Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. desember 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Jan Simonsen (Frp): Jeg har et nytt spørsmål til justisministeren, og jeg er spent på om jeg blir like fornøyd med svaret:

I et intervju med Verdens Gang uttaler justisministeren at folk må akseptere at politiet ikke kan prioritere å etterforske sykkeltyveri.

Hvilke signaler tror justisministeren denne uttalelsen gir til vinningskriminelle, og hva tror hun det vil få å bety for folks tillit til politiet dersom politiet nedprioriterer vinningskriminalitet?

Statsråd Anne Holt: Ordet « prioritere » defineres i min rettskrivningsordbok som « å gi forrang ». I sammenheng med kriminalitetsbekjempelse betyr bruken av ordet at visse oppgaver gis forrang framfor andre. Dette er ingen hemmelighet. Det er heller ingen hemmelighet at så vel riksadvokaten som Justisdepartementet i mange år har valgt ut noen områder som prioriteres framfor andre. For tiden er det vold, seksualforbrytelser og narkotikakriminalitet som står aller øverst på listen.

Det er med dette selvsagt ikke slik at politiet skal slutte å etterforske andre former for kriminalitet. Politiet har en plikt til å ta alle anmeldelser av straffbare forhold alvorlig - også sykkeltyverier.

Jeg tror likevel, i motsetning til det man kan lese av premissene for representanten Simonsens spørsmål, at det ganske norske folk er enig i at når politiet skal velge sine hovedsatsingsområder innenfor de til enhver tid gjeldende økonomiske og bemanningsmessige rammer, bør voldtekt og drap prioriteres foran sykkeltyveri og sniking på trikken, selv om alt sammen er og vil forbli forbudt.

Jan Simonsen (Frp): Jeg tror nok at en ungdom som er blitt frastjålet en sykkel til en verdi av 5.000-10.000 kr, vil anse dette som vesentlig mer alvorlig enn sniking på trikken. Jeg er selvfølgelig enig i at volds- og narkotikakriminalitet må ha førsteprioritet, men jeg synes deretter at den type kriminalitet som angår folk flest - de aller fleste nordmenn kommer borti den type kriminalitet som tyveri - også bør ha høy prioritet. Hvis ikke, vil man signalisere til de kriminelle at det er fritt frem, man kan stort sett gjøre som man vil, dette har lav prioritet i politiet. Jeg er misfornøyd med svaret. Svaret burde ha vært at man er villig til å styrke politiet ressursmessig, slik at politiet også kan etterforske vinningskriminalitet, og slik at tilliten hos publikum, som både politi og myndigheter nå er i ferd med å miste, kan gjenvinnes.

Statsråd Anne Holt: Representanten Simonsen og jeg er i hvert fall enige om en ting. - Vinningskriminalitet er alvorlig. Vinningskriminalitet innebærer både i omfang og økonomiske kostnader det altoverveiende antall av de forbrytelser som begås i Norge.

Vinningskriminalitet er svært mye, og den alvorligste delen av vinningskriminaliteten og faktisk ganske langt nedover når det gjelder kvalifiseringsgrad, vil etter Regjeringens mening - og der deler vi oppfatning med riksadvokaten - bekjempes relativt effektivt ved at vi setter kreftene inn også mot narkotikaforbrytelser. Det er en klar sammenheng mellom belastede miljøer og den vinningskriminaliteten vi dessverre plages med i samfunnet. At en 16-åring som blir frastjålet sin nyervervede sykkel, føler dette som et alvorlig overgrep, er jeg ikke i tvil om, og politiet skal, som jeg understreket i sted, også ta dette alvorlig.

Jan Simonsen (Frp): Det er ingen tvil om at mye av vinningskriminaliteten blir begått av personer som er ute etter penger til narkotika. Derfor er narkotikabekjempelse svært viktig. Men dersom man mener at vinningskriminalitet er alvorlig, må man også sette inn ressurser på etterforskning. Da må man ha en helt annen holdning til å styrke politiets ressurser enn det Arbeiderpartiet har i dag og legger opp til ved behandlingen av årets statsbudsjett.

: