Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 1997
Spørsmål 2
Erling Folkvord (RV): Eg skal stille eit svært kort spørsmål til samferdselsministeren:
Har Telenor i dag eit telenett med teletenester som er trygge mot privat eller irregulær avlytting?
Statsråd Sissel Rønbeck: I Telenor arbeides det kontinuerlig med å sikre telenettet mot ulovlig avlytting og uvedkommendes tilgang til nett og tjenester. Telenor opplyser at med dagens teknologi er det ikke mulig å sikre alle deler av telenettet fullstendig mot privat eller annen ulovlig tapping og avlytting. Ifølge Telenor har heller ingen andre land med moderne telenett og teletjenester klart å utvikle løsninger som gir full sikkerhet mot ulovlig tapping og avlytting.
Abonnentnettet og abonnentenes terminalutstyr er mest sårbart, idet tapping og avlytting kan skje både ved ulovlig fysisk tilkopling og ved å fange opp stråling fra kabler og fra kundenes terminalutstyr. Ved bruk av spesielt utstyr - som det vel å merke er ulovlig å selge og bruke i Norge - er det også mulig å foreta avlytting på mobiltelefoni- og personsøkerområdet. Det er kjent at slikt utstyr er til salgs i utlandet.
Selv om det ikke er mulig å sikre telenettet fullstendig, er det Telenors ambisjon å tilby et telenett som er så sikkert som mulig ved hjelp av det som er tilgjengelig teknologi.
Jeg har bl.a. på bakgrunn av siste ukes medieoppslag bedt Telenor om en grundig og oppdatert vurdering av uvedkommendes muligheter til å få tilgang til telenettet.
Erling Folkvord (RV): Eg oppfattar svaret slik at statsråden stadfester at dei teknologiske systema som Telenor bruker i dag, er konstruerte slik at uvedkommande kan komme seg inn på andres samtalar utan å gjere bruk av dei rutinane som gjeld ved lovleg avlytting.
På ein pressekonferanse fredag sa Tormod Hermansen følgjande:
Telefonkontroll kan ikke gjøres fra en dataterminal.
Eg ber om å få eit klart svar på følgjande spørsmål:
Kan ein person som ikkje er i nærleiken av tavler der leidningar blir kopla i Telenor sine driftssentra, men som har det nødvendige utstyret og tilgang til dei aktuelle systema, legge inn ein ekstra kode på eit bestemt telefonnummer i ein sentral, slik at vedkommande sjølv kan avlytte samtalar til denne abonnenten på ein måte som gjer det umogleg å oppdage dersom ein ikkje har same kompetanse og tilgang som den som ordnar irregulær avlytting?
Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg er ikke saklig beredt her og nå til å kunne gå inn i alle de tekniske sidene ved det spørsmålet som i utgangspunktet ble stilt. Jeg fastslår at teknologien nå er slik at det ikke er teknisk mulig fullt ut å forhindre ulovlig - og jeg understreker ulovlig - avlytting av nettet.
Like viktig er det for meg å understreke at Telenor og andre seriøse tilsvarende selskaper gjør det de kan for å forhindre at dette kan skje. Det er mulig jeg kan komme tilbake til de mer spissfindige, detaljerte tekniske sidene ved dette etter å ha fått den gjennomgangen jeg har bedt om fra Telenor også på dette området.
Erling Folkvord (RV): Eg går ut frå at statsråden da også vil vere i stand til å svare på om den er sann eller usann den utsegna frå direktør Hermansen som eg siterte i stad. For det er slik at overfor oss vanlege telefonabonnentar har Telenor marknadsført sine tenester med at de er like trygge som det å sende eit brev i ein lukka konvolutt. Ein kan stole på at om ein snakkar med eit familiemedlem, ein nabo eller ein arbeidsgivar i telefonen, så er det ingen andre som lyttar - på same måte som ein kan stole på at når ein sender eit gjenklistra brev gjennom Posten, så kjem det slik fram til mottakar.
Det som eg da må få avklart, når det nå er stadfesta at systemet er utett, er: Kor lang tid går det før Telenor si marknadsføring av eigen systemkvalitet blir i samsvar med den faktiske kvaliteten?
Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg regner med at ledelsen i Telenor snakker sant.
Jeg synes samtidig det er viktig at vi nå ikke helt mister proporsjonene på de spørsmålene vi snakker om, selv om de er svært viktige og svært alvorlige. Det er ikke slik, historisk sett, at det ikke har vært mulig for andre enn dem som har samtalt over nettet, å vite hva som har blitt sagt. Jeg har en viss grunn til å tro at utviklingen på dette området faktisk har gått i den riktige retningen, når vi ser historisk på det. Men vi får se grundig på en slik oppfatning når vi har fått redegjørelsen fra Telenor.
Ulovligheter er det svært vanskelig å gardere seg mot, som sagt, ikke minst i forhold til telenettet. Men det gjelder til og med i forhold til lukkede konvolutter. Ulovligheter er det vanskelig å garantere seg helt og fullt mot så lenge det fins mennesker.