Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Ole Johs Brunæs (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Hvilke prognoser har statsråden for den endelige pris for byggingen av NSB Gardermobanen A/S, og hva betyr dette for prosjektets rentabilitet?

Statsråd Sissel Rønbeck: Som omtalt i statsbudsjettet for 1997, St.prp.nr.1, er utbyggingskostnadene for Gardermobanen beregnet til 5.645 mill. 1997-kr, med en anslått usikkerhet på +/- 200 mill. kr.

Samferdselsdepartementet har ikke mottatt endrede anslag på utbyggingskostnadene fra NSB Gardermobanen A/S. Departementet er imidlertid gjort kjent med at det er en betydelig kostnadsøkning for Jernbaneverkets investeringer i tilknytningsspor til Gardermobanen. Det er NSB Gardermobanen A/S som utfører disse arbeidene for Jernbaneverket. Denne saken behandles nå av styret for Jernbaneverket. I hvilken grad disse grensesnittinvesteringene vil medføre ekstra kostnader for NSB Gardermobanen A/S, vil bl.a. avhenge av resultatet av styrets behandling.

NSB Gardermobanen A/S gjennomfører nå den årlige budsjettrevisjonen for prosjektet med tilhørende risikovurderinger. Om revisjonen gjør det nødvendig å endre det kostnadstallet som er omtalt i St.prp.nr.1, vil Stortinget bli orientert på en hensiktsmessig måte.

Når det gjelder lønnsomheten, er det i St.prp.nr.1 angitt at internrenten av prosjektet vil være i størrelsesorden 7-8 %. Det må eventuelt bli betydelige endringer i utbyggingskostnadene om dette nivået på lønnsomheten skal endres.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er tydelig at her er det et grensespørsmål mellom Jernbaneverket og Gardermobanen om hvordan kostnadsøkningene skal fordeles. Jeg forstår at disse kostnadsøkningene er kreert på grunn av anlegget av Gardermobanen, men jeg formoder at statsråden vil komme tilbake til dette.

Det jeg så vil spørre om, er den reduksjon man har fra to til ett spor på strekningen Gardermoen - Eidsvoll. Betyr dette at den jernbanestrekningen egentlig var overdimensjonert, når nå statsråden i et tidligere svar til Anneliese Dørum sa - jeg forstod det iallfall slik - at tilbudet skulle opprettholdes. Det vil jeg gjerne høre. Og hvilke besparelser vil man der kunne få for selve prosjektet?

Statsråd Sissel Rønbeck: Som jeg sa i forbindelse med svaret til representanten Dørum, er det altså slik at en eventuell innsparing på akkurat denne strekningen for det første ikke skal føre til at selve tilbudet og opplegget etter åpning av flyplassen blir endret, men at en eventuelt kan komme tilbake til to spor når trafikkgrunnlaget tilsier at det er nødvendig. Jeg vil også understreke at dette er under vurdering. Det er ikke styrebehandlet og ikke lagt fram for Samferdselsdepartementet. Hvis dette eventuelt - med strek under eventuelt - skulle bli noe av, vil vi komme tilbake til Stortinget med det.

: