konkrete forslag.

Nå har rett nok enkelte høyringsinstansar som HSH peika på at ein del område ikkje er godt nok omtalte, men eg er også klar over at dei har tilbode seg å stilla ressursar til disposisjon for departementet forå få denne meldinga ferdig!

Kva er så strategien til statsråden nå for at me skal få ein brei debatt om næringspolitikken i dette stortinget?

Statsråd Grete Knudsen: Nå er det jo slik at det er den generelle økonomiske politikken som er den aller viktigste for våre bedrifter. Den politikken er lagt, ikke minst fra Regjeringens side, i samarbeid med bl.a. Senterpartiet. Det er den generelle politikken som er avgjørende for hvordan bedriftene våre kan klare seg. Og de norske bedriftene går meget bra. Det er meget dyktige bedrifter vi har, men samtidig står de overfor store utfordringer med en ny tid. De næringspolitiske utviklingslinjene, innsatsområdene, vil bli lagt frem i langtidsprogrammet, så både Senterpartiet og andre i dette hus vil få god anledning både til å slutte seg til og eventuelt komme med gode innspill.

: