Stortinget - Møte onsdag den 22. januar 1997
Spørsmål 1
Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille utenriksministeren følgende spørsmål:
I brev til Senterpartiets stortingsgruppe uttalte Utenriksdepartementet i 1994 at pensjonsforsikring i Kommunal Landspensjonskasse ikke var omfattet av EØS-avtalen. Nå viser det seg at ESA likevel vurderer Kommunal Landspensjonskasses framtidige rolle.
Hva gjør Regjeringa for å sikre at ikke Kommunal Landspensjonskasse blir rammet av EØS-avtalen?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det er riktig at vi har mottatt en henvendelse fra EFTAs overvåkingsorgan, ESA, som på bakgrunn av en klage bad om informasjon om de kommunale tjenestepensjonsordningene som tilbys av Kommunal Landspensjonskasse, KLP. I Regjeringens svarbrev av 17. ds. er det redegjort for det norske synet, og det er i all korthet at disse ordningene ikke bryter med EØS-avtalens regler om offentlige tjenestekjøp.
EØS-reglene er nedfelt i norsk rett i forskrift av 1. juli 1994 om tildeling av kontrakter om offentlige tjenestekjøp. KLPs tjenestepensjonsordninger anser vi faller inn under unntaket for « obligatoriske pensjonsordninger som er en del av det sosiale sikkerhetsnett ». Statens Pensjonskasses tjenestepensjonsordninger er unntatt på dette grunnlaget. Etter Regjeringens syn må KLP som et gjensidig forsikringsselskap, etablert, eid og styrt av hovedorganisasjonene i kommunesektoren, stå i samme stilling som Statens Pensjonskasse.
Spørsmålet om KLP og offentlige innkjøp hører for øvrig under Nærings- og handelsdepartementets ansvarsområde.
Morten Lund hadde her overtatt presidentplassen.
Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg takker utenriksministeren for svaret, som jeg isolert sett syns var positivt. Det er bra at Regjeringa og utenriksministeren nå er klar i sin vurdering av KLPs rolle i forhold til EØS-avtalen og i forhold til norsk lov.
Når det gjelder KLP, har den i dag en helt sentral plass i norsk forsikringsverden og i Kommune-Norge. Som et ansvarlig selskap eid av kommunene, er det med på å gi de kommuneansatte et tilbud som er bra, og som de i disse dager kjemper for. Det er bra at også Regjeringa ønsker å slåss for KLP.
Det er imidlertid ikke til å komme bort fra at denne saken kan se ut til å minne om andre saker som vi tidligere har vært involvert i i forhold til EØS, og hvor Regjeringa i utgangspunktet har sagt at de ønskerå slåss for det ene, og det ender opp med noe annet. Vi har in mente Vinmonopolet, vi har in mente den veterinære grensekontrollen, som vi skal diskutere i morgen, vi har oljedirektivet som vi husker, og vi har også nå debatter om matsminke, genmodifisering, patent på liv, osv. Det er, sjøl om Regjeringa her sier at det foreløpig ser ut til å være full kontroll, grunn til å være urolig for hva som kan skje videre også med denne saken.
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Når vi har et regelbasert system for økonomisk samhandel, investeringer, tjenestesektoren osv. som vi har i EØS-området, sier det seg selv at mange aktører kan klage etter det de mener er overtredelser av dette regelverket, men det er jo ikke i seg selv tilstrekkelig til at vi bør få spastiske rykninger om noen klager. Det er da ESAs plikt å forhøre seg i Norge om hvordan vi oppfatter situasjonen, og det er den fasen vi nå er inne i.
Jeg viser ellers til svaret, og jeg er glad for at representanten er fornøyd med det.
Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg kan være kort. Som utenriksministeren her sier, er jeg fornøyd med svaret. Jeg er veldig glad for at Regjeringa ved utenriksministeren presiserer at de er klar i kampen for KLP og i forholdet til EØS, så jeg forventer at også resultatet av dette blir i tråd med det som vi nå har fått høre fra Stortingets talerstol - så det var veldig bra.