Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. desember 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Det vises til Arbeiderbladet 22. november 1996 hvor det framgår at det foregår en utredning om Postens sorteringsnett, hvor det utredes reduksjon av antall sorteringssteder. Ett av alternativene er en reduksjon fra 52 til 3 terminaler.

Når vil dette arbeidet bli ferdigstilt og offentliggjort, og vil statsråden sørge for at det ikke igangsettes en reduksjon av sorteringssteder som fører til lengre framsendingstid og dårligere service?

Statsråd Sissel Rønbeck: Det er riktig at Posten for tiden gjennomgår sorteringsstrukturen. Planen er at arbeidet skal være avsluttet innen 1. april 1997.

Flere ulike alternativer er - har jeg fått orientering om - under vurdering. Hovedmålet med gjennomgangen er å minimere de totale transport- og sorteringskostnadene, samtidig som bl.a. fastlagte service- og kvalitetsmål blir opprettholdt. Det gjelder også framsendingstid.

Jeg vil ellers minne om at det både i St.meld.nr.41 (1995-1996) og i St.prp.nr.2 (1996-1997) er lagt til grunn at det skal foreligge landsdekkende posttjenester med en servicegrad som er minst like god som i dag, og at dette skal skje ved en effektiv bruk av ressursene. Jeg forutsetter derfor at resultatet av det arbeidet som nå pågår, ikke vil medføre dårligere service eller lengre framsendingstid.

Johanne Gaup (Sp): Jeg må si at det jeg stort sett fikk vite av svaret, var når arbeidet skal være ferdig. Men statsråden svarte ikke på om arbeidet ville bli offentliggjort før det tas en avgjørelse.

I samme avis kommer det også fram at de postansattes organisasjoner ikke er med i dette utredningsarbeidet. I Arbeiderbladet i dag sier lederen i Norsk Postforbund at man bryter stortingsvedtak i forhold til landpostbudordningen.

Men det spørsmålet som kanskje er viktigst for meg, er: Vil arbeidet bli offentliggjort før det fattes en avgjørelse? Det ble nemlig ikke saken om postnettet, og det var en stor skuffelse at det var en helt intern sak som man ikke fikk innsyn i.

Statsråd Sissel Rønbeck: For det første regner jeg som en selvfølge med at organisasjonene vil bli trukket med i dette arbeidet på vanlig og relevant måte.

For det andre kan jeg ikke her og nå se noen grunn til at dette utredningsarbeidet skulle holdes hemmelig når det gjelder de konklusjonene som til slutt kommer til å ligge på bordet i forbindelse med at arbeidet skal avsluttes.

Johanne Gaup (Sp): Jeg får vel takke for svaret. Det er greit at dette blir offentlig først når konklusjonen er fattet av utvalget for utredningsarbeidet, men det må ikke være slik at det blir offentlig først når også vedtaket er fattet, slik vi har opplevd i postsaker tidligere.

Så har jeg lyst til å be statsråden se på statistikken over fremsendingstid. Etter at man begynte å sentralisere sorteringsstedene, har fremsendingstiden blitt dårligere for A-post. Og det er klart at i verste fall - om det skulle bli tre eller tolv sorteringssteder - sier det seg selv at det ikke kan bli billigere transport ved å kjøre posten landet rundt til sortering, og fremsendingstiden kan i hvert fall ikke bli kortere.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg forutsetter at ledelsen og styret i Posten har minst like gode forutsetninger som departementet for å vurdere detaljene i tilknytning til de spørsmålene vi nå har på bordet. Det viktigste for meg er at forutsetningene politisk ligger fast og blir oppfylt, og det har jeg tillit til er forstått også når det gjelder å opprettholde minst like god service og at man ikke skal få lengre framsendingstid.

I forhold til offentliggjøring ser jeg det også slik at det er offentliggjøring i forbindelse med ferdigstillelse av utredningsarbeidet og ikke endelig vedtak som her er det interessante.

: