Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997
Spørsmål 14
Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:
I Kvæfjord kommune ble fotoboksen på E10 rigget ned av mangel på driftsmidler. Den tidligere så ulykkesbelastede vegstrekningen har vært fri for ulykker mens boksen har vært i drift. Inntekter fra bøter har vært mangedobbelt av driftskostnader. Med fleksibelt driftsopplegg kunne driftskostnadene vært betydelig redusert.
Hva vil statsråden foreta seg for å få fotoboksen i drift og sikre en fornuftig organisering mellom etater for å øke trafikksikkerheten?
Statsråd Sissel Rønbeck: Ordningen med automatisk trafikkontroll har vært i drift som en prøveordning i Norge i en tiårsperiode. Politiet og vegkontorene samarbeider om gjennomføringen. Vegkontorene står for den tekniske behandlingen, dvs. monterer opp fotoboksene, installerer kamera, bytter film og fremkaller filmene. Disse blir så oversendt til politiet, der sakene behandles videre, på samme måte som straffesaker for øvrig.
Ordningen med automatisk trafikkontroll har til nå vært iverksatt i utvalgte politidistrikter i ti fylker. De aktuelle distriktene ble tilført ressurser i form av datateknisk utstyr og kontorstillinger. Fotoboksen på E10 i Kvæfjord kommune inngikk ikke i dette opplegget. Etter lokalt initiativ gav imidlertid Justisdepartementet samtykke til at også Senja politidistrikt kunne sette i gang automatisk trafikkontroll i samarbeid med vegkontoret i fylket, innenfor de ressursene politidistriktet hadde til disposisjon. Senja politidistrikt har nå vedtatt å ikke prioritere saker fra fotoboksen på E10 i Kvæfjord. Dette vil jeg ta opp med justisministeren.
Samferdselsdepartementet vurderer nå erfaringene med bruk av automatisk trafikkontroll, som i all hovedsak er positive. Departementet vil derfor i samarbeid med Justisdepartementet trekke opp nærmere kriterier for bruken av slik trafikkontroll i tida framover, med sikte på økt bruk av ordningen der det er effektivt. Opplegg for videre bruk av automatisk trafikkontroll vil bli nærmere omtalt i Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1998-2007, som legges fram i løpet av våren.
Inge Myrvoll (SV): Dette er en type sak som det ikke burde vært nødvendig å komme helt til Stortinget med, for dette er en molbohistorie.
I tre år før boksen kom på plass, var det 47 ulykker på den 4 km lange strekninga. I de to årene den har vært i drift, har det vært to ulykker. Kostnadsbesparelsen for samfunnet er enorm, men det går på en annen budsjettpost - helsebudsjettet. Spart lidelse og spart sorg kan ikke kronefestes. Driftskostnadene er innpå 200.000 kr i året. Inntektene fra bøter i løpet av to år ligger dessverre på 1,5 mill. kr - det er noen som ikke respekterer fartsbestemmelsene. Med andre ord: Det er butikk. Det aller viktigste er imidlertid at de fleste respekterer fartsreduksjonene, og det medfører større trygghet i trafikken.
Når samferdselsministeren skal ta dette opp med justisministeren, forutsetter jeg at man kommer fram til et resultat. Hvis ikke må man be planleggingsminister Rugaas innkalle de to på sitt kontor og ikke la dem få forlate kontoret før dette er på plass. Dette går på menneskelige lidelser, og egentlig er det jo en lukrativ sak.
Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vil gjerne slutte meg til det siste innlegget fra representanten Myrvoll. Jeg synes i grunnen det var ganske treffende for sakens realiteter, og jeg vil legge til at dette er en type trafikkontroll som vi har veldig gode erfaringer med - stort sett. Det er effektivt, virker som det skal, og jeg håper derfor at vi kan øke bruken av akkurat dette tiltaket i årene som kommer.