Stortinget - Møte onsdag den 22. januar 1997
Spørsmål 3
Eilef A Meland (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til helseministeren:
I 1996 kjøpte Rogaland fylkeskommune tjenester fra det private helsevesen for om lag 700 pasienter. Hvis det oppstår problemer etter behandlingen, omfattes denne pasientgruppen ikke av den offentlige pasientskadeerstatningsordning.
Hva vil statsråden gjøre for å rette opp denne forskjellsbehandling når det gjelder pasientrettigheter?
Statsråd Gudmund Hernes: Norsk Pasientskadeerstatning omfatter ikke private tjenestetilbydere utenfor den offentlige helsetjenesten. Hva slags forsikringsordninger de ulike private institusjonene har, vil derfor kunne variere. I dagens forsikringsmarked finnes imidlertid forsikringer for private institusjoner som omtrent tilsvarer ordningen med Norsk Pasientskadeerstatning. Fylkeskommunene kan dermed stille som vilkår for sine kjøp av tjenester at private tjenestetilbydere har slik forsikring for sine pasienter, og jeg vil anbefale dette overfor fylkeskommunene.
Dersom pasienten blir skadet eller får andre problemer, bør de fylkeskommunene som har kjøpt tjenestene fra private helseinstitusjoner, i tillegg være behjelpelig med å fremme erstatningskrav sammen med pasienten overfor den private helseinstitusjonen og deres forsikringsselskap. Dette gjelder uavhengig av hva slags forsikringsordninger som foreligger i det enkelte tilfellet. Departementet har bedt om at det blir gitt slik bistand til pasientene overfor private tjenestetilbydere, bl.a. til Hordaland fylkeskommune på en generell forespørsel om hvordan de skulle forholde seg i slike saker.
Lødrup-utvalgets utredning, NOU 1992:6, foreslår i utkast til ny lov om pasientskadeerstatning at også private tjenestetilbydere skal omfattes av ordningen med Norsk Pasientskadeerstatning, slik at det på dette grunnlag ikke vil bli forskjell i pasientens rettigheter i fremtiden. Justisdepartementet vurderer dette forslaget.
Eilef A Meland (SV): Jeg takker statsråden for et svar som oppklarte det spørsmålet dreide seg om knyttet til hvordan fylkeskommunen skal opptre overfor private tjenestetilbydere.
Det som gjenstår, er: Hva vil statsråden anbefale? Der var svaret litt uklart slik som jeg oppfattet det, i forhold til det som lå inne i den offentlige utredningen som nå er til vurdering, eller det som han selv var inne på i første del av svaret, knyttet til at fylkeskommunen bør stille krav i forbindelse med at pasienter henvises til privat behandling. Vil dette følges opp gjennom eget regel- og lovverk, og vil det skje i forbindelse med en samlet fremleggelse av en lov om pasientskadeerstatningsrettigheter?
Statsråd Gudmund Hernes: For å presisere det jeg sa i mitt første svar: Vi anbefaler fra Helsedepartementets side at fylkeskommunen stiller krav til de private tjenestetilbydere, og at de yter hjelp overfor pasienter som kan ha lidd noen form for overlast. Som jeg sa, er altså nå Lødrup-utvalgets innstilling til vurdering i Justisdepartementet. Den vurderingen er ikke sluttført, så dermed kan jeg ikke trekke noen konklusjon her. På vanlig vis vil da det komme til Stortinget i et eget dokument. Jeg vil i hvert fall understreke at de må ha en ordning som gjør at det ikke er det offentlige som alene skal bære kostnadene med den risiko som private tjenestetilbydere kan påføre pasienter. Det må også være slik at de som på privat grunnlag starter tjenester overfor pasienter, også er med på å bære omkostningene ved den risiko som følger med all form for helsepleie. Det synes jeg ville være en rimelig betraktning å gjøre gjeldende her, men sluttvurderingene av dette er ikke foretatt. Jeg går imidlertid ut fra at representanten vil gi sin tilslutning til den generelle vurderingen som jeg her gav uttrykk for.